spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Doi profesori renumiți ai Bârladului au primit în cadru festiv titlul de cetățeni de onoare! (FOTO)

- Advertisement -

FESTIVITATE… Pe 26 noiembrie, în cadrul ședinței orinare a Consiliului Local Municipal din Bârlad, doi dintre cei mai apreciați profesori din Bârlad au primit, oficial, din partea consilierilor locali și a primarului Dumitru Boroș, diploma și titlul de “Cetățean de Onoare al Municipiului Bârlad”.

Este vorba despre prof. dr. Elena Monu și reputatul profesor universitar dr. Nicolae Crețu. Ceremonia de înmânare a distincțiilor a avut loc în plenul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Bârlad, instituție care, pe 16 iulie, a emis Hotărârea, privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Bârlad doamnei prof. dr. Elena Monu și pe data de 31 august, Hotărârea, privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Bârlad domnului prof. univ. dr. Nicolae Crețu.

„Două personalități care nu mai au nevoie de nicio prezentare și de două ori o onoare pentru mine și membrii Consiliului Local de a le recompensa pe măsură. Le mulțumesc, în numele cetățenilor municipiului Bârlad, pentru contribuția uriașă la viața academică, didactică și culturală a localității noastre. Amândurora le doresc sănătate multă, pentru a ne mai preda, mult timp de acum înainte, lecții de viață bună”, a spus primarul Dumitru Boroș.

Cine este prof.dr. Elena Monu

Elena Monu (Diaconu, înainte de căsătorie) s-a născut pe 24 iunie 1941, în satul Vulturul, județul Vrancea, însă a învățat la Bârlad. În 1959, a absolvit ca șefă de promoție cursurile nou înființatului Complex școlar (în prezent denumit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”). Între 1959-1964, a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, pe care le încheie ca șefă de promoție la nivel de țară. În continuare, timp de 40 de ani (1964-2004), a fost profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad și, între 1996-1999 a fost director adjunct al unității. În 2007, și-a dat doctoratul în Științe umaniste-istorie, cu teza «Istoria unei familii: Costache».

“Din martie 1995, este președinte al Societății Culturale Academia Bârlădeană. Pe parcursul celor 25 de ani, de când are această misiune, a inițiat, organizat și condus peste 200 de manifestări culturale la sediul Societății, în alte instituții de cultură din Bârlad și din zona fostului județ Tutova. Are un rol important în editarea revistei «Academia Bârlădeană», unde publică regulat articole și studii. Elena Monu poate fi considerată un model de om al cetății. Cunoscătoare în profunzime a orașului, cu valorile sale culturale și de patrimoniu, este o adevărată enciclopedie de date și referințe istorice și se implică în tot ce înseamnă contribuție la promovarea tradițiilor locului. Este colaboratoare la Direcția Județeană Vaslui pentru Cultură-Patrimoniu. Din martie 2021, este consilier onorific al primarului pe probleme culturale. Toți bârlădenii care o cunosc pe Elena Monu – și sunt mulți! – între care numeroși foști elevi, colegi, conducători de instituții, oameni de presă, oameni obișnuiți – sunt unanimi în a o admira și a o privi ca pe un om de referință și un reper de valoare” precizează reprezentanții Academiei Bârlădene în memoriul de activitate al profesoarei Monu.

Cine este prof.dr. Nicolae Crețu

Fiu al Eufrosinei, născută Gociu, și al lui Neculai Crețu, subofițer, Nicolae Crețu, profesor universitar, critic și istoric literar, s-a născut în Bârlad, județul Tutova, la 20 aprilie 1941. A urmat cursurile Școlii Generale „Vasile Pârvan” (1948—1955), apoi trei ani la Liceul „Gh. Roșea Codreanu” (1955—1958), iar ultimul an de liceu la nou înființatul Complex Școlar Bârlad, absolvind în 1959 ca șef de promoție. În 1964, la încheierea studiilor la Facultatea de Filologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, este numit asistent la Catedra de literatură română și literatură comparată. Și-a susținut doctoratul în anul 1978, cu teza „Construcție și semnificație în romanul românesc”. A ținut cursuri de limbă, literatură și civilizație română în Franța – la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier (1976-1979), unde a inițiat editarea revistei de studii românești „Dialogue” -, apoi în Statele-Unite, la University Of Washington Seattle, în cadrul Programului Fulbright de schimburi academice internaționale (1983-1985). Ca director al Editurii „Junimea” (1990-1994), Nicolae Crețu a sprijinit debutul unor autori tineri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Felicitări celor două personalități!
    Iar „postacul de serviciu – fără usr” ar trebui sa stie că învățătorii cu studii superioare se numesc profesori pentru învățământul primar. Nu „se autoproclamă singuri”. Caută în Clasificarea ocupațiilor din România (COR) si vei găsi această ocupație la codul 234101.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.