spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Doi bãtrâni sãraci si bolnavi au rãmas sub cerul liber dupã ce vijelia le-a luat pe sus locuinta! (FOTO)

- Advertisement -

NECAZ… Caz incredibil în Coroiestii de Sus, unde doi bãtrâni bolnavi care se zbat în sãrãcie au rãmas si fãrã acoperis deasupra capului dupã ce o vijelie puternicã le-a luat pe sus, locuinta subredã. Acum cei doi bãtrâni stau efectiv sub cerul liber! Ioan Radu si Elena trãiesc cu o pensie de boalã de aproape 1120 de lei si o pensie de invaliditate (nu are piciorul drept) de …69 de lei! Oamenii stau doar într-o cãmãrutã, peretii casei fiind crãpati si deplasati, casa fiind foarte veche. S-a încercat obtinerea unui ajutor pentru a li se ridica mãcar o camerã si un hol, de la zero, dar la solicitãrile trimise nu a rãspuns nimeni! Primãria comunei Coroiesti s-a implicat si le-a oferit lemne pentru foc, alimente, dar pentru construirea unei case nu s-a putut implica, neavând cum aloca fonduri de la bugetul local. Doina Simion, o rudã a celor doi bãtrâni, care au acum casa dãrâmatã a trimis din 2017 si pânã acum, la peste 100 de institutii si persoane solicitãri de ajutor pentru aceastã familie. Ea sperã ca acesti bãtrâni amãrâti sã fie totusi ajutati si a trimis un strigãt de ajutor si cãtre redactia Vremea Nouã. O veste bunã ar fi cã acest caz a intrat în atentia Episcopiei Husilor, prin Asociatia „Filantropia Husilor” coordonatã de pãrintele Vladimir Beregoi, care va merge la Coroiestii de Sus, sã vadã ce poate face pentru cei doi bãtrâni!

Viata la limita sãrãciei, cu doar 39 de lei pensie! (foto,video) 

În timp ce unii români, cu mult noroc în politicã, au pensii speciale de zeci de mii de lei, existã în judetul Vaslui, în comuna Coroiesti, satul Coroiestii de Sus, o familie greu încercatã, care trãieste cu aproape 1120 lei venit lunar, plus o micã pensie de handicap! Ioan Radu are 70 de ani, este invalid din 1989, când si-a pierdut piciorul drept într-un accident de muncã pe santier. Acum are o protezã în loc de picior si se mai poate deplasa putin, încercând sã munceascã cu ziua pe la vecini, ca sã asigure ceva pe masã lui si sotiei sale Elena, de 71 de ani. Femeia este aproape surdã, nu a avut niciodatã loc de muncã, a muncit doar la CAP, dar putin si nu s-a putut alege nici mãcar cu pensia minimã… Ioan Radu are 1120 de lei pensie (a avut putini ani de muncã, restul fiind pensioant pe caz de boalã) plus o pensie de invaliditate de 69 de lei! Da, ati citit bine, 69 de lei pentru un invalid! Am aflat de cazul celor doi bãtrâni, care trãiesc cu groaza cã li se poate dãrâma casa peste ei în fiecare zi, de la Doina Simion din Oradea, o femeie cu mult suflet, care i-a ajutat constant, dar nu poate sã le construiascã o cãsutã… cã nu are de unde.

„Drama acestei familii atinge apogeul disperãrii”

„Sunt Doina Simion, locuiesc în Oradea iar pe familia Radu Ioan si Elena îi cunosc de când erau tineri si locuiau în Bârlad, atunci pãrintii mei i-au cununat. Ei locuiesc în satul Coroiestii de Sus, comuna Coroiesti, din judetul Vaslui. Aceasta este o familie foarte credincioasã, fãrã vicii, dar împovãrati de boli grele, neputintã, sãrãcie, neajunsuri si multe greutãti.  Fiind foarte sãraci, trãiesc dintr-o pensie de invaliditate, capul familiei este invalid – are un picior amputat, atât el, cât si sotia si bãiatul sunt foarte bolnavi si neputinciosi, bãiatul lor suferã de schizofrenie în stare avansatã si nu beneficiazã de niciun ajutor social sau de handicap deoarece nu i se poate face act de identitate.  Sunt oameni în vârstã, locuiesc într-o cãmãrutã în cãsuta din lut, veche de aproape un secol, a cãrui perete s-a dãrâmat, restul peretilor au crãpãturi  adânci, acoperisul cedeazã si el neavând un punct de sustinere, casa putându-se prãbusi în orice moment si din nefericire nu au nicio posibilitate sã-l repare. Fiind foarte bolnavi si neputinciosi , nu au avut posibilitatea sã ia mãsuri în privinta consolidãrii structurale pentru a preveni stadiul de degradare avansatã. Prin acoperisul subred si degradat,  le plouã în camerã, tavanul s-a încovoiat si stã gata sã cadã în orice moment. Cu toate acestea, acea structurã este singurul loc unde dorm, îsi pot prepara si stoca mâncarea si pe aceea pregãtind-o cu apã pe care o carã cu greu de la vecinii din vale,  proteza  de la picior s-a stricat si din cauza rãnilor de la picior, de multe ori merge în genunchi. Traiul lor de zi cu zi este o adevãratã corvoadã, însã chiar si privati de sansa unui trai linistit si decent, luptã pentru supravietuire. Mai rãu de-atât, furtuna de zilele trecute (6 August – n.r.) le-a luat acoperisul iar situatia  lor a ajuns la apogeul disperãrii . Vã multumesc din toatã inima, în numele lor pentru implicare si rog pe bunul  Dumnezeu sã vã binecuvânteze, sã vã dãruiascã multã sãnãtate, bucurii, împliniri, cu cele mai mãrete realizãri si multã putere de a readuce zâmbetul pe chipul oamenilor nãpãstuiti! Doamne ajutã!”, ne scrie Doina Simion.

„Am mers la aceastã familie greu încercatã si am constatat cã cele spuse de Doina Simion sunt realitãti. Si chiar crunte… Casa stã proptitã în niste pari, este din lut, nu se poate interveni la ea, pentru cã dacã dai un ciocan în pereti, cade toatã casa! Noi nu putem sã-i ajutãm, decât doar asa, le mai dãm ajutor de urgentã în bani, când au nevoie sã le achitãm lumina, mai dãm niste lemne pe iarnã, cât putem, pentru cã nu avem un buget foarte mare, comuna este sãracã. Alimente le-am dat, mereu.. venitul lor este mic, dar nu se încadreazã nici la ajutor social, pentru cã au venit aproape 1120 de lei, la douã persoane si ca sã iei ajutor social trebuie sã nu depãseascã 250 de lei pentru douã persoane … Au si vreo 2000 de mp de teren … Nu s-au încadrat, dar am apelat la câtiva sponsori care i-au mai ajutat din când în când cu ce au avut nevoie” a spus primarul Cristian Lungu.

Ca urmare, facem si noi un apel cãtre oamenii de bine si cu suflet mare, care pot sã-i ajute pe cei doi bãtrâni din Coroiestii de Sus! Am primit un prim semnal, de la Episcopia Husilor, prin Asociatia „Filatropia Husilor”, care tocmai a construit un cãmin pentru persoane vârstnice. Urmeazã sã meargã la Coroiestii de Sus, pãrintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, presedintele Asociatiei „Filantropia Ortoxã”, pentru a verifica toate informatiile date de ziarul Vremea Nouã si de primarul comunei Coroiesti, Cristian Lungu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.