spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
15-mai-2024

Dispensar medical nou la Rosiesti, ce poartã numele profesorului Dr. Dumitru Bagdasar, nãscut pe aceste meleaguri!

- Advertisement -

MOMENT INAUGURAL… Inaugurarea Dispensarului Uman din Rosiesti, ce poartã numele renumitului profesor Dr. Dumitru Bagdasar, nãscut pe aceste meleguri, a fost marcatã printr-un eveniment de înaltã tinutã, pregãtit în cele mai mici detalii de primarul comunei Florin Anea. Tot cu acest prilej, la sfârsitul sãptãmânii trecute a fost inaugurat si sfintit si bustul renumitului profesor Dumitru Bagdasar (1893-1946). La eveniment au participat membri ai familiei Bagdasar, mai multi invitati de seamã, profesori, medici specialisti, reprezentanti ai autoritãtilor locale, dar si multi locuitori ai comunei Rosiesti.

În localitatea Rosiesti, a avut loc un eveniment de o importantã deosebitã pentru locuitorii comunei Rosiesti. Este vorba de inaugurarea Dispensarului Uman „Prof. Dr. Dumitru Bagdasar”.

Cu acest prilej a fost sfintitã clãdirea noului dispensar uman modern precum si bustul Prof. Univ. Dr. Dumitru Bagdasar.

Sfintirea a fost oficiatã de pãrintele Iulian Dumitru Stefan, Protopop al Protopopiatului Husi, împreunã cu preotii parohi ai comunei Rosiesti.

Construirea Dispensarului s-a realizat prin programul PNDL II cu fonduri de la MDLPA , precum si partea de cofinantare de la bugetul local. Constructia s-a realizat pe amplasamentul fostului dispensar care fusese ridicat în timp ce Ministru al Sãnãtãtii era dr. Florica Bagdasar, sotia Prof. Dr. Dumitru Bagdasar si care la vremea respectivã era prima femeie care detinea functie ministerialã în cadrul unui Guvern. În semn de apreciere a valorii personalitãtii profesorului Dr. Dumitru Baagdasar, Consiliul Local Rosiesti a atribuit numele acestuia Dispensarului uman.

Dispensarul are dotarea minimã necesarã functionãrii unor cabinete medicale precum si spatiu suficient, conform, pentru buna desfãsurare a activitãtilor medicale. Au fost prezenti numerosi locuitori ai comunei interesati de importanta evenimentului.

Dupã sfintire, invitatii s-au deplasat la Centrul Cultural „Nicolae Bagdasar”, aflat în curtea Primãriei, unde au avut loc prelegeri despre viata si activitatea Prof. Dr. Dumitru Bagdasar.

Evenimentul a debutat prin prezentarea unor mesaje video din partea familiei. Este vorba de un mesaj transmis de Alexandra Bellow (Bagdasar), matematician de renume mondial, fiica lui Dumitru Bagdasar care trãieste în America si un alt mesaj din partea profesorului doctor în filologie, Radu Bagdasar, care trãieste în Franta. Ambele mesaje au fost prezentate de strãnepoata, Nancy Nemes, care trãieste în Germania. Locuitorii comunei Rosiesti sunt profund recunoscãtori membrilor familiei care au contribuit la finantarea construirii bustului academicianului profesor universitar Dumitru Bagdasar.

Dr. Dumitru Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei în România

A urmat o interventie video a academicianului profesor universitar Dr. Leon Dãnãilã, un profesionist desãvârsit care încã îsi desfãsoarã activitatea la Clinica de neurochirurgie vascularã a Spitalului Obregia din Bucuresti.

Un moment destul de asteptat a fost si alocutiunea academicianului profesor universitar Dr. Alexandru Vlad Ciurea, invitatul special al acestui eveniment, un medic neurochirurg complet, membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris causa al mai multor Facultãti, în prezent director al Spitalului Sanador din Bucuresti.

Prezentãri foarte interesante au fost fãcute în continuare de profesorul universitar Dr. Hortensiu Aldea din Iasi, medicul pediatru Lupu Valeriu Vasile din Vaslui si de medicul primar neurochirurg Cucu Andrei Ionut de la Spitalul Nicolae Oblu Iasi.

Toti au evocat personalitatea Dr. Dumitru Bagdasar, profesionalismul, dãruirea, caracterul si umanitatea celui care a fost de fapt întemeietorul neurochirurgiei în România.

În calitate de Ministru al Sãnãtãtii (1945-1946), a creat Institutul de Endocrinologie Bucuresti. Personalitatea medicalã a doctorului Bagdasar a fost în mod necesar si armonios dublatã de o personalitate umanã de cea mai înaltã valoare. A fost un om, un om bun si generos, de o nemãrginitã întelegere pentru suferintele omenesti, avea un neobisnuit simt al dreptãtii si implicit al revoltei în fata nedreptãtilor. Era un om profund cinstit, cu un adevãrat cult al onestitãtii, al valorilor umane si al respectului pentru om, pentru libertãtile sale individuale si sociale. Era sever cu sine însusi si nu admitea nici un fel de compromis etic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.