-10.5 C
Vaslui
09-feb.-2023

Divergențe între prefectul Onofrei și subprefectul Gologan pe tema rapoartelor de activitate ale consilierilor județeni

- Advertisement -
CONTRADICȚII… Tema discuției a fost termenul până când consilierii județeni pot depune rapoartele de activitate. Fiecare șef a avut o altă opinie.

OPINII DIFERITE… Instituția Prefectului Vaslui a vorbit pe două limbi, miercuri, în ședința Consiliului Județean Vaslui. Tema discuției a fost termenul până când consilierii județeni pot depune rapoartele de activitate. Prefectul Daniel Onofrei a solicitat ca aceste documente să fie publicate până la sfârșitul lunii. În discuție a intervenit și președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, care a cerut prelungirea termenului limită până la următoarea ședință de CJ, ca într-un final, subprefectul Mircea Gologan să precizeze că în Codul Administrativ nu se precizează o dată limită a depunerii acestor rapoarte.

Pe lângă participarea la ședințele comisiilor de specialitate și ale plenului, consilierii locali și județeni mai au o serie de obligații. Conform Codului Administrativ, “aleșii locali sunt obligați ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte în consiliul local, respectiv consiliul județean, o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii”. În plus, “fiecare consilier local, respectiv consilier județean, precum și viceprimarii, respectiv vicepreședinții consiliului județean sunt obligați să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale”.

Solicitarea prefectului și murmurul sălii

În prima ședință din acest an, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, le-a reamintit colegilor obligațiile pe care le au, conform Codului Administrativ, aducând în discuție și solicitarea prefectului Daniel Onofrei, care a cerut ca rapoartele de activitate să fie depuse până la sfârșitul acestei luni. “Vreau să vă informez și să vă reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, ale Regulamentului de funcționare a Consiliului Județean Vaslui, aveți obligația, în calitate de consilieri județeni, să prezentați un raport de activitate. Avem o solicitare din partea Instituției Prefectului, să comunicăm aceste rapoarte până pe data de 31 ianuarie 2023”, le-a transmis Ciprian Trifan colegilor din legislativul județean. Cererea prefectului Onofrei nu a căzut deloc bine în rândul consilierilor, obișnuiți să depună aceste documente în a doua jumătate a anului.

Dumitru Buzatu a cerut o amânare de câteva zile

Neobișnuit, probabil, să primească ordine de la alte instituții ale statului, președintele Consiliului Județean Vaslui i-a cerut prefectului să prelungească termenul limită de depunere a rapoartelor până la următoarea de ședință de CJ, din luna februarie. “Eu am dispus să trimitem o scrisoare domnului prefect, pentru că ședința următoare va fi, cel mai probabil, pe 2 februarie, să aibă răbdare, dacă domnia sa va accepta această propunere, ca aceste rapoarte să fie depuse până la ședința respectivă. Dăm atenție acestor chestiuni pentru că fac parte din atribuțiile administrației și din îndatoririle noastre. Sper ca până la ședința de buget să finalizăm și aceste rapoarte, ca să ne achităm de obligațiile pe care le avem. Avem consemnările din procesele verbale, putem face și statisticile în legătură cu activitatea din Consiliul Județean, prin urmare, vă rog foarte mult ca până la ședința de buget să avem rapoartele făcute. Dacă va fi cineva care, din cauza unei forțe majore, nu va putea fi prezent la acea ședință sau nu poate întocmi acel raport, vom accepta și îi vom mai acorda o săptămână, două, trei. Dar ca normă generală, ar fi de preferat ca până când vom convoca ședința de adoptare a bugetului, să aduceți aceste rapoarte. Nu o să vă supărați dacă, din când în când, până în apropierea acestei date, noi o să vă mai dăm câte un telefon, să vă reamintim că trebuie să aduceți aceste rapoarte”, a declarat Dumitru Buzatu.

“Nu este o dată limită”

La finalul ședinței, pentru că prefectul Onofrei plecase din sală, cuvântul i-a fost dat subprefectului Mircea Gologan, care a făcut o precizare care a mers la sufletul consilierilor: “Codul Administrativ prevede ca atât consilierii locali cât și cei județeni trebuie să depună un raport anual. Nu prevede însă o dată limită. A fost o situație care s-a întâmplat anul trecut, la solicitarea unui deputat adresată Guvernului României, am fost obligați să transmitem situația privind aceste rapoarte, atât a consilierilor locali cât și județeni. Legea spune că rapoartele sunt depuse și făcute publice prin grija secretarului general al Unității Administrativ Teritoriale, însă nu se specifică niciun termen limită”. Practic, prin această declarație, Mircea Gologan le-a transmis consilierilor județeni că pot depune rapoartele de activitate când vor ei, bagatelizând astfel solicitarea prefectului. Rămâne de urmărit dacă aleșii județeni vor face totuși așa cum le-a cerut președintele Dumitru Buzatu sau vor rămâne la calendarul din anii precedenți.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.