spot_imgspot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
09-dec.-2023

Dosarul „killerulul lui Roşca” poate fi reluat

- Advertisement -

• Toate apelurile telefonice dintre Urecheanu şi Pleşca cu pretinsul ucigaş au durat în total 33 de secunde
• Ion Pleşca ne relatează în exclusivitate despre dialogul său cu killerul
• Instanţa a apreciat acuzaţiile lui Zubic şi Gurbulea drept ilegale

Procurorii încă îl caută pe killerul care, acum doi ani, ar fi venit în RM ca să-l ucidă pe Iurie Roşca, dar pe ultima sută de metri s-a răzgândit… Dosarul nu a fost clasat, aşa cum a anunţat presa, ci doar suspendat, chiar dacă Serafim Urecheanu şi Ion Pleşca, acuzaţi anterior că ar fi comandat omorul, au fost scoşi de sub urmărire penală, iar Procuratura Generală (PG) le-a adus scuze publice. „Încă nu ştim cu certitudine dacă acest killer a existat sau a fost o înscenare. Aşteptăm rezultatele unor comisii rogatorii din Rusia, după care vom decide dacă reluăm sau nu dosarul. Dacă se va stabili că mărturiile dlui Roşca au fost false, vom porni o urmărire penală în privinţa sa”, afirmă Bratunov, şeful Secţiei urmărire penală pe cazuri excepţionale a PG. La rândul său, liderul AMN îi cere procurorului general Valeriu Zubco să-i tragă la răspundere pe Gurbulea şi Zubic.

„Voronin l-a ameninţat pe Gurbulea că-l va distruge”

Într-o tristă dimineaţă de noiembrie 2008, în secţia de terapie intensivă de la Spitalul de Urgenţă, Serafim Alexandrovici Urecheanu a deschis necăjit ochii, după un vis urât. Se făcea că el punea la cale cu cineva omorul lui Iuri Ivanovici Roşca. Dar tocmai atunci s-a deschis val-vârtej uşa şi în salon a năvălit Ivan Ivanovici Pleşca, strigând agitat: „Ce s-ar întâmpla, ce s-ar întâmpla, dacă Iura Roşca azi ar dispărea?”. Tot atunci tavanul s-a desfăcut miraculos peste Serafim Alexandrovici şi el a văzut pe cer un om cu aripi de înger şi cu faţa lui Pasat, cântând: „Am un killer, Serafime! Tare înfiorător! Dar problema-i, Serafime! Că el n-are un pistol!”. Aflând despre cutremurătoarea vedenie, Ivan Ivanovici a găsit un pistol cât ai zice peşte, iar spre seară a venit şi l-a aburcat pe umerii săi pe Serafim Alexandrovici, grav bolnav, şi aşa s-au târât până la un bar din Sângera, unde îi aştepta killerul. După ce-au băut o bere, i-au dat arma şi un teanc de dolari. Killerul s-a dus acasă şi a colorat pe o hartă drumul pe care îl parcurge zilnic Iuri Ivanovici, a băut cinzeci de grame şi a căzut pe gânduri. Câteva zile a umblat aiurea prin oraş până când, brusc, i s-a făcut milă de Iuri Ivanovici şi a vărsat trei lacrimi pe fotografia acestuia. Apoi, cu sufletul răvăşit, a găsit de la alţi killeri telefonul lui Roşca şi l-a sunat, cerându-şi iertare pentru intenţia-i păcătoasă. A lăsat pe masă şi o scrisoare plină de dragoste, după care s-a făcut nevăzut. Înspăimântat, Iuri Ivanovici i-a anunţat despre cele întâmplate pe Zubic şi Gurbulea care, cu gândul la dreptate şi adevăr, l-au informat pe Vladimir Nicolaevici Voronin, dar şi întreg poporul moldovenesc, despre odiosul asasinat planificat de „blândul killer”.

Cam asta rezulta din povestea oferită opiniei publice la conferinţa de presă din 15 ianuarie 2009 de către fostul procuror general, Valeriu Gurbulea, şi fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic. Dar, în loc să şocheze, ieşirea celor doi a provocat zâmbete – lumea era plictisită deja de multiplele atentate la viaţa lui Roşca anunţate anterior, printre pretinşii „ucigaşi” numărându-se până şi regretatul Grigore Vieru… În plus, se apropiau alegerile, iar AMN deranja în continuare puterea comunistă. Şi dacă, până la scrutinul din 2005, comuniştii s-au jucat cu Urecheanu de-a „ambulanţele”, de data aceasta Voronin i-a încredinţat să ducă lupta nimănui altuia decât credinciosului său slujitor, Iurie Roşca. Dar, oricât de diabolică părea, schema a eşuat… Pe de o parte, Roşca l-a proclamat pe Urecheanu „asasin”, pe de altă parte, dovezile prezentate de procurori erau atât de nebuloase încât, probabil, l-au lăsat mască şi pe Gurbulea. „În discuţii private, Gurbulea recunoscuse că fusese invitat la Voronin care, de faţă cu Roşca, i-a ordonat să deschidă dosarul, informându-l că MAI a pregătit şi probe… Gurbulea i-a răspuns că dovezile nu-s întemeiate, însă Voronin l-a ameninţat că-l va distruge”, susţine Urecheanu. Ex-procurorul general neagă toate acestea şi se întreabă: „Ce să fac acum? Să mă închin şi să bat metanii că nu este chiar aşa? Roşca m-a informat că a fost contactat de către killer şi noi eram obligaţi să pornim investigaţiile”…
timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.