Disputã aprigã pe SC Reiser, “closca cu puii de aur” de la CLM Bârlad! (FOTO, VIDEO)

RÃZBOI… Când liberalii si pesedistii se ceartã în CLM, bârlãdenii mai aflã adevãrul! Asa s-a întâmplat ieri, la sedinta ordinarã din luna mai, când cele douã tabere s-au apucat sã dezbatã cazul “Reiser”. Liberalii au vrut sã stie nivelul salariilor din SC Reiser, deoarece existau mari suspiciuni cã acestea sunt umflate artificial. În loc de rãspunsuri clare, pesedistii din CLM Bârlad au luat foc si au început sã tipe cât i-a tinut gura. Din schimbul de replici, au iesit însã la ivealã o serie de lucruri foarte interesante: salariul net cel mai mic din Reiser, al muncitorului de la lopatã este de 4200 de lei iar cel mai mare, al directorului Adriana Ursu, de exemplu, este de 14 000 de lei! Nu mai spunem de Contractul Colectiv de Muncã de la SC Reiser, care a fost trimis la ITM semnat doar de doi reprezentanti ai salariatilor si de directorul interimar Viorel Bordeaianu, fãrã sã fie negociat cu actionarul unic, adicã Consiliul de Administratie si Adunarea Generalã a Actionarilor! Cu alte cuvinte, cei de la Reiser, sub umbrela PSD Bârlad, si-au fãcut cu de la sine putere niste salarii “speciale”! Doar la acest punct au “dezbãtut” PNL si PSD mai bine de o orã, 11 dintre ei, PSD-istii (cei zece consilieri plus Adrian Todireasa, care a tradat PNL pe lista caruia a ajuns consilier local, trecand in tabara PSD)aprobând într-un final bilantul contabil si contul de profit si pierderi al SC Reiser Ldp Bârlad. Restul de consilieri locali, noua din PNL, si unul independent, nu au aprobat dezmatul financiar al Reiserului si al salariatilor acestuia!

Sedinta de ieri de la Cinematograful “Victoria” a CLM Bârlad a fost una care a arãtat cum va decurge “rãzboiul” electoral al “rozelor” rosii – galbene. Scandalul SC Reiser este unul care în curând va exploda, deocamdatã fiind lansate doar asa, câteva “bombite” cu informatii care te lasã cu gura cãscatã. Asa mai aflãm si noi, poporul plãtitor de taxe, cum se înfruptã politicienii nostri din bugetul local, prin societatea de drumuri SC Reiser Ldp, la care au avut acces doar cei din PSD, de prin 1998 – 2000 si pânã de curând, când nouã consilieri liberali au decis sã convoace Adunarea Generalã a Actionarilor a SC Reiser Ldp, care are ca unic actionar … CLM Bârlad! Dupã ce a fost schimbatã fosta directoare, Adriana Ursu, care a demisionat din functie în luna februarie, fiind înlocuitã de inginerul sef Viorel Bordeianu la finele lunii martie, s-a dezlãntuit “rãzboiul” între PSD si PNL. Pentru ciolanul “electoral” Reiser, luptele se dovedesc a fi crâncene! De curând, a fost înlocuit Viorel Bordeianu cu ec. Cãtãlina Bolgar, pusã tot ca director interimar, iar ieri, dupã ce a “scotocit” prin actele Reiserului, aceasta a venit la sedinta CLM sã prezinte bilantul contabil si contul de profit si pierderi pe anul 2019! Si sã vezi scandal!

Salarii la Reiser, mai mari ca ale primarului!

Consilierii liberali au solicitat cuvântul si au cerut pentru început managerului de la SC CUP SA, Adrian Bobeicã, ca având în vedere restrângerea activitãtii Companiei de Utilitãti Publice (care a predat activitatea de salubrizare cãtre SC Urbana SA) sã vinã la CLM Bârlad cu propunerea de reducere a numãrului de mebri în Consiliul de Administratie al SC CUP SA de la 7 persoane la 3 persoane. Dupã ce s-a aprobat aceastã propunere, consilierul independent Bogdan Sârbu a solicitat sã fie prezentate sumele privind cheltuielile salariale pe anul 2019, el având câteva nelãmuriri privind nivelul acestora, care îi ieseau, din calculele sale, cam mari! Contabilul sef al SC Reiser si SC CUP, a precizat cã pe anul 2019, pe salarii s-au dus cam 47-48% din sumele încasate de la bugetul local de SC Reiser. Care are 41 de salariati, media de anul trecut, cu un câstig mediu brut de 5827 de lei pe salariat. “Eu nu îmi dau girul pentru o astfel de conducere incompetentã si, ca atare, nu voi vota acest proiect. Voi cere, de asemenea, demisia Consiliului de Administratie având în vedere cã toatã lumea spune cã acolo este ceva necurat si cheltuielile, preturile practicate sunt mari, iar salariile la fel. Au avut decizii ale Curtii de Conturi pe care nu le-au aplicat de ani de zile. Voi cere, de asemenea, si un audit la aceastã societate”, a spus Bogdan Sârbu. La rândul sãu, liberalul Liviu Luca, care se numãrã printre consilierii locali care au solicitat dizolvarea SC Reiser Ldp Bârlad, a cerut si el câteva clarificãri.

“Am înteles cã 47% din banii acordati de CLM Bârlad la Reiser se duc pe cheltuieli salariale si doar 53 % din acesti bani pe plombãri si reparatii strãzi. Profitul ar fi de 7%, iar în bilant datoriile sunt mari! Cum de nu se micsoreazã profitul dacã aveti datorii? Cheltuielile cu reclama si publicitatea sunt de 25 900 de lei! Vreau detaliat cum s-au cheltuit acesti bani! Repartizarea profitului fãcutã salariatilor aratã o anomalie: s-a dat maxim participare la profit a salariatilor si minim la Consiliul Local. Din calculele fãcute pe anul 2019, rezultã un salariu net de 5200 de lei. Vã rog sã comunicati care este salariul minim net si maxim net, la SC Reiser”, a cerut Liviu Luca. A început apoi un schimb de replici între Liviu Luca si consilierii PSD Sorinel Rãducanu si Roxana Miron Feraru, care s-au sicanat pe teme de … cum se vorbeste corect, s-au aruncat amenintãri “abia astept ziua de 22 iunie, la AGA sã pun si eu întrebãri” (Sorinel Rãducanu). Un alt consilier PNL, Georgicã Vulpe, a cerut explicit sã se prezinte Consiliului Local câti bani a câstigat SC Reiser Ldp Bârlad de la persoanele fizice care, “convinse” de reclamele de 25 900 de lei pe anul 2019, au apelat la serviciile SC Reiser! Din contrele dintre PSD si PNL, a reiesit cã Adriana Ursu, fosta managerã a SC Reiser, avea salariu mai mare decât a primarului. A mai reiesit si cã cel mai mic salariu net din aceastã societate a fost pe 2019 de 4200 de lei, iar cel mai mare (al Adrianei Ursu de peste 14 000 de lei. Tot net.

Contractul Colectiv de Muncã al salariatilor nu a fost prezentat actionarilor!


Primarul Dumitru Boros a scos însã la ivealã un fapt foarte grav. Contractul Colectiv de Muncã al Salariatilor de la Reiser pe anul 2020, care era în negocieri când a demisionat Adriana Ursu, a fost semnat doar de reprezentantii salariatilor, culmea, de doi membrii PSD – Mihai Anghelutã si Valeriu Costãchescu si, ca reprezentant al angajatorului, de inginerul Viorel Bordeianu, care era la acea vreme director interimar. Fãrã a fi prezentate rezultatele negocierilor la Consiliul de Administratie sau în Adunarea Generalã a Actionarillor!

“Aici s-a prezentat un bilant pe 2019. Vreau sã stiu dacã Contractul Colectiv de Muncã (CCM) a fost semnat si dacã AGA stie de acest contract”, a cerut primarul Boros. Cãtãlina Bolgar, managerul interimar a rãspuns cã: “Nu a fost prezentat nici la CA si nici în AGA, ci a fost dus direct la ITM Vaslui, înregistrat în 15 mai, chiar în prima zi de lucru a mea”, a precizat Cãtãlina Bolgar. Pesedistii au sãrit ca arsi si au început sã se agite, strigând cã, dacã este semnat de ITM ,este valabil CCM-ul si de ce nu s-a semnalat acest lucru pânã acum de cãtre presedintele CA – Daniel Buzamãt, care este PNL. “Vã deranjeazã dacã si bârlãdenii aud ce se întâmplã la Reiser? Dacã aflã anumite lucruri? Salariile de Reiser, de exemplu. Contractul Colectiv era în negocieri, s-a întâmplat de a plecat domnisoara Ursu, iar ei, în loc sã continue negocierile, si-au semnat de la sine putere Contractul si si-au dat salarii singuri! Fãrã a vã anunta si pe dumneavoastrã, consilierii, cã sunteti actionarii! Nu v-a întrebat nimeni! Trebuie sã stiti ce se întâmplã acolo! Salariile la Reiser au fost semnate de inginerul Bordeianu si Mihai Anghelutã si Costãchescu Valeriu.”, a spus primarul Boros. Finalul a fost destul de zgomotos, iar cu 11 de voturi pentru si 10 împotrivã (9 de la PNL si unul al consilierului Bogdan Sârbu), s-a aprobat bilantul contabil pe 2019, contul de profit si pierderi pe acelasi an al SC Reiser Ldp. Urmãriti pe site-ul nostru www.vremeanoua.ro înregistrarea video a întregii dezbateri pe tema SC Reiser Ldp Bârlad. Rãzboiul rozelor rosii-gabene continuã!
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ