Dosar bizar

Comisarul sef Stefan Alexa (foto) si adjunctul sau au fost reclamati la Parchet pentru santaj. Plingerea a fost facuta de un subaltern, agent la popota, cunoscut pentru unele dosare penale pentru braconaj. El ii acuza pe sefii sai ca l-ar fi amenintat ca il dau afara din Politie daca va divulga eventuale “secrete” despre cei doi. Serviciile secrete l-au echipat cu aparatura de inregistrare pe agent si l-au trimis sa stea de vorba cu cei doi sefi. Ciudat: la adjunctul Ioan Marcu aparatura a functionat, dar la comandantul Alexa, nu.

Doi dintre sefii Inspectoratului Politiei de Frontiera (IJPF) au fost reclamati pentru santaj. Sesizarea a fost facuta de unul dintre angajatii institutiei, pe care conducerea IJPF a decis sa il mute de la popota la o alta structura.

Agentul Sorin Petrea s-a plins procurorilor ca a fost santajat de comisarul sef Stefan Alexa, seful IJPF, si de comisarul sef Ioan Marcu, adjunct al institutiei, in momentul in care a discutat cu ei sa nu fie mutat. Potrivit unor surse apropiate anchetei, structurile de protectie interna ale Ministerului de Interne au interceptat discutiile pe care Petrea le-ar fi avut cu cei doi.

De partea cealalta, atit comisarul sef Alexa, cit si adjunctul sau au negat ca ar fi purtat discutii tete-a-tete cu Petrea si spun ca au aflat de la reporterii “Ziarului de Iasi” despre existenta plingerii. Ce au discutat insa pare mai interesant.

Stefan Alexa: Puteam sa-l exclud din Politie

Sesizarea de santaj a fost facuta de subofiterul Sorin Petrea dupa ce in luna mai acestui an politistul a fost implicat intr-un dosar de braconaj alaturi de fostul sef al Postului de Politie Popricani, Dumitru Crivoi. Dupa ce s-a facut publica implicarea lui Petrea in incidentul respectiv, Consiliul de Disciplina a IJPF a decis sa il mute pe acesta de la popota instiutiei la o alta structura. “Eu as fi putut sa decid excluderea lui din structurile IJPF.

Dupa incidentul respectiv, s-a facut o cercetarea prealabila, s-a intrunit Consiliul de Disciplina si s-a luat o decizie. Erau tot felul de speculatii si discutii vizavi de activitatea lui la popota Inspectoratului si am decis sa il transferam de acolo”, a spus comisarul sef Stefan Alexa, seful IJPF.

Dupa mutarea lui Petrea, acesta s-a plins procurorilor ca in timpul discutiilor pe care le-ar fi avut cu seful IJPF privind mutarea sa de la popota, ar fi fost santajat de acesta. In plus, Petrea l-a reclamat procurorilor si pe unul dintre adjunctii institutiei, comisarul sef Ioan Marcu. Potrivit unor surse apropiate anchetei, dupa depunerea reclamatiei, structurile de protectie interna ale Ministerului de Interne (fosta unitate “0215”, supranumita “Doi si-un sfert”) au interceptat discutiile care ar fi avut loc separat intre Petrea si cei doi superiori.

Interesant este ca aparatura a functionat cind acesta a fost la discutii cu adjunctul Ioan Marcu, dar, in mod ciudat, spun oamenii de la “Doi si-un sfert”, nu a mai functionat in biroul comisarului sef Alexa. Pentru ca prima inregistrare a fost insuficienta ca proba, iar a doua nu s-a mai realizat, procurorii nu au avut ce face si au dat NUP in dosar. De mentionat ca, anterior mandatului actual de la Politia de Frontiera, Stefan Alexa a fost sef al IPJ Bacau, pina anul trecut, anterior fiind chiar sef al IPJ Iasi.

Cei doi sefi neaga chiar si discutia cu subordonatul

Atit comisarul sef Alexa, cit si adjunctul sau au negat ca ar fi purtat discutii tete-a-tete cu subordonatul sau. “Nu am avut nici o discutie cu el. Noi avem ordinele nostare clare in care se mentioneaza cum se iau astfel de masuri. Se fac Consilii de Disciplina in cadrul carora se decide. Nu poate un sef de unul singur sa ia o astfel de decizie”, spune comisarul sef Marcu. “Nu am purtat discutii separat cu el”, a spus si comisarul sef Alexa.

Cei doi sefi sustin ca au aflat de la reporterii “Ziarului de Iasi” ca exista o plingere pentru santaj pe numele lor. “Nu stiam despre asa ceva. E dreptul fiecaruia sa reclame, important este ca ceea ce reclama sa sustina si cu probe. Este adevarat, ca sef nu esti niciodata iubit, mai ales daca esti exigent, dar chiar nu stiu de ce m-a implicat pe mine in aceasta chestiune”, a spus comisarul sef Marcu. “Nu am cunostinta despre asa ceva. Acum aud prima data despre o astfel de plingere. Dumnealui poate sa reclame ce vrea. In ce fel l-am santajat ? Nu am fost instiintat de un astfel de dosar si nu am fost chemat sa dau vreo declaratie. O sa ma interesez”, a fost prima reactie a comisarului sef Stefan Alexa.

Ulterior, acesta a tinut sa precizeze ca dosarul in care el si adjunctul sau au fost cercetati pentru santaj a fost finalizat, in urma cu aproximativ o luna. “M-am interesat si, intr-adevar, a existat o astfel de reclamatie, dar dosarul a fost solutionat cu «neinceperea urmaririi penale»”, a mai precizat seful IJPF.

ziaruldeiasi.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ