Doi soti din Cretesti au decedat în aceeasi noapte, la douã ore diferentã, dupã 60 de ani de stat împreunã

SUFLETE PERECHE… Clipe dramatice la Cretesti, unde, ieri noapte, în familia unei învãtãtoare din sat, a decedat tatãl sãu, în vârstã de peste 80 de ani, Stefan Cristea, iar la numai douã ore, s-a stins din viatã si mama sa, Cecilia. “Chiar dacã pare ciudat, nu a fost vorba despre altceva, decât despre sfârsitul de film al unei povesti de dragoste asa cum nu prea s-a mai vãzut si care a durat, iatã, aproape 60 de ani”, spun oamenii din comunã. Bãtrâna, povestesc apropiatii, vãzându-si sotul mort, practic, nu a putut trece peste acest soc, cãci nu îsi închipuia viata fãrã cel alãturi de care a construit totul. “Nici nu apucaserã bietii oameni sã îl scalde pe bãtrân, cum se cuvine, crestineste, cã tanti Cecilia s-a stins si ea. Doamne, nici nu poti crede cã e adevãrat, dar, efectiv, asa s-a întâmplat”, spun sãtenii din Cretesti. Medicul de familie a eliberat certificatele de deces, întrucât nu existã nicio suspiciune în acest caz, ci doar o poveste de iubire si de atasament, cum doar în cãrti ar mai putea fi. “Voi sã vã pregãtiti, cãci veti avea douã înmormântãri”, le-a spus, premonitoriu, femeia copiilor sãi, când a simtit cã sotul mai are foarte putin de trãit.

“Dacã aproape 60 de ani au fost împreunã, de mânã, la bine si la greu, uitati-vã cã ea nu a vrut sã îl lase singur nici acum. Si s-a dus, dupã sotul ei”, spun rudele, cu ochii în lacrimi. Stefan Cristea a fost un om vrednic, înstãrit, iar în tinerete a cântat în fanfara de la Cretesti. Avea si pãmânt, animale, tot ce însemna o gospodãrie serioasã. Pe Cecilia a luat-o de sotie pe când ea avea, spun vecinii, cam 15 ani, iar el nici 20, iar de atunci au fost de nedespãrtit. “S-au luat de copii. Ea era o fatã frumoasã, îmbrãcatã elegant. Era demnã, o stiu. Cãlca mândrã lângã el, iar lumea vedea asta. Amândoi veneau la bisericã, aveau credintã. Asa si-au crescut si copiii. Aveau o vorbã dulce, erau plãcuti de lume. Nu erau certãreti. Nu i-a auzit nimeni cu scandal vreodatã, stiau sã îsi intre în voie unul altuia, fãrã ca lumea sã le stie casa. Au trei copii, toti buni, asezati, gospodari. Când s-a auzit în sat cã au murit în aceeasi noapte, lumea nu credea. Parcã nu au vrut sã se despartã nici acum, dupã vreo 60 de ani de cãsnicie. Ceva frumos, ceva care nu se mai întâmplã acum, când familiile se despart la prima ceartã”, spun apropiatii familiei Cristea.

Împreunã pânã la moarte si dincolo de ea

Cei care au auzit despre moartea ambilor soti, în cursul aceleiasi nopti, au crezut cã poate s-a întâmplat ceva. “Nu este absolut nicio problemã în acest caz. Decesele au survenit la douã ore, unul dupã altul. Ambii soti erau cunoscuti cu afectiuni cronice. Medicul de familiei a eliberat certificatele de deces. Nu este nicio problemã, ci doar s-a întâmplat sã fie asa, ca ambii sã decedeze la scurt timp, unul dupã altul”, au spus si reprezentatii IJP Vaslui. Stefan Cristea avea 81 de ani, iar sotia Cecilia, 78 de ani, spun apropiatii. Au avut împreunã 3 copii, iar cu una dintre fiice, care este învãtãtoare în sat, locuia în aceeasi gospodãrie. Ginerele este factor postal din comunã, un om la locul lui, serios. “Sunt o familie de oameni vrednici, nu ai ce spune. Bãtrânii erau îngrijiti bine, aveau mare sprijin în copiii lor, mai ales în cei cu care locuiau în gospodãrie. Dar ceasul a sosit si iatã cã nu au putut sta unul fãrã celãlalt si s-au dus împreunã, asa cum au trãit. Dumnezeu sã îi odihneascã, iar familia sã aibã putere sã treacã peste aceste clipe, cã nu e usor sã îti îngropi ambii pãrinti în acelasi timp”, spun rudele. Liviu, fiul celor doi soti a dezvãluit un lucru tulburãtor, petrecut chiar înainte ca tatãl sã se stingã. A spus cã erau tristi, întrucât bãtrânul dãdea semne cã nu mai poate lupta pentru viatã si va muri curând. I se tinea lumânarea. Mama, vãzând asta, le-a spus deodatã: “Voi sã vã pregãtiti, cã veti avea douã înmormântãri”. Vorbele sale au fost considerate ca fiind spuse pe fondul supãrãrii, însã la douã ore de la decesul sotului ei, s-a stins si ea, semn cã nu a putut trece peste socul pierderii celui lângã care a trãit frumos, într-o cãsnicie de aproape 60 de ani. Sâmbãtã, a spus fiul Liviu, va avea loc înmormântarea celor doi soti.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ