spot_img
spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-mai-2024

Dorel de la Primărie: a demolat o centrală dezafectată, pentru a face o parcare modernă, dar a dat de cuiul lui Pepelea (FOTO)

- Advertisement -
LA Sf. AȘTEAPTĂ… La sfârșitul lunii mai se lucra puternic la demolarea fostei centrale, iar vasluienii credeau că în sfârșit anul acesta se vor bucura de o parcare modernă. Au trecut aproape șase luni, iar după demolare, nimeni nu a mai bătut un cui pe acel șantier, lucrările fiind abandonate.

INCAPABILI… Pentru Primăria Vaslui, amenajarea unei amărâte de parcări reprezintă o adevărată provocare. O demonstrează ce s-a întâmplat anul acesta, pe strada Dimitrie Sturza din oraș, acolo unde încă din primăvara acestui an a fost pusă la pământ o veche centrală termică pentru a face spațiu câtorva locuri de parcare. Pentru demolarea clădirii, Primăria Vaslui a apelat la o firmă din Iași, care în aproape două luni de zile și-a realizat obiectivul. Era mijlocul lunii iunie când terenul pe care se afla fosta centrală termică a fost curățat de ultima cărămidă și predat autorităților locale. Din luna iunie și până la începutul lunii noiembrie însă, autoritățile locale vasluiene nu au mai mișcat un pai, șantierul fiind pur și simplu abandonat. Motivul? Cuiul lui Pepelea: o stație de pompare de la Aquavas, făcută din fonduri UE și un post trafo de la E-on.

În acest caz nu vorbim despre o parcare supraetajată, nici despre una care să se învârtă după soare, ci de o parcare cât se poate de simplă, care nu necesită nici investiții fabuloase, nici contribuția creierelor inginerilor chinezi. Nu se știe de ce, însă de aproape șase luni de zile Primăria Vaslui se află într-un punct în care nu mai poate înainta cu lucrările. Cu șantierul abandonat, nici nu e de mirare că de jumătate de an, zona respectivă a devenit casă pentru câinii maidanezi și totodată loc de muncă pentru căutătorii de fier vechi, care mai fac rost de un ban curățând terenul de ultimele rămășite ale fostei centrale termice.

“Focar de infecție”

Primele probleme cu amenajarea parcării respective au apărut chiar în timpul demolării clădirii vechi, după ce muncitorii au reușit performanța de a sparge o țeavă de apă. Avaria s-a produs sub tone de moloz, astfel că a fost nevoie să treacă aproape trei săptămâni, până s-a curățat terenul, ca echipele de intervenție ale Aquavas să poată remedia avaria. În acest timp, disperați de bălțile care se formaseră în fața scărilor, locuitorii blocurilor din apropiere au apelat la ajutorul consilierilor locali. La începutul lunii iunie, liberalul Toma Enache s-a deplasat pe strada Dimitrie Sturza, pentru a vedea cu ochii lui că cele reclamate de vasluieni se adeveresc. La ședința de CL de la sfârșitul acelei luni, consilierul local a adus la cunoștința colegilor săi problemele constatate pe teren. “Oamenii sunt revoltați și pe bună dreptate. Știm cu toții nemulțumirile referitoare la facturile pe care le primesc vasluienii pentru consumul de apă. Nu este admis ca tu, ca și reprezentant al regiei de apă, să vii la fața locului, să constați și să nu faci nimic. În zona respectivă se lucrează la demolarea unei foste centrale termice de cartier. Acolo se va amenaja o parcare. Era focar de infecție, mizerie, șobolani. Alături de colegul meu Lucian Braniște, am propus amenajarea unor locuri de parcare după ce am discutat cu cetățenii. Acum a apărut problema asta și ea trebuie rezolvată”, declara Toma Enache în urmă cu cinci luni.

Piedici peste piedici

PRIORITĂȚI LOCALE… După demolarea turnului fostei centrale termice, peretele blocului a fost serios avariat. Primăria trebuia să-l repare, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Și nu din lipsa banilor, pentru că municipiul Vaslui e campion județean la petreceri și hore organizate pe multe sute de mii de euro.

După ce avaria la conducta de apă a fost reparată, conducerea Primăriei Vaslui s-a trezit că pe terenul unde urma să amenajeze parcarea se află două construcții care nu pot fi demolate. Este vorba despre o stație de pompare care aparține Aquavas, folosită la ridicarea apei până la ultimele etaje ale blocurilor turn din apropiere. Stația a fost cumpărată cu fonduri europene și poate fi relocată cu o singură condiție: ca autoritățile locale să suporte toate cheltuielile. A doua clădire găzduiește un post trafo al E-on. Până în luna iunie, construcția respectivă a fost lipită de vechea centrală termică, însă după demolare a rămas singură pe acel teren, într-o avansată stare de degradare. Tot lipit, însă de bloc, a fost și turnul centralei termice. După demolarea lui, s-au produs avarii semnificative la peretele blocului respectiv, avarii care vor trebui suportate, firește, tot din buzunarele vasluienilor. Toate aceste nereguli și costuri suplimentare puteau fi evitate dacă responsabilii cu investițiile din cadrul Primăriei Vaslui nu făceau proiectul din birou și s-ar fi deplasat pe teren, pentru a vedea cu ce probleme se confruntă la fața locului. Nu au făcut-o, așa că pentru vasluienii care locuiesc la blocurile din zona respectivă urmează o iarnă grea, de luptă cu noroaiele și bălțile care inevitabil se vor forma pe acel teren unde urmează să fie amenajată parcarea. Cel mai probabil, aceasta va fi dată în folosință abia anul viitor, când candidații la scaunul de primar vor merge în “pelerinaj” la noul obiectiv de investiții, cu misiunea de a mai smulge câteva voturi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.