-1.2 C
Vaslui
04-feb.-2023

DIVERSITATE CULTURALÃ: Criticul de film Irina Nistor si Proconsul la Zilele Vasluiului! | FOTO

- Advertisement -

COMPLEX…Trei liceeni, câstigãtori ai concursului “Primar pentru o zi”, au fost premiati de Primãria Vaslui pentru ideile lor interesante, criticul de film Irina Margareta Nistor a venit la Casa de Culturã “Constantin Tãnase”, la Centenarul Fimului Românesc, acolo unde a vorbit despre California Dreamin’, o invitatie la “Lecturã în parc” pentru toti vasluienii, ateliere de lucru si confectionarea manualã a unor accesorii de cãtre membrii ATOV, mai multe spectacole si expozitii, sustinerea unui concert de trupa Proconsul – astfel poate fi descrisã pe scurt a doua zi de sãrbãtoare a municipiului Vaslui. Cititi mai multe informatii despre aceste frumoase actiuni în rândurile urmãtoare.

Primãria Vaslui a premiat ieri elevii care au câstigat concursul “Primar pentru o zi”: Silviu Cãtãlin Luca – Liceul Teoretic “Emil Racovitã”- primar, Andrei Bordeianu – Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” – viceprimar, Victor Munteanu – Liceul “Stefan Procopiu” – viceprimar. Ziua de marti a fost plinã pentru cei trei liceeni. Acestia i-au însotit pe primarul Vasile Pavãl si pe viceprimarii Dragos Cazacu si Daniel Neacsu la deschiderea unor evenimente, la Prefecturã, la o întâlnire oficialã cu o delegatie din Macedonia, la statia de epurare a apei s.a.m.d. La finalul zilei, în cadrul conferintei pe care elevii au sustinut-o, au declarat cã a fi edil sau functionar public este mult mai greu decât credeau. În ceea ce priveste o posibilã carierã în aceastã directie, singurul care a sustinut cã ar lua în calcul aceastã variantã, a unui viitor în administratie publicã, a fost Victor Munteanu. “Am crezut cã va fi foarte usor, dar a fost contrariul, a fost o zi grea. Mi-am conturat o altã opinie despre administratia publicã, pot spune cã mi-ar plãcea ca pe viitor sã fiu viceprimar”, a declarat elevul. Andrei Bordeianu se va îndrepta spre Medicinã, dar a spus cã apreciazã munca pe care o face primarul. “Este frumos când tragi linie si ai un oras curat, un oras la standarde europene. Te simti bine ca om. Pentru mine, Vasluiul înseamnã casa mea, locul unde am copilãrit, cele mai frumoase amintiri.”, a spus elevul. Silviu Cãtãlin Luca va opta pentru informaticã. “A fost obositor, solicitant, chiar dacã asta a fost doar o micã parte din ceea ce înseamnã a fi pe un post în administratie publicã”, a spus Silviu. Interesant este si faptul cã primarul a anuntat cã proiectele pe care, de-a lungul anilor, elevii le-au propus au fost luate în serios, unul dintre ele urmeazã sã fie implementat în jumãtate de an – Vasluiul – trecut si viitor în imagini, iar al doilea este în plan, si ideile apartin chiar elevilor premiati marti. Vã reamintim cã Silviu Cãtãlin Luca a sustinut cã Vasluiul trebuie promovat mai intens si, fiind voluntar la Open Camp, a dat exemplul celor 10 oameni adusi din diferite colturi ale tãrii la Vaslui, cu scopul de a le face cunoscute frumusetile acestui oras. Andrei Bordeianu a pus accent pe mai multe aspecte: campaniile de ecologizare, finalizarea unor lucrãri de reabilitare precum cele începute la Palatul Copiilor si Casa Armatei, organizarea de activitãti dedicate persoanelor de toate vârstele, dar si aplicarea unor amenzi mai mari celor care dau dovadã de lipsã de bun-simt si fac mizerie pe stradã, exagereazã cu gãlãgia etc. Victor Munteanu, reprezentantul Liceului “Stefan Procopiu”, a sustinut necesitatea unor proiecte care sã contribuie la informarea tinerilor în legãturã cu exercitiul democratic si domeniile de activitate ale administratiei publice.

Irina Margareta Nistor este prezentã la Centenarul Filmului Românesc

Cinefilii vasluieni au avut parte de o surprizã. California Dreamin’, filmul care a rulat ieri la Casa de Culturã “Constantin Tãnase” în cadrul proiectului Centenarul Filmului Românesc, a fost prezentat de criticul Irina Margareta Nistor, care a fãcut si lobby la primar pentru deschiderea unui cinematograf modern, care, de ce nu, sã poarte numele regizorului vasluian Corneliu Porumboiu. “Sunt foarte fericitã sã fiu aici, pentru cã am fost în urmã cu câtiva ani când se inaugurau niste cinematografe si, înainte sã intru în salã, m-am întâlnit cu domnul primar care mi-a promis cã într-o bunã zi se va face si aici un cinematograf cum erau pe vremuri. Avem un start la Iasi, mi se pare normal, pentru cã de acolo îl avem pe Cristian Mungiu, dar voi îl aveti pe Corneliu Porumboiu. Am tinut foarte tare sã fiu aici în aceastã seara în mod special pentru California Dreamin’ pentru cã este un film absolut extraordinar care are o poveste, un film care va rãmâne în istoria cinematografiei românesti”, a spus Irina Margareta Nistor. Înainte de proiectia filmului românesc – “Nesfârsit (California Dreamin’)”, regia Cristian Nemescu, vasluienii au admirat expozitia documentarã AGERPRES: România – Evolutie, editie dedicatã Centenarului Marii Uniri.

Atelierele de lucru ale membrilor ATOV

Cei care sunt pasionati de frumusetea traditiilor acestui popor, dar si vasluienii care vor sã afle mai multe despre obiceiurile românesti sunt asteptati zilele acestea la Curtile Domnesti, Biserica “Tãierea Capului Sfântului Ioan Botezãtorul”, sã participe la activitatea Vasluiul contemporan – Proiectul “Tinerii iubesc folclorul” al Asociatiei Tinerilor Ortodocsi. “Activitãtile din aceste zile fac parte dintr-un proiect numit <<Tinerii iubitori de folclor>> care este cofinantat de Primãria Vaslui. Proiectul a presupus achizitionarea a 20 de costume populare si sustinerea a douã spectacole de muzicã religioasã, patrioticã si popularã. Toate activitãtile se desfãsoarã si se vor desfãsura la Curtile Domnesti. Tot aceste costume vor fi folosite de un grup de dans si vor fi douã spectacole. Primul spectacol a avut loc, iar al doilea va avea loc miercuri, începând cu ora 13.00. Au început si atelierele de lucru manual: copiii împletesc suveniruri, adicã brãtãri, cruciulite si coliere din snur cu diverse accesorii. “, a declarat preotul Marian Tãnasã.

Lecturã în parc, muzicã, simpozioane si …concertul mult asteptat al trupei Proconsul

Tot pe parcursul zilei de ieri au avut loc douã activitãti organizate de Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul”: au fost premiati elevii participanti la proiectul “Biblioteca de vacantã”, un program de succes, asteptat în fiecare an cu nerãbdare de pãrinti si copii, iar în Parcul Independenta, pentru a determina cât mai multi oameni sã citeascã, a fost organizatã actiunea “Lectura în parc”. Copiii au participat la un spectacol conceput special pentru ei, în Parcul Copou. Trupa “Funny Art” a pus în scenã piesa “De pe meleagurile lui Ion Creangã – Amintiri din copilãrie”, apoi a avut loc un recital muzical al Grupului vocal Domisong. La ora 12.00, la Centrul de zi pentru copii “Bucuria” a avut loc o expozitie – “Curcubeu de vacantã” – si premierea activitãtii beneficiarilor Centrului “Bucuria”. Nici seniorii nu au fost neglijati, astfel cã, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vaslui, a avut loc manifestarea culturalã “Un secol de ISTORIE, CULTURÃ SI CIVILIZATIE: 1918-2018”. Un spectacol dedicat iubitorilor de folclor a fost organizat în Parcul Copou: invitati au fost Ansamblul folcloric “Obârsii negrestene” din Negresti, coordonat de prof. Elvira Grigoras si Ansamblul folcloric “Mostenitorii” – Fruntiseni, coordonator Aurel Spãtaru. Seara a fost încheiatã de un concert extraordinar al trupei Proconsul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.