spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, premiat la Emmy

- Advertisement -

Succes la Emmy pentru România. Documentarul „Lumea văzută de Ion B” a câştigat premiul Emmy la categoria: Arts programming.

Regizorul Alexander Nanău şi producătorii peliculei au primit premiul la New York, unde marţi dimineaţă, au fost decernate cele mai prestigoase premii din industria televiziunii.

„Lumea văzută de Ion B.” este primul documentar original HBO din Europa Centrală, care a fost nominalizat la Emmy International. În plus, este singurul film din Europa Centrală prezent la cea de-a 38-a ediţie a festivalului. Lansată în România în decembrie anul trecut, pelicula a mai fost selecţionată la peste 30 de competiţii internaţionale.

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.” spune povestea incredibilă a unuia dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, Ion Bârlădeanu. În vârstă de 62, Ion Bărlădeanu a trăit cea mai mare parte a vieţi sale în mizerie până acum câţiva ani când a fost descoperit de reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti.

În scurt timp, cariera sa a căpătat un avânt fulminat, artistul a devenit o personalitate recunoscută la nivel internaţional, iar colajele sale au ajuns să fie vândute cu mii de euro.

Ion Bârlădeanu, singurul reprezentant consacrat al pop-art-ului românesc, face pop-art fără să ştie. Pe 1 decembrie 2007, artistul Ion Bârlădeanu este descoperit de galeristul Dan Popescu în ghena din spatele unui bloc de pe Moşilor. Avea 62 de ani, 7 clase şi făcea colaje senzaţionale. Din acel moment şi viaţa sa va începe să semene tot mai mult colajelor şi spiritului artei sale.

Înainte de a fi descoperit, Bârlădeanu sau nea Ion, cum i se spune, a tuns stuf, a fost gropar, a păzit Casa Poporului, sau, în ultima vreme, a curăţat ghena. În tot acest timp el a adunat revistele aruncate la gunoi, a decupat personaje şi obiecte şi a construit colaje uimitoare. În 1981, nea Ion folosea într-un colaj conserva de supă Campbell, emblematică pentru popart. În 1981, România avea alte preocupări decât pop-art-ul, iar iniţiatorul artei seriale, Andy Warhol, era încă viaţă.

Odată descoperit, la 62 de ani, Ion Bârlădeanu are prima expoziţie, Realpolitik, la Galeria H’Art din Bucureşti. Un an mai târziu, în 2008, lucrările sale ajung la Copenhaga, apoi la târgul de artă de la Basel, apoi la Londra, unde expune alături de nimeni altul decât Andy Warhol, iar săptămâna trecută, la Paris, la galeria Anne de Villepoix.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.