spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

„Doamna farmacistã” va continua proiectele altei doamne a Albestiului, fostul primar Monica Amancii

- Advertisement -
Geanina Onilă

AMAZOANÃ… Cunoscutã de majoritatea oameilor din comuna Albesti drept „doamna farmacistã” sau „doctorul satului”, Geanina Onilã a decis ca, anul acesta, sã se înscrie în lupta electoralã pentru functia de primar. Decizia ei vine si dupã ce primarul în functie, cel care a reusit sã scoatã Albestiul la luminã, a renuntat sã se mai înscrie în lupta electoralã. Îsi doreste sã continue proiectele actualului primar, dar vine si cu un suflu nou pentru comunã. De asemenea, a ales sã candideze pentru a stopa candidatul PSD sã ajungã în functia de primar, cel care se poate lãuda acum doar cu faptul cã, în urmã cu mai bine de 12 ani, a reusit sã bage comuna în faliment. Printre proiectele Geaninei, unele dintre ele vitale pentru comunitate, se numãrã aductiunea de gaz, retea de apã în toatã comuna, dar si proiecte îndreptate cãtre tinerii din comunã. „Mã gândesc cã rolul unui cãmin cultural este sã fie pus la dispozitia oamenilor din comunã si reprezintã un loc unde sã regãsim activiãti culturale de toate genurile si nu trebuie sã stea închis. Un alt proiect pe care-l consider vital este reînvierea traditiilor din comna Albesti si, împreunã cu sãtenii, este oportun sã ne alegem si noi, ca toate celelalte comune ale judetului, o sãrbãtoare a noastrã pe care sã o sãrbãtorim asa cum se cuvine. Poate cã unii vor fi cârcotasi, dar eu consider cã Albestiul este o comunã plinã de traditii care trebuiesc pãstrate. Un singur fiu al satului a încercat sã readucã traditiile în prim-plan si sunt sigurã cã oamenii nu au uitat când, în ianuarie 2019, la Corni Albesti, Jienii au coborât din nou de pe Dealul Bucuresteanului. Din pãcate, autoritãtile locale au ales sã stea deoparte si nu mi se pare corect. Este cazul sã ne implicãm. Sã aducem bunã stare comunitãtii, prin proiecte care sã facã viata tuturor mai bunã, dar si sã nu ne uitãm strãmosii”, spune Geanina Onilã.

Timp de 12 ani, comuna Albesti a avut în frunte o femeie ce s-a dovedit un bun gospodar si organizator, dar care a suferit la capitolul comunicare si relatii cu cei pe care i-a reprezentat. Anul acesta, Partidul National Liberal vine în fata oamenilor din comunã tot cu o femeie, Geanina Onilã, farmacista comunei si cea cãreia oamenii îi spun „doctorul satului”. „Am decis sã candidez pentru cã sunt sigurã cã pot face lucruri bune pentru comuna în care trãiesc. În primul rând, vreau sã continui proiectele primãritei care a stat în fruntea comunei timp de 12 ani si care, acum, a decis sã se retragã, dar vreau sã aduc si un suflu nou, tineresc Albestiului”, spune Geanina Onilã. De aceea, candidatul liberal vine în fata electoratului si le spune cât de necesarã este reteaua de apã pentru comunã, mai ales acum când seceta face ravagii si fântânile au rãmas fãrã apã. La Albesti, în urmã cu 15 ani a existat un asemenea proiect, dar a fost abandonat. „Nu e un lucru usor o retea de apã si chiar canalizare dar, sunt sigurã cã, pânã la finalizarea unui astfel de proiect, câteva puturi de mare adâncime ar putea rezolva, mãcar partial, lipsa apei din comunã, atât pentru animale, cât si pentru oameni. Si tot de importantã vitalã consider aductiunea gazului metan în comuna nostrã. Suntem la câtiva pasi de magistralã si trebuie sã profitãm de acest lucru. Alte comune au demarat proiecte de acest gen chiar dacã nu au oportunitãtile comunei noastre. La Albesti mai sunt multe probleme de rezolvat si una dintre ele este cea a respectului fatã de semeni si a comunicãrii. Sunt de pãrere cã oamenii care calcã pragul Primãriei Albesti trebuiesc tratati cu respect si ascultati apoi, în mãsura posibilitãtilor, rezolvate problemele lor chiar dacã unora li s-ar pãrea lipsite de importantã”, spune Geanina Onilã. De asemenea, aceasta vorbeste si de alte proiecte pe care le are în vedere. Unul dintre ele este legat de exploatarea potentialului localitãtii Crasna, situatã pe Drumul European si care poate genera venituri consistente la bugetul local. „O piatã agro-alimentarã în care producãtorii locali sã-si poatã vinde produsele este o oportunitate de care ar trebuie sã ne folosim tinând cont cã avem, în apropiere de satul Crasna, un drum european intens circulat, dar si destul teren unde se poate amenaja piata, la standardele cerute de legislatia în vigoare. Îmi amintesc cã, în acea zonã, existau legumicultori si acest lucru nu ar trebui sã se piardã. Plus cã, în toatã comuna, sunt crescãtori de animale si asa ar putea avea un loc unde sã-si poatã vinde produsele”, spune Geanina Onilã. De asemenea, „doamna framacistã” vorbeste si de necesitatea dezvoltãrii infrastructurii, cu drumuri pietruite si asfaltate, lucruri ce se pot realiza atât timp cât o minte deschisã face ce trebuie pentru accesarea de fonduri europene si guvernamentale.

Comuna Albesti are nevoie de o sãrbãtoare a satului, dar si de pãstrarea traditiilor

JIIENII REÎNVIE… Un alt proiect de suflet al Geaninei este legat de culturã. Astfel, candidata liberalã are în gând sã redea oamenilor Cãminul Cultural din localitate, clãdire ce stã mai mult închisã, pe pracursul unui an. De asemenea, vorbeste si de traditiile comunei, uitate de ceva vreme de autoritãtile locale. „Cãminul cultural este o clãdire în care ar trebui sã se desfãsoare acte de culturã, este locul în care copiii satului sã urce pe scenã, în fata pãrintilor si a comunitãtii, pentru a spune poezii, sã cânte si sã danseze. Nu este corect ca aceastã clãdire sã stea mai mult închisã si am de gând sã o redau oamenilor. De asemenea, este necesar sã nu ne uitãm traditiile. Un astfel de proiect a încercat un fiu al satului sã implementeze la Albesti dar, din pãcate, nu a gãsit si întelegere la autoritãtiel locale. Sunt sigurã cã toti ne amintim cã, în 2019, dupã o lungã pauzã, de pe Dealul Bucuresteanului, au coborât, din nou, Jienii. O astfel de traditie, unicã în judetul Vaslui, ar fi trebuit pãstratã, cultivatã si încurajatã, cu sprijinul autoritãtilor locale. De asemenea, suntem, poate, singura comunã din judetul Valsui care nu are o sãrbãtoare a ei. Împreunã cu oamenii din comunã, putem stabili o astfel de zi. Stiu cã, la noi în comunã, majoritatea tin hramul de Sfântul Dumitru. De ce nu am face, din aceastã zi, un moment de sãrbãtoare în care sã ne adunãm cu totii, sã ne bucurãm cã fiii satului se adunã împreunã si sãrbãtoresc?!”, spune Geanina Onilã.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.