spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Dosarul vameșilor a ajuns în sfârşit la final, după nouă ani de judecată!

- Advertisement -

LA FINAL… Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție din județul Vaslui, cel al vameșilor din Albița, a ajuns, în sfârșit, la final. După mai bine de 9 ani, magistrații au ajuns la finalul judecății. Astfel, Curtea de Apel anunță finalizarea judecării și, în zilele următoare, va pune la dispoziția părților și procurorilor hotărârea. Mai mult, în acest caz se vorbește despre prescripție, în condițiile în care o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat dacă sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise. Cei 17 vameși au ajuns în fața judecătorilor după ce au fost acuzați de constituire de grup infracțional și luare de mită.

După mai bine de 9 ani de judecată, statul își arată, în sfârșit, mușchii și decide pronunțarea în dosarul vameșilor acuzați de corupție și trimiși în judecată încă din 2013. După o decizie, în primă instanță, a Tribunalului Vaslui, dosarul celor 17 vameși acuzați de fapte de corupție a ajuns și pe masa judecătorilor Curții de Apel Iași. După câțiva ani de judecată, cu răstunări de situație și renunțare la unele acuzații, dosarul a ajuns, în sfârșit, la final. Astfel, instanța ieșeană a decis să pună la dispoziția părților, în zilele următoare, hotărârea. Cu toate acestea, conform unor surse judiciare, o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat în condițiile în care sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise astfel că, cel mai probabil, după ani de judecată, vameșii vor avea parte de prescrierea faptelor. Reamintim că, în 2013, DNA Iași, prin vocea procurorului Emilian Eva, reușește să dea o nouă lovitură puternică de imagine pentru cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a UE, Vama Albita: 17 din cei 68 de vameși au fost arestați preventiv, pentru luare de mită și, într-un caz, trafic de influență. Procurorii DNA, după luni bune de strâns probe, a reușit să convingă judecătorii, cel puțin în faza propunerii de arestare preventivă, că vameșii de la Albița obișnuiau să ia mită de la cei care tranzitează cu diferite mărfuri acest punct vamal. Situația rușinoasă vine după ce, în 2011, nu mai puțin de 47 de polițiști de frontieră au fost „săltați” cu mascați pentru același gen de infracțiune și au petrecut câteva luni în arest preventiv. Arestarea vameșilor nu a luat pe nimeni prin surprindere, astfel că mulți erau pregătiți de moment, aparținătorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei șederi prelungite.

Dosar „beton” prezentat în fata judecătorilor

Așa cum au afirmat, la acea vreme, chiar și avocații inculpaților, probele din dosar au fost „foarte tari”, clare și greu de combătut. S-a aflat cu acest prilej faptul că omul-cheie din probatoriul anchetatorilor a fost un cetățean moldovean, Igor Feodorov, care lucra sub acoperire, apărând în fața vameșilor ca un transportator obișnuit. El însă avea nu doar aparatură pe el, ci și tactică deosebită în a-i face pe vameșii noștri să afirme răspicat, asa cum reieșea de pe înregistrări, că vor sau sunt de acord să primească mită. Sumele nu erau foarte mari, dar se pare că judecătorii nu au fost interesați de acest aspect, ci strict de comiterea infracțiunii de luare de mită, în sine. În fața probelor video, audio și a martorilor, vameșii în cauză nu au prea putut să își probeze nevinovăția, de aceea toți au recunoscut că era o practică luarea de bani de la cei care tranzitau Vama Albița.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Ai dreaku’ de moralisti.Daca lucrati prin Vama,sa nu va mai f…teti voi femeile si sa o bateti in cap toata viata ca nu luati spaga daca v-o baga in buzunar turcu’ de exemplu.De asta nu am intrat in Shengen…. Ba,prostovane,austriacuul ia spaga ca romanul.Identic si la fel.Sau alt prostovan zice de “ corb la corb”…..Ba tembelule cu clase cat are trenul…..autumn habar de proceduri penale….Acuzati judecatorii aiurea..Sa dea Al de sus sa dea mai repede instanta sentinta.Intri in Shengen Maine,idiot analfabet.

  2. Acesti vamesi s-au revoltat impotriva spagilor imense cerute, in regiunea de NE, de Flutur, in NW de Blaga, in SW de Frunzaverde, in SE si Dobrogea, nu mai stiu de cine. Cand n-au mai avut de unde sa dea, ca Albita nu-i Nadlag, au strigat: ajunge băaaa. Si atunci i-a arestat pe toti justitia lui Coldea si a Lulutei. Asa, sa stiti adevarul.

  3. Niște funcționari ai statului sunt prinși cu mata n sac, iar alți funcționari au nevoie de 9 ani sa i judece. Corb la corb nu scoate ochii. Cum dracu sa dureze judecată 9 ani?!

  4. Bai “oameni de presa” ce sunteti voi. Daca recunosteau toti,cum scrieti,nu se mai Judeca de 9 ani.Apoi,din primavara se tot amana pronuntarea in acest dosar. BZI a scris asta acu’ juma’ de an. Respectati cititorii prin articole corecte,de actualitate. Nu copy-paste( sunt pasaje intregi) De asta aveti statut de fituica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.