22 C
Vaslui
02-iul.-2022

Doi medici bârlădeni decorați de președintele Iohannis cu Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler (FOTO)

DECORAȚI… Doi medici bârlădeni au fost decorați pe 7 aprilie, de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, cu Ordinul “Meritul Sanitar“ în grad de Cavaler, în semn de apreciere și recunoștință pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în creșterea calității actului medical, pentru curajul și solidaritatea manifestate în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19 de pe teritoriul țării noastre. Cei doi medici din Bârlad cărora le-a fost acordat Ordinul “Meritul Sanitar“ în grad de Cavaler sunt: medicul Ion Chilinciuc, șeful secției ATI Reanimare a Spitalului de Urgență “Elena Beldiman” din Bârlad și medicul Monica Dana Aioanei, medic la Secția Boli Infecțioase a spitalului bârlădean, care de la sfârșitul lunii aprilie va prelua funcția de șef al acestei secții, în urma pensionării actualului șef de secție, medicul Simona Agache.

Cei doi medici au fost  invitați la Palatul Cotroceni, unde președintele Klaus Iohannis le-a înmânat Ordinul și Medalia „Meritul Sanitar“, în semn de apreciere și recunoștință pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în creșterea calității actului medical. De la Bârlad n-a putut participa decât medicul Monica Dana Aioanei, deoarece medicul anestezist Ion Chilinciuc este în concediu în Franța.  Ca în fiecare an, ceremonia de decorarea avut loc joi, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni.

După abrogarea tuturor vechilor decoraţii românești, pentru personalul medical și sanitar a fost creat, în 1969, Ordinul „Meritul Sanitar”, organizat pe trei clase, precum și medalia cu același nume, care avea o singură clasă. În ceea ce privește forma distincţiei, ea preia forma generală a Crucii „Meritul Sanitar” din 1913, ca cea mai veche distincţie specifică pentru domeniul medical. Datorită complexităţii și importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor (inclusiv prin performanţele știinţifice realizate), s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire și întreţinere din cadrul instituţiilor medicale.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here