22.5 C
Vaslui
28-sept.-2022

Doctorița din Huși, găsită moartă într-un cabinet medical din Franța, epuizată de muncă!

- Advertisement -
REGRET… Primarul comunei Chaillac a povestit cu multă recunoștință și regret, ce medic extraordinar a pierdut comunitatea, prin decesul fulgerător al Monicăi Mardare. Pe una din jerbele de flori aduse la funeralii, locuitorii din Chaillac au scris simplu, dar atât de profund: “Îți mulțumim, Monica noastră”.

DRAMATIC… Doctorița găsită moartă în Franța, în cabinetul său medical din comuna Chaillac, unde lucra de câțiva ani buni, este din Huși, iar foștii săi colegi și profesori, de la Colegiul Național “Cuza Vodă”, au avut reacții emoționante, pline de regrete, dar și presărate cu întrebări care, deocamdată, nu își găsesc răspunsul. Este vorba despre Monica Mardare, 46 de ani, a cărei mamă a lucrat ani la rând la Primăria Huși. Monica absolvise liceul “Cuza Vodă”, fiind unul dintre elevii cu rezultate de excepție, deosebit de sârguincioasă și cu o capaciotate superioară de învățare. A fost admisă la UMF Iași, unde și-a împlinit visul de a deveni medic. Din primele date, se pare că epuizarea i-a curmat viața, Monica Mardare fiind găsită decedată în cabinetul său. Muncea ore în șir, iar, în ultimii doi ani cu pandemie, nu își luase nici măcar o zi de concediu. Primarul comunei Chaillac a avut mesaje în presa locală, în care a povestit cu multă recunoștință și regret, ce medic extraordinar a pierdut comunitatea, prin decesul fulgerător al româncei. Pe una din jerbele de flori aduse la funeralii, locuitorii din Chaillac au scris simplu, dar atât de profund: “Îți mulțumim, Monica noastră”.

Înmormântarea a avut loc în localitatea franceză Chaillac, pentru că, spun apropiații, acolo deja era întreaga viață a Monicăi. Avea în grijă multe familii și muncea de dimineață până seara, iar dacă urgențele o impuneau, nici noaptea nu era vreme de odihnă. Era căsătorită și avea un fiu, spun apropiații. În ziua de 8 iulie, la orele amiezii, pacienții au descoperit-o fără viață în cabinetul său. Medicii veniți de urgență la fața locului nu au mai putut decât să constate decesul. Vestea tragică a făcut repede înconjurul micii și cochetei localități. Cercetările au relevat faptul că surmenajul, munca fără pauze suficiente, precum și dăruirea trup și suflet a româncei pentru cei de sănătatea cărora avea grijă, au avut, iată, un efect ireversibil asupra sănătății medicului originar din Huși. Primarul comunei Chaillac a dezvăluit faptul că Monica nu obișnuia să își ia zile libere, căci mereu interveneau situații, iar grija pentru pacienți o făcea să amâne momentul. Era și pandemie, iar vizitele la pacienți și orele prelungite pentru acordarea de asistență medicală celor din comunitate au epuizat-o. Nu s-a plâns niciodată, tocmai de aceea a fost realmente un șoc pentru întrega comună vestea morții medicului în vârstă de numai 46 ani.

“Iubea oamenii și, foarte important, era un medic care nu se ferea de mediul rural”

“Monica era mai mare cu doi ani ca mine, dar pot spune că am fost colege la liceul Cuza Vodă. Știu că mama sa lucra la Primărie, iar ea era o fată minunată. Cuminte, deșteaptă și foarte dornică să se facă medic. Muncea mult, căci atunci când ea a luat la Medicină, acolo nu era admis oricine. Concurența era la notele de 9 și 10. Era greu! Monica a reușit, pentru că muncea fantastic. Iubea oamenii și, foarte important, era un medic care nu se ferea de mediul rural. Știu că și în România mai întâi a lucrat tot la țară, undeva, dar o făcea cu drag. Era genul care se ducea unde era mai greu și unde oamenii aveau mai multă nevoie de ea. Cred că a muncit până la epuizare, căci era devotată, era serioasă și, pentru a ajuta pe alții, ar fi putut uita de propria personă. Ne mândream cu ea, mai ales că mai vedeam poze postate de ea câteodată pe Facebook și înțelegeam că e bine, că e cu familia sa într-un loc unde se simțea respectată profesional și iubită”, spune Adriana, una din fostele colege de școală ale Monicăi.

“Îți mulțumim, Monica noastră. Te iubim”

Așa au scris francezii pe una din jerbele de flori, aduse la căpătâiul medicului. Monica Mardare obținuse cetățenia franceză de curând și se bucura de acest lucru. “Într-o țară care te primește în felul acesta și te iubește așa pentru munca ta, a obține cetățenia ei este o onoare”, a povestit primarul din Chaillac, pentru presa locală, că i-ar fi mărturisit Monica, atunci când a început formalitățile pentru a deveni cetățean francez. Tot primarul a dezvăluit că ea intenționa să revină în țară, la Iași, unde a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie, pentru a-și convinge un coleg de breaslă, să vină să lucreze în comuna din Franța. Nu a mai apucat însă, iar la ușa cabinetului său, unde a fost găsită fără viață, au fost depuse zeci de buchete de flori, lumânări și bilețele cu mesaje emoționante. Înmormântarea a avut loc pe 15 iulie, unde au participat în jur de 200 de localnici, în semn de prețuire și recunoștință. De altfel, Monica Mardare primise anterior din partea Primăriei locale și o distincție de onoare, în semn de recunoaștere a modului deosebit în care își făcea datoria de medic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

 1. Condoleanțe familiei! Ce surmenare, epuizare la 46 de ani?
  Așa oficial …de fapt, cauza e VACCINUL!
  Ar fi corect să știți, a fost sau nu ,vaccinată? Abia după…concluzia!
  Ca să acoperiți consecințele catastrofale ale vaccinului, puneți totul pe…..”epuizare”. Doar nu stătea 24/24 de ore în cabinetul medical!

 2. Nu ca spun, dar in Franta un medic munceste pana cade lat, iar in Romania, daca te duci la un medic de familie ori nu il gasesti, ori sta picior peste picior, cu cafeaua si tigara, iritat, plictisit, care se uita la tine ca la un c..cat. Salarii au ajuns cam la fel. Din pacate.

 3. Nu prea se mentionează ceva despre cauza morții! Un om cu putere de munca nu ramane epuizat asa, ca prostul!
  Dumnezeu să o ierte! 🙁

 4. daca au facut doua inmormantari, acum e problema familiei. Francezii au anuntat oficial, pe canalul de comunicare al primariei, ca au inmormantat-o acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.