spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
28-apr.-2024

Doar trei legume se planteazã în februarie si numai una poate fi amânatã pânã în martie pentru o recoltã bogatã (FOTO)

- Advertisement -

SFATURI BUNE … Dorel si Gina Cîmpeanu, care au o grãdinã de legume nãscutã când munceau si visau în Italia, îi sfãtuiesc pe cei care vor sã aibã legume de calitate! Ferma din Trestiana, comuna Grivita, aduce vânzãri care a instalat familia Cîmpeanu pe primul loc din zona de Sud a judetului Vaslui la cultivarea si producerea de verdeturi. Este o poveste simplã. A început în 2012, dupã o discutie între sotii Cîmpeanu, dupã ce 10 ani au muncit din greu în Italia. Iar acum vã vor spune celor interesati cum sã aveti productie în fermele voastre agricole de verdeatã!

„Pe cele 7 ha cultivãm majoritatea verdeatã: mãrar, pãtrunjel, leustean, ceapã verde, praz, varzã, broccoli, cimbru, dovlecei. Noi, în general, ne-am axat pe verdeatã! Suntem printre cei mai buni producãtori de verdeatã din Vaslui: pãtrunjel, mãrar, leustean, avem cerute din Vaslui, Husi, Podul Turcului, Bârlad… Multumim lui Dumnezeu! Dar în luna februarie din acest an am plantat doar în solar: ceapã verde, pãtrunjel si mãrar. Atât am pus în februarie! Acum suntem în Italia, unde avem câteva ceva de fãcut, iar pe la jumãtatea lunii martie venim acasã si vom planta în solar cimbru si alte verdeturi. Cu semãnatul pe tarla vom începe abia din martie pe la sfârsit pentru cã e frig si vom mai întârzia putin cu semãnatul”, a arãtat Dorel Marian Câmpeanu cum lucreazã el de are asemenea rezultate.

De ce sunt bune verdeturile pentru agriculturã? Simplu, pentru sãnãtate, sãnãtate, sãnãtate!

Consumul regulat de fructe si legume este recomandat nu doar de „specialistii” din Trestiana, mai precis de familia Câmpeanu, ci atât de medici, cât si de organizatiile internationale de profil si este considerat baza oricãrei diete sãnãtoase. Doar cã românii, pentru care „carnea de porc este cea mai bunã legumã”, sunt mult în urmã la acest capitol. Totusi, Gina si Dorel Câmpeanu spun cã românii au început sã înteleagã importanta „verdelui” în meniul lor zilnic. Se consumã si vara, si iarna. Usor-usor, s-a educat piata. Ca model de consum, ei îi sfãtuiesc pe români sã mãnânce verdeturi si salate precum italienii si francezii.

Sfaturi: nu uitati cã doar trei legume se planteazã în februarie si doar în solar!

În ceea ce priveste grãdinãritul, specialistii, printre care sunt Gina si Dorel Cîmpeanu, spun cã februarie este o lunã linistitã. Existã însã unele plante pe care le poti pune deja în solul din grãdinã, dacã vremea îti permite acest lucru. Grãdinãritul înseamnã, în principiu, cresterea semintelor, bulbilor sau plantelor si hrãnirea lor. Dacã doresti sã te bucuri de culoarea sãnãtoasã a unor legume si frunzisul lor, poti sã le pui în pãmânt chiar în luna ce bate la usã, adicã martie. Impactul va fi sesizabil, când vei dori sã cultivi recolta.

„Înainte de a vorbi despre cele trei legume pe care le poti planta, trebuie sã explicãm cum trebuie sã pregãtesti terenul din grãdinã, înainte de a planta legume. Pãmântul din grãdinã trebuie pregãtit în mod deosebit în luna februarie. Specialistii de unde noi am învãtat ne-au spus cã solul trebuie pregãtit deosebit pentru semãnat. Buruienile si pietrele trebuie îndepãrtate din grãdinã. Dupã ce faci acest lucru, sapã si încorporeazã în sol compost sau gunoi de grajd bine putrezit. Aranjeazã deseurile foarte bine pe solul din grãdinã, astfel încât pãmântul sã se încãlzeascã treptat si sã fie pregãtit pentru a oferi substantele nutritive necesare legumelor. În februarie doar pe cele trei legume le pui în pãmânt, în solar. Dupã pregãtirea solului, poti sã pui semintele în pãmânt. Existã trei legume ce ar trebui puse în sol în februarie, potrivit expertilor: ceapa verde, pãtrunjel si mãrar. Cel mai bine este sã fie plantate în ultima lunã de iarnã, spun cei mai experimentati grãdinari. Totusi, dacã temperaturile sunt mult prea scãzute, poti sã amâni plantarea cepei în februarie. Poti sã pui semintele în solul din grãdinã în luna martie”, a recomandat Dorel Cîmpeanu. Specialistul nostru în grãdinãrit a avut si un proiect fãcut, <<Instalarea tânãrului fermier>> si printre alte cerinte trebuia sã aibã calificarea de legumicultor.

Când se seamãnã morcovul si pãtrunjelul? Specialistii vã sfãtuiesc!

Februarie este ultima lunã a iernii, iar din aceastã cauzã lumea evitã sã semene legume în aceastã perioadã, din cauza fricii de înghet. Persoanele mai reticente pot începe aceastã lunã prin a strânge semintele de care au nevoie. Totusi, oamenii mai nerãbdãtori sau mai pusi pe treabã, pot începe semãnatul legumelor de care se stie cã vor creste mai greu. Ca exemple în acest caz, putem mentiona vinetele, telina, ardeii. Pentru cei care îsi doresc o grãdinã frumoasã de flori, pot începe tot în aceastã lunã sã planteze semintele de crãite, muscate, petunii si alte diverse flori. La sfârsitul lunii februarie este recomandat sã începeti sã semãnati (în general) rãdãcinoasele. În aceastã categorie se pot încadra morcovii, pãtrunjelul, mãrarul, ridichea, usturoiul, ceapa/ceapa verde, salata, mazãrea. Totusi, solul trebuie pregãtit înainte de cultivarea acestora. Cel mai bine este ca grãdina sã fie curãtatã, iar solul sã fie bine afânat încã din toamnã. Dacã nu ati apucat sã semãnati în luna februarie toate legumele mentionate, nu trebuie sã vã impacientati! Acestea se pot cultiva chiar si în luna martie, fãrã probleme. De fapt, majoritatea persoanelor procedeazã astfel.

„Pãtrunjelul si morcovul se pot planta de la sfârsitul lunii februarie pânã aproape de sfârsitul lunii martie. Ca sã fim mai exacti, am avea la dispozitie exact o lunã (între 20 februarie si 20 martie). Totusi, dacã ne dorim pãtrunjelul pentru frunzele sale, este bine sã-l plantãm din martie pânã în august, în mod constant. Sunt unele persoane care preferã sã înceapã semãnatul pãtrunjelului chiar mai devreme de luna februarie. Morcovul si pãtrunjelul fac parte din aceeasi familie de legume. Din aceastã cauzã, este bine sã nu le plantãm unul lângã altul pentru cã îsi pot transmite bolile. Cel mai bine este ca pe solul în care plantãm pãtrunjelul sã se fi aflat anterior numai leguminoase, cucurbitacee si solanacee. Astfel, solul este cel mai fertil si cel mai potrivit pentru pãtrunjel. La fel se procedeazã si în cazul morcovului. Acesta îngheatã doar când temperatura ajunge în jur de 2 grade si este considerat una dintre cele mai sãnãtoase legume. Acesta este o legumã cãreia îi prieste cel mai bine o temperaturã cuprinsã între 15-24 grade Celsius. Asadar, cea mai potrivitã perioadã în care se seamãnã morcovul si pãtrunjelul este în primãvarã, între luna februarie si martie”, au precizat grãdinarii specialisti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.