Dispozitivul ce putea salva viaţa femeii care s-a aruncat de la etaj în incendiul de la Constanţa. ISU: „Nu avem aşa ceva“

O femeie a murit sărind de la etaj la Constanţa, dintr-un apartament cuprins de flăcări, sub ochii pompierilor. Aceştia se aflau la baza blocului, desfăşurându-şi mijloacele de intervenţie. Sub balconul femeii, situat la etajul 6, nu s-a întins nicio plasă de siguranţă, nicio pernă gonflabilă, iar autoscara a ajuns la minute bune de la alertă.

UPDATE ORA 17.05 ISU Dobrogea a transmis un nou comunicat de presă: „Ca urmare a informaţiilor nou apărute în cazul incendiului produs astăzi în municipiul Constanţa, facem precizarea că inspectorul şef al ISU Constanţa a dispus derularea unei verificări cu privire la datele de interes operativ de la momentul primirii apelului de urgenţă până la momentul sosirii tuturor resurselor la locul incidentului. Totodată, la nivelul IGSU a fost deja constituită o comisie de verificare care se deplasează la Constanţa în vederea clarificării situaţiei şi  dispunerii unor măsuri ulterioare. Vom reveni cu informaţii suplimentare, în momentul în care vom avea datele preliminare ale comisiei.“ Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din judeţul Constanţa este din nou în centrul unui scandal privind intervenţia la un incendiu care s-a soldat cu moartea unei persoane. O femeie de 57 ani s-a aruncat de la etajul 6 al blocului, din apartamentul cuprins de flăcări, sub privirile mulţimii – inclusiv ale pompierilor care abia îşi desfăşurau ustensilele de intervenţie. La locul incendiului nu exista nicio autoscară care să preia femeia de la etaj. Este a treia intervenţie catastrofală a ISU Dobrogea, în cazuri extrem de grave. În februarie 2014, la incendiul devastator de la restaurantul Beirut din Constanţa în care au murit trei tinere, pompierii au ajuns la întârziere la localul care ardea peste drum de sediul lor, apoi au refuzat să intre să salveze fetele. În decembrie 2014, la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia, pompierii au venit cu întârziere la intervenţie, greşind locul, nu au venit dotaţi cu cele necesare şi nu ştiau să pornească barca de intervenţie. În cazul de marţi, 16 februarie 2021, de la Constanţa, moartea a lovit din nou, fără ca pompierii să intervină salvator. Ba chiar, urmărind imaginile filmate de martorii oculari se vede cum pompierii nu se grăbesc să sară în ajutorul femeii care se bălăngănea la înălţime, disperată, şi nu se panichează nici când aceasta cade pe asfalt, mai să-i lovească pe cei aflaţi dedesubt.

„Nu avem plasă de siguranţă, nu avem pernă pneumatică. Avem doar 3 autoscări în judeţ“

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din judeţul Constanţa nu are în dotare nicio plasă de siguranţă sau vreo pernă pneumatică pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiu la înălţime. A existat o pernă pneumatică la Constanţa cândva, care a şi fost folosită la intervenţii, dar a fost retrasă din folosinţă în 2015, din cauza uzurii. Alta nu a mai fost primită.  „Nu avem aşa ceva în dotare. Nu avem plasă de siguranţă, nu am avut niciodată. Nici pernă pneumatică nu avem, a fost prin 2015, dar a fost retrasă pentru că era foarte veche. Alta în loc nu am primit“, a declarat pentru „Adevărul“ Anca Chiriţă, purtătoare de cuvânt ISU Dobrogea.  Judeţul Constanţa are doar 3 autoscări pentru intervenţii şi acestea au repartizate „astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă“: în Constanţa, Medgidia şi Cernavodă.

Citeste mai mult: adev.ro/qomj0x
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ