0.1 C
Vaslui
01-dec.-2022

Dosarul de corupție al fostului primar de Găgești se îndreaptă, cu pași mici dar siguri, spre clasare!

- Advertisement -
RĂBDARE… Cu puțină răbdare și câteva amânări, fostul edil al comunei Găcești poate scăpa de o eventuală condamnare pentru faptele de corupție de care este acuzat

ALBIT… Ajuns în instanță încă din 2015, dosarul în care fostul primar al comunei Găgești, Tiberiu Coatu, alături de alți 5 inculpați, se îndreaptă, ușor și sigur, către clasare. Și asta pentru că judecata suferă amânări după amânări, iar magistrații încă nu au ajuns la un verdict. Astfel, ultima amânare în dosar a avut loc chiar zilele acestea și instanța a decis un nou termen de judecată peste o lună. Fostul edil a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT după ce a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz și instigare la fals în înscrisuri. De asemenea, nu este singurul dosar în care Coatu este judecat pentru fapte de corupție.

Au trecut 7 ani de când fostul edil al comunei Găgești, Coatu Lorin Tiberiu, a fost trimis în judecată, alături de foști angajați ai primăriei sau oameni de afaceri din Huși, pentru fapte de corupție. Din păcate, după atâția ani, magistrații vasluieni nu au ajuns la un verdict în cazul acestora și dosarul a suferit, de-a lungul timpului, nenumărate amânări. Așa s-a întâmplat și zilele trecute, când judecătorii au decis o nouă amânare și au stabilit un nou termen de judecată luna viitoare. Din păcate, dacă aceste amânări vor continua, există posibilitatea ca dosarul să ajungă și la termenele de prescripție și cei implicați să scape basma curată. În acest dosar, fostul primar al comunei Găgești, Tiberiu Lorin Coatu, este judecat, alături de Maricica Chelaru, Andrei Ursu, Romică Lorenț și Irinel Cocuz, sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la fals sub semnătură privată în formă continuată și instigare la spălare de bani. Într-o ședintă care a avut loc în anii din urmă, în luna februarie, magistrații Tribunalului Vaslui păreau să decidă o ultimă amânare a dosarului și au dat termen inculpaților să-și angajeze apărători. Asta după ce, de-a lungul timpului, aceiași inculpați au încercat, prin diferite tertipuri, să amâne cât mai mult judecarea dosarului. De atunci au trecut ani, dar dosarul încă nu a ajuns la final. Prima dată când au ieșit la iveală unele afaceri la care fostul primar al Găgeștiului a închis ochii sau a fost implicat, a fost în luna februarie 2007, când DNA Iași a decis trimiterea în judecată a directorului unei societăți comerciale vasluiene specializată în reparații, asfaltări sau pietruiri drumuri, „pentru săvârșirea a două infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene și fals intelectual”. Alături de acesta, au mai fost trimise în judecată alte două persoane, pentru „complicitate la săvârșirea infracțiunii îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitătii Europene și a unei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Din probele administrate a rezultat că, în perioada martie 2004 – septembrie 2005 (perioada de început a mandatului lui Coatu, n.r.), inculpații, prin prezentarea de situații de lucrări și documente false, au produs un prejudiciu în valoare de 172.809 RON (aproximativ 51.760 de euro). Drumul Giurcani-Peicani, au constatat cei de la DNA, nu a fost realizat, lucru de care Coatu ar fi trebuit să știe. A fost doar începutul afacerilor necurate ale fostului primar.

Au crescut buruienile peste un proiect care nu s-a mai realizat

FURĂCIUNI… Pe 20 octombrie 2015, Tribunalul Vaslui a înregistrat dosarul nr. 2187/89/2015/a1, în care cinci inculpați – Lorent, Coatu, Chelaru, Ursu și Cocuz – au fost acuzați de fapte foarte grave, printre care constituirea unui grup infracțional organizat și falsuri în documente oficiale. Potrivit DIICOT, grupul infracțional a pus la cale toate afacerile penale din localitate, ajutat îndeaproape de Coatu și alte personaje, prin care s-au sustras 250.000 de euro din bugetul național, fără a fi executată o lucrare de infrastructură în comuna Găgesti. În anul 2009, același personaj a instigat și intimidat funcționarii Primăriei Găgești pentru a deconta, în mod ilegal și în baza unor documente false, suma de 1.005.000 de lei, bani care reprezentau, susținea el, contravaloarea lucrărilor de modernizare și construcție a trei poduri în satele Tupilați, Găgești și Popeni, plus reparații la un pod din satul Peicani. Pentru a frauda fondurile de stat, au fost întocmite, în fals, documente, cu semnătura celei care era dirigintă de șantier, Maricica Chelaru, documente fictive în baza cărora s-au decontat, în mod ilegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale. Fostul primar Coatu a acoperit această suveică penală. Banii fuseseră alocați la sfârșitul anului 2009 pentru lucrarea a cărei valoare totală era de 2.665.031 de lei, adică peste 26 miliarde lei vechi. Nici până astăzi nu s-au mai făcut podurile de la Găgești. Fostul primar Coatu știa perfect situația, însă se comporta prin comună de parcă nu s-a întâmplat nimic. „A spus peste tot că nu are nimeni ce să-i facă, spune că a fost stabilit un prejudiciu, că s-a recuperat tot prejudiciul și acum nu mai are niciun dosar penal”, povesteau, la acea vreme, oamenii din comună. Ultima „ispravă” a primarului, anchetată de polițiștii de la Huși, a fost modul în care a dat suma de 300.000 de lei către o firmă de construcții, pentru o grădiniță care ar fi trebuit terminată la stadiul de șarpantă. Ca și în cazul podurilor, Coatu a semnat alocarea banilor către societate, deși lucrarea nu s-a mai făcut, astfel că s-a deschis un nou dosar penal pe numele său.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.