Dosare penale pentru angajaţii Primăriei Galaţi care au prejudiciat bugetul

Auditorii Camerei de Conturi sunt un fel de sperietoare pentru funcţionarii din cadrul instituţiilor de stat. Aceştia uzează cât pot de des de replici «nu se poate că vine Curtea de Conturi peste mine şi nu vreau să-mi pierd serviciul». Dar lucrurile nu stau deloc aşa. Puţini funcţionari prinşi cu nereguli de către auditorii publici ajung să suporte rigorile legii pentru faptele lor. Cel puţin aşa reiese din rapoartele Curţii de Conturi atunci când vine vorba despre rezultatele verificărilor privind ducerea la îndeplinire a măsurilor pentru remedierea abaterilor constatate.

„Urmare a verificărilor efectuate s-a constatat, pentru cele mai multe cazuri, că măsurile dispuse pentru abaterile generatoare de prejudicii nu s-au dus la îndeplinire, în sensul recuperării efective a prejudiciilor/veniturilor suplimentare, motivat de litigiile formulate de entităţile auditate/controlate, fie împotriva beneficiarilor de sume constatate ca prejudicii (salariaţi, persoane juridice, etc.), fie împotriva deciziilor/încheierilor emise de structurile Curţii de Conturi“, este explicaţia oferită de Camera de Conturi Galaţi.

Deja a deveit o practică a instituţiilor controlate, cu privire la măsurile dispuse pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi dispunerea măsurilor legale de recuperare a acestora, în sensul că în condiţiile în care măsurile de recuperare dispuse (ex. litigii) nu conduc la recuperarea acestora motivat de nelegalitatea măsurilor întreprinse (împotriva unor persoane pentru care instanţele judecătoreşti nu le consideră responsabile sau situaţii în care măsurile sunt tardiv întreprinse), acestea introduc alte şi alte acţiuni judecătoreşti, sau încasează sume mult prea mici comparativ cu valoarea prejudiciilor stabilite, astfel că la momentul desfăşurării acţiunilor de verificare a deciziilor nu întrunesc elementele prevăzute de art.64 din Legea nr.94/1992 pentru a fi sesizate organele de urmărire penală, ceea ce conduce la prescrierea dreptului de recuperare a prejudiciilor de la persoanele cu adevărat responsabile şi implicit la nerecuperarea acestora………….https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/dosare-penale-pentru-angajatii-primariei-galati-care-au-prejudiciat-bugetul.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ