„Documentul care nu există” poate provoca în orice clipă un nou război extins în Balcani

Un nou scandal ameninţă să dea foc Balcanilor şi să reîntoarcă, în bloc, toate fantomele războiului, anulând total înţelegerile şi acordurile de acum, promiţând o nouă încercare, desigur acoperită în sânge, de refacere a frontierelor statale. Perspectiva imediată poate fi teribilă căci, cum veţi vedea, avem fie o uriaşă provocare criminală sau, dimpotrivă, o gândire de politicieni ultra-naţionalişti extremişti şi dornici de revanşe multiple. Se vehiculează pe toate canalele imaginabile un document tip “non paper” despre care se spune că ar veni din zona viitoarei preşedenţii slovene a UE, definind cel puţin o intenţie politică la nivel foarte înalt de a repune pe tapet o serie propuneri vizând reconstrucţia teritorială a Balcanilor. Foarte apropiat de cererile sau speranţele pentru care, din toate părţile, s-a pornit la luptă prin dărmarea construcţiei iugoslave.

Stranii, ultra-periculoase şi otrăvitoare idei, cu şanse reale de a anima cel puţin câteva discuţii şi tentative extremiste care nu s-au stins niciodată în Balcani. Posibil să fie preluate ca atare şi de partide politice naţionaliste şi xenofobe. Dar, în orice caz, a provocat deja o serie de ieşiri publice ale unor politicieni relevanţi din zonă care, speriaţi, eagă orice implicare în redactarea unui asemenea document, negat şi de oficialii din Bruxelles ca având vreo legătură cu ceva schimbări în viziunea europeană asupra Bacanilor.

Problema este că e vorba tocmai despre un “non-paper”, formula pe care diversele cancelarii o adoptă înainte de intrarea în zona convorbirilor consemnate în documente oficile. Noi le-am spune “documente de poziţie neoficiale”, baloane de încercare ridicate de la sol preventiv pentru a testa reacţiile diverşilorparteneri din toate zonele şi, “scăpate” la timpul potrivit către câteva surse de presă, să poată da posibilitatea măsurării foarte exacte a temperaturii şi amplitutinii reacţiilor, inclusiv ale opiniei publice. Pocedeul este extrem de des folosit, în cutiile poştale fizice sau electronice ale corspondenior de presă de la Bruxelles ajung zilnic zeci asemenea documente pe toate subiectele de interes dar, nefiind asumate sunt foarte greu indicative în mod real asupra seriozităţii demersului. Exact din această cauză, din maximă prudenţă faţă de procedeu şi, ca regulă absolută, faţă de orice document conţinând prezumţii explozive venind din Balcani, trebuie să aştepţi câteva zile să vezi cine dintre marile personaje ale momentului reacţioneză şi de unde provind lările de poziţii.

Citeste mai mult: adev.ro/qrp9yk
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ