spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Dirigintele de șantier de la școala din Cursești, responsabil de producerea incendiului care a afectat zeci de elevi!

- Advertisement -
INCENDIU… La un pas de un dezastru, școala de la Cursești a fost salvată datorită intervenției prompte a pompierilor vasluieni.

NEGLIJENȚĂ… Pompierii vasluieni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei școli din localitatea Cursești, comuna Pungești. După intervenția pompierilor au ieșit la iveală și cauzele care au dus la producerea incendiului. Principala cauză ar fi un tub flexibil de la ieșirea din centrală care s-a găurit din cauza temperaturilor înalte. Vinovat de toate acestea, ținând cont de faptul că focul ar fi putut duce la o adevărată catastrofă, ar fi dirigintele de șantier, cel care ar fi trebuit să verifice fiecare etapă a renovării școlii, inclusiv a montării sistemului de încălzire, lucru care pare să nu fi fost făcut. Astfel, un tub flexibil, găurit din cauza temperaturilor înalte la care a fost supus, a provocat incendiul. Din fericire, intervenția pompierilor a fost una promptă și flăcările nu s-au extins. Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă tubul flexibil folosit ar fi fost unul conform și rezistent la temperaturi înalte. De asemenea, lucrările de reparații vor dura câteva zile, timp în care, cei 40 de copii ai școlii vor face naveta la Pungești.

După ce pompierii vasluieni au reușit, în timp scurt, să stingă incendiul izbucnit la acoperișul școlii din Cursești, comuna Pungești, au ieșit la iveală și cauzele producerii incendiului. Totul ar fi pornit de la un racord din tub flexibil montat la ieșirea din centrală și care făcea legătura cu hornul principal s-a găurit din cauza temperaturilor înalte la care a fost supus și focul a aprins materialul izolant din polistiren. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă dirigintele de șantier, cel responsabil cu verificarea tuturor etapelor renovării școlii din localitate, ar fi pus în vedere constructorului folosirea unui racord flexibil special, rezistent la temperaturi înalte. Toate acestea vor fi scoase la iveală și de ancheta polițiștilor, ținând cont de faptul că, în cauză a fost deschis un dosar penal. «Tubul flexibil s-a găurit din cauza focului, s-a aprins izolația și acoperișul. Acum așteptăm dirigintele de șantier și constructorul, din județul Iași, pentru a începe renovarea și reparațiile, ținând cont de faptul că lucrarea era încă în garanție. Sistemul de încălzire al școlii din Cursești a fost dat în folosință anul acesta și foc s-a făcut, în centrala termică, după ce s-a lăsat frigul. Apoi vom verifica și școala din localitatea Toporăști, mai ales că este renovată de același constructor”, spune primarul comunei Pungești. Cât despre cei 40 de copii care urmau cursurile școlii din Cursești, aceștia vor fi relocați pe durata reparațiilor. “Elevii și copiii de la grădiniță, 40 la număr, vor face naveta la Pungești câteva zile, atât cât vor dura reparațiile. Credem că acestea se vor face repede, mai ales că nu a fost afectată clădirea școlii, ci doar locul în care era montată centrala termică. În schimb, apa folosită de pompieri s-a infiltrat, astfel că vom face câteva lucrări de renovare. Norocul nostru a fost că incendiul a izbucnit duminică, zi în care nu se țineau cursuri la școală. A fost făcut focul la centrală pentru a avea timp destul pentru încălzirea școlii, mai ales că a fost și pauza dată de minivacanță», mai spune edilul Nicoale Stamate.

Școala din Cursești, motiv de scandal între autorități și părinți

Renovarea școlii din Cursești a fost, de asemenea, motiv de discuții aprinse între autorități și părinți. Mai exact, în primăvara acestui an, copiii din Cursești au fost mutați să învețe în sala de prăznuire a bisericii pentru că școala lor intrase în reparații. Autoritățile locale au încercat să-i mute pe copii să învețe într-o școală nouă, situată într-o localitate alăturată, dar părinții s-au opus pe motiv că sunt prea mici pentru a face naveta. A urmat un control efectuat de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, iar inspectorii au constatat că spațiul respectiv este unul impropriu desfășurării cursurilor școlare. Reprezentanții DSP au amendat conducerea școlii cu 3.000 de lei pentru neîndeplinirea condițiilor igienico-sanitare și au dispus relocarea de urgență a elevilor într-un alt spațiu. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Din contra, au urmat protestele părinților și a fost nevoie de intervenția prefectului județului pentru aplanarea întregului scandal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Experti, diriginti de santier etc , persoane pe care nu le vezi niciodata pe santierele patriei. Doar isi iau banii + spaga de la constructori ca sa inchida ochii la nereguli. De asta se strica toate dupa inaugurarea cu mare fast… Dar CINE SA VADA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.