1.6 C
Vaslui
01-dec.-2022

Doi frati din Bârlad, cei mai buni sommelieri din Moldova! | FOTO

- Advertisement -

MÂNDRIE LOCALÃ…Bârlãdenii George Chicos si Ionut Andrei Nãsui au ajuns sã se numere printre cei mai buni sommelieri din România (degustãtori de vinuri). Ultimul concurs la care au participat a avut loc la Iasi, acum douã luni, unde George si Ionut au câstigat Cupa de la Marea Degustare de la Iasi, învingând sommelieri recunoscuti în România si nu numai. Reusita celor doi bârlãdeni se datoreazã unei ambitii extraordinare. Cei doi frati au vrut sã-si îndeplineascã visul, aici în România. Cum si de unde au plecat, ne vor dezvãlui chiar ei. Viata lor este o lectie extraordinarã pentru tinerii de astãzi, care scoate în evidentã faptul cã pentru a reusi îti trebuie mult curaj, multã muncã, dragoste de carte si tot ce tine de educatie.

Marea Degustare de la Iasi este un turneu pe echipe, care presupune identificarea a 15 vinuri românesti “în orb”. Editia pilot a concursului s-a desfãpurat pe 20 mai la restaurantul „La Castel” din Iasi. Initiator al proiectului si presedinte al concursului a fost cunoscutul somelier Dan Vrãnescu, care a fost ajutat de un comitet organizator format din 8 membri : Liviu Hutanu – somelier Fenice Palas, Alexandru Babii- somelier La Castel, John Vranescu – somelier Carbon, Ilinca Gorodenco – somelier Treaz&Nu, Gabriel Baesu – somelier Mamma Mia, Patras Razvan – somelier Pleiada Boutique, Costel Agape – somelier Bolta Rece, Marius Ungureanu – somelier La Castel si George Chicos (Bârlad) – somelier independent. Concursul s-a desfãsurat pe echipe care s-au „bãtut” pentru a recunoaste în orb 15 vinuri: 5 albe, 5 rosii, 1 spumant, 2 roze si 2 dulci. Câstigãtorii Cupei (premiul I) dintre cele 8 echipe participante, au fost membrii echipei „The Hunter’s” formatã din – Bogdan Pintilie- Iasi, Manager Casa Vânãtorului, Gorodenco Ilinca – Chisinau Somelier Treaz&Nu,  Munteanu Dorina agent vânzãri Pancom, George Chicos – cãpitanul echipei, Bârlad, director vânzãri la Domeniul Bogdan si Nãsui Ionut Andrei – director vânzãri la domeniul Coroanei Segarcea.

Cum au ajuns cei doi bârlãdeni, unul de 36 de ani (George Chicos) si Ionut Andrei Nãsui (30 de ani), frati dupã mamã, sã fie câstigatorii unui concurs atât de mare, care i-a propulsat în elita somelierilor din România, ne vor destãnui chiar ei. George si Ionut, au acordat un scurt interviu, din care sperãm cã tinerii absolventi si nu numai, vor întelege cã se poate realiza si câstiga suficient si în România. Cum? Cititi!

R: Cum ati ajuns sã deveniti unii dintre cei mai buni sommelieri din tarã?

George Chicos (G.C.) – Cred cã m-am îndrãgostit de vinuri odatã cu vacantele petrecute la Vetrisoaia la bunicii mei, unde eram prezent la toate lucrãrile din vie, de la tãiat pânã la cules, inclusiv zdrobirea strugurilor  în saci de pânzã cu picioarele, procedeu care este folosit si azi. În 2013 când lucrãm la Restaurantul „Casã Vânãtorului”, Casa de Vinuri Cotnari s-a implicat  în mod direct în educarea personalului din restaurantele din Iasi, fãcând o grupa de 30 de sommelieri, avându-l ca mentor de renumitul Marian Timofti. Atunci cred cã a fost momentul când am luat contact cu degustãrile de vin.

Ionut Nãsui (I.N.)Practic de când eram copil, când mergeam toatã familia la cules de struguri si asistam la producerea vinului, la tarã, la Suletea, una dintre cele mai bune regiuni din tarã pentru producerea de vin negru. Din aprilie 2016 pânã în octombrie 2018, am fost responsabilul activitãtilor turistice, ghid si somelier la Crama Purcari, în Republica Moldova, unde am avut excursii si degustãri cu peste 80 000 de turisti din toatã lumea.

R: Dar de ce tocmai degustarea de vinuri? Este o pasiune sau o plãcere?

G.C.- Cred cã la început a fost o plãcere care între timp s-a transformat în pasiune. Consider cã dupã cursul de sommelieri, perceptiile mele despre vin s-au schimbat la 180 de grade, începusesem sã înteleg ce înseamnã sã degusti un vin. Sã degusti un vin pentru mine este o adevãratã artã, o artã care te plimbã prin trecut si te aduce în prezent. Când miros un vin  închid ochii si povestesc despre el, ca si cum ar fi fost parte din trecutul meu. De exemplu, am mers la o degustare unde au avut un Chardonnay. Când mi-am bãgât nasul în pahar a fost ca o cãlãtorie  în timp, pe vremea copilãriei când mergeam la tarã la bunicii din Vetrisoaia, la gutuiul din spatele casei. Buchetul exprimat de acel vin m-a fãcut sã mã simt deja urcat în copac, muscând din gutuile zemoase  si dulci. Cã sã rãspund la întrebare, cred cã este o pasiune cu insertii de plãcere.

I.N. – Ambele. Important pentru mine e sã înteleg beneficiul acestei bãuturi si sã încerc pe cât posibil sã îi îndrum si pe ceilalti sã consume “cu cap” vinul. Vinul trebuie sã însoteascã orice masã, sã vinã în completarea mâncãrii. Pentru mine, degustarea de vinuri face parte din fisa postului.

R: Ce faceti în viata realã,, mai precis cu ce vã ocupati? De unde ati plecat spre visul vostru?

G.C.- Am 36 de ani, liceul l-am terminat la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Bârlad, dupã care am terminat Specializarea Comunicare Socialã si Relatii Publice în cadrul Universitãtii „Al. I. Cuza” Iasi. La scurt timp am terminat masterul la Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu De La Brad” pe specializarea Expertizã pe Filiera Produselor Alimentare în cadrul Facultãtii de Agriculturã. Dupã perioada petrecutã La Castel Breazu ca si sommelier, am fost coptat de cei de la Crama Tohani pe functia de director de vânzãri, ei au fost cei care m-au initiat  în lumea vânzãrilor. Momentan lucrez cã director de vânzãri într-o echipa extrem de frumoasã  si unitã la Domeniul Bogdan, o cramã care are culturã de vie sutã la sutã biodinamica. O cramã care respectã legile nescrise din istorie ale cultivãrii viei si producerea vinului.

I.N.- Liceul la Bârlad, la „Mihai Eminescu”, apoi Geografia Turismului, la Facultatea de Geografie si Geologie, de la „A.I.Cuza” Iasi. Din 2009 sunt în Iasi, iar la cei 30 de ani ai mei, actualmente sunt Reprezentant Zonal (director) de Vânzãri si Marketing la Domeniul Coroanei Segarcea.

R: Ce înseamnã premiul câstigat la Marea Degustare de la Iasi?

G.C. – Cred cã premiile sunt nesemnificative, emotiile si trãirile sunt premiul cel mare si faptul cã antrenamentul cu echipa înaintea concursului a fost  încununat cu succes. Vom participa si la urmãtoarea editie care va avea loc în 25 februarie anul viitor si sper cã vom câstiga si alte premii la concursurile unde vom mai participa în acest an.

I.N. – Pe lângã premiile oferite de sponsori (bani, vin, vouchere de cazare la hoteluri în Iasi), cel mai mare cîstig e încrederea pe care am dobândit-o odatã cu decernarea premiilor.

R: Ce proiecte de viitor aveti?

G.C.- Off. În primul rând eu si frumoasã mea sotie ne dorim un copil, iar pe plan profesional am luat în calcul sã fac si Facultatea de Horticulturã.

I.N.- Sã-mi vãd copiii mari si familia sãnãtoasã. Pe plan profesional, cu sigurantã nu vreau sã mã opresc aici. Vreau sã acumulez cât mai multe informatii transmise de aceastã licoare, „sângele Domnului”, si neapãrat sã împart cele adunate cu ceilalti. Degustãri, prezentãri, sau simple sfaturi despre cum sã ne purtãm, cum si când sã servim vinul. Visul meu este cã în fiecare restaurant din România sã fie numai vinuri de exceptie (Slavã Domnului cã avem de unde alege), pliate elegant lângã oferta culinarã a meniurilor si specificul acestora.

Mai consemnãm faptul cã cei doi tineri, George Chicos si Ionut Andrei Nãsui, s-au întretinut singuri la facultate, masterate  si alte cursuri, lucrând ca ospãtari în Iasi. Nu si-au risipit banii pe „plãceri” venite odatã cu democratia sãlbaticã din România, ci s-au adaptat la noile conditii de viatã, cu curaj si cu multã dãruire pentru a ajunge acolo unde îsi doresc. Doi bârlãdeni, tineri si ambitiosi, iar exemplul lor este de urmat!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.