26.2 C
Vaslui
04-iul.-2022

DONBASS va rula la Cinematograful „Victoria” din Bârlad (VIDEO)

UMANITAR SI DUREROS… Luni, 19 martie, la orele 17.45, vor fi proiectii în toate cinematografele din tarã ale filmului Donbass a regizorului ucrainean Sergei Loznitsa. Fondurile strânse vor fi donate pentru sprijinul refugiatilor de rãzboi ucraineni. Nu ratati un film documentar premiat si, mai ales, veniti sã ajutãm refugiatii!

Donbass, filmul regizorului ucrainean Sergei Loznitsa despre conflictul din estul Ucrainei, distribuit de Digital Cube, va avea în perioada urmãtoare o serie de proiectii în mai multe cinematografe din tarã. Fondurile strânse în urma proiectiilor vor fi donate pentru ajutorarea refugiatilor de rãzboi ucraineni, fiind directionate cãtre Crucea Rosie Românã si alte organizatii caritabile. „Un film de rãzboi care ilustreazã absurdul într-o manierã comicã, halucinantã pe alocuri” (Figaro Scope), Donbass este un portret în 13 capitole a uneia dintre cele mai tulburate zone din Europa zilelor noastre.

Premiul 1 pentru regizorul Loznitsa, la sectiunea „Un Certain Regard” – Cannes 2018

Filmul a fost prezentat la Cannes 2018, unde Sergei Loznitsa a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul sectiunii „Un Certain Regard”. Comedie neagrã despre opresiune, efectele propagandei si manipulare în era post-adevãrului, Donbass spune o poveste universalã despre umanitate prin intermediul rãzboiului. Filmul a fost conceput de Sergei Loznitsa în 2015, dupã realizarea documentarului Maidan. În Donbass, o regiune din estul Ucrainei, un rãzboi hibrid este în plinã desfãsurare: pe lângã conflictul armat, zona este afectatã de jafuri generalizate. În Donbass, rãzboiul este considerat iubire, propaganda este egalã cu adevãrul, iar ura este consideratã dragoste. În centrul atentiei nu se aflã doar aceastã regiune sau aceastã tarã, ci umanitatea si civilizatia în general. În centrul atentiei se aflã fiecare dintre noi.

Donbass este o coproductie Germania – Ucraina – Franta – România – Olanda si l-a avut ca director de imagine pe Oleg Mutu, recunoscut pentru filmele de referintã la care a lucrat, precum Moartea domnului Lãzãrescu (2005, r. Cristi Puiu) sau 4 luni, 3 sãptãmâni si 2 zile (2007, r. Cristian Mungiu). Acesta este cel de-al patrulea lungmetraj de fictiune al regizorului Sergei Loznitsa la care colaboreazã cu directorul de imagine Oleg Mutu – dupã My Joy, In The Fog si A Gentle Creature -, si al doilea în care joacã Valeriu Andriutã (A Gentle Creature).

Nãscut în Belarus, Loznitsa a urmat liceul la Kiev si a lucrat ca matematician la Institutul de Ciberneticã înainte de a intra în renumitul Institut de Cinematografie Gherasimov din Moscova în 1991. Și-a petrecut urmãtorii ani realizând documentare. Primele sale douã filme de fictiune, My Joy (2010) si In the Fog (2012), au avut premiera în competitie la Cannes. În 2014, a revenit la festival pentru a prezenta Maidan, o cronicã a protestelor din Ucraina 2013 – 2014.

Proiectiile speciale Donbass vor avea loc în perioada urmãtoare si în Vaslui (Happy Cinema), precum si pe platformele TIFF Unlimited si Happy Cinema si în alte cinematografe din tarã.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here