Doi frati care dorm pe strãzile din Husi, provocati sã munceascã: 2.500 lei pe lunã, cazare si masã!

OFERTA ZILEI… Doi frati, care de ani de zile dorm pe strãzile din municipiul Husi, ba chiar, într-o vreme, îsi fãcuserã culcus peste niste morminte din cimitirul local, au fost gãsiti, în urmã cu douã nopti, când afarã erau în jur de – 10 grade Celsius, dormind într-un imobil dezafectat din zona podului de la Ralea. Pozele cu cei doi culcati pe jos, peste niste rufe murdare, între zidurile fãrã usi si ferestre, au stârnit reactii împãrtite. Dacã unii le-au plâns de milã, altii au spus cã “boschetarii”, cunoscuti în oras, îsi meritã soarta, întrucât nu se ocupã cu nimic si fug de muncã. O femeie de afaceri din Botosani, proprietara unei mari ferme de animale, a vãzut cazul si a spus cã îi primeste de sãptãmâna viitoare la muncã, unde le oferã cazare, masã si câte 2500 lei pe lunã. “Eu îi duc cu masina pânã la ferma acestei doamne. Dar dacã nu vor munci, vor bea si vor face probleme pe acolo, le-am spus cã niciodatã, nimeni nu o sã-i mai ajute cu nimic. Pe drumuri or sã moarã”, a spus Lila Marin, cel care i-a mai ajutat pe cei doi frati, Vasile si Eugen Chiriac, ambii cu vârste de aproximativ 60 de ani.

Cei doi frati, care nu demult stârneau zarvã în cimitirul “Sfântul Toma”, dupã ce îsi fãcuserã adãpost chiar peste niste morminte, revin iar în atentia publicã. Acestia au fost gãsiti în urmã cu douã nopti, când temperaturile de afarã erau de nesuportat, dormind într-un imobil dezafectat din zona podului de la Ralea. “Aflasem cã dorm acolo, într-o casã pãrãsitã. M-am dus si i-am gãsit pe jos, în ger. Era întuneric beznã si i-am strigat, iar ei au crezut cã vine cineva peste ei, sã-i batã. Le-am adus de acasã o plapumã, cã aveau niste rufe vechi de la container. A doua zi, le-am dat de mâncare si le-am cumpãrat haine, cã erau murdari. De ani de zile asa umblã. Dacã Primãria le-ar da 100 de metri pãtrati de teren pe Dric, s-ar putea construi pentru ei o camerã si un hol. Cã atât au nevoie. Sã nu mai doarmã în cimitir si pe strãzi”, spune Marin Lila. În cazul lor, reprezentantii Primãriei Husi s-au implicat. Data trecutã, când dormeau peste morminte, au fost luati si dusi într-un adãpost cu conditii minim decente, însã, prin decizia lor, cei doi frati au plecat iar pe strãzi. “Tot Primãria le-a dat si carduri din acelea, care se dau pentru sãraci si, pe baza lor, primesc câte o masã caldã pe zi. S-a îngrijit asistenta socialã din Primãria Husi de ei, dar dacã ei, amândoi, sunt învãtati ca boschetarii, nu prea ai ce le face. Nu poti sã îi duci cu forta în centre”, spun cei care îi cunosc bine.

O patroanã din Botosani le dã celor doi frati din Husi cazare, masã si 2.500 lei pe lunã, dacã vor sã se apuce de muncã si sã lase… boschetii

Dupã ce imaginile cu cei doi frati, dormind în clãdirea dezafectatã, au fost fãcute publice, oamenii au reactionat diferit. “Puturosii au gãsit o casã sã o ocupe, dar nu e lor. Cine le-a dat voie? De ce nu cautã de muncã, pentru cã sunt multe firme care dau salarii bune si nu vine nimeni sã se angajeze. Ne-a fost milã, dar nu ne mai este, cã s-a dovedit cã cei doi sunt niste boschetari, învãtati sã stea degeaba, pe drumuri”, au spus unii. “Vai de sufletul lor! Sã stai în ger, sã dormi în frig, la – 10 sau – 12 grade, e cumplit. Sã îi ajute cine poate, cã îsi va face pomanã”, au fost alte reactii. Ei bine, o patroanã din Botosani, care detine o fermã de animale, s-a sesizat si a luat legãtura ieri cu husenii, cãrora le-a fãcut o ofertã de nerefuzat. “Doamna a spus cã le dã cazare si masã, dar si câte 2.500 de lei pe lunã. Ei trebuie sã aibã grijã de vite. Sunt peste 200 de vaci. Eu mã angajez sã îi duc cu masina pânã acolo. Acum, ei au spus cã da, dar nu pot sã garantez cum se vor descurca. Marti îi duc. Dacã vor bea, dacã nu se vor tine de treabã, nu stiu dacã vreodatã îi va mai ajuta cineva. Sper sã fie seriosi, cã e o sansã pentru ei, sã aibã mâncare, un acoperis deasupra capului”, a spus huseanul, care le-a intermediat legãtura cu patroana din Botosani. “Doamne ajuta, sã trãim s-o mai vedem si pe asta! Stau ei la ferma de vaci, cât stã vrabia pe gard. Acolo trebuie sã muncesti de dimineata pânã seara. Dar Vasile si cu Eugen stiu doar sã ia la pas târgul cât e ziua de lungã. Eu de când îi stiu, asa umblã. Se plimbã, papã ce le picã, beau de la cine le dã. Si apoi se culcã în boscheti. Au fãcut asta vreo 10 – 15 ani sau mai mult si asa cred cã îsi vor încheia activitatea. Munca se învatã de mic, nu la bãtrânete”, au reactionat scepticii.
3 COMENTARII

  1. Ii cunosc.într adevăr le place paharelul, dar sunt și muncitori. Întotdeauna când i am chemat sa facă cate ceva, au venit. Ori pt un bănuț, ori pt un păhărel, dar muncesc. Ma bucur ca au aceasta șansă și sper sa profite de ea și sa nu dezamăgească.

  2. Chiar credeți ca acesti oameni mai pot fi integrați în societate ,sa fim serioși, sunt oameni bolnavi care au nevoie de acoperiș și tratament în special psihologic

LĂSAȚI UN MESAJ