spot_imgspot_img
19.5 C
Vaslui
29-sept.-2023

Douã comune vasluiene îsi reactualizeazã hotarele

- Advertisement -

Astãzi, o comisie judeteanã va proceda la reactualizarea hotarelor dintre comuna Alexandru Vlahutã si comuna Poienesti. Cu aceastã ocazie se va clarifica situatia satului Floresti care administrativ apartine de comuna Poienesti dar este deservit, de ani de zile, de Primãria comunei Alexandru Vlahutã. Operatiunea este parte integrantã a unui demers mult mai amplu coordonat de Institutia Prefectului Judetului Vaslui împreunã cu Oficiul Judetean pentru Cadastru si Publicitate Imobiliarã

Ceea ce se va întâmpla astãzi poate constitui un pas înainte în privinta clarificarea limitelor externe ale celor douã comune, precum si apartenenta satului Floresti. Satul Floresti, cu o populatie de 750 de locuitori si o suprafatã de 2341 ha teren agricol, sat ce a apartinut de comuna Poienesti, este administrat din anul 1989, de cãtre comuna Alexandru Vlahutã. În anul 1968, ca urmare a aplicãrii prevederilor Legii nr. 2/1968, comuna Floresti este desfiintatã în sensul schimbãrii numelui, respectiv comuna Poienesti odatã cu stabilirea sediului administrativ teritorial al noii comune în satul Poienesti. În primavara anului 1989, ca urmare a aplicãrii prevederilor Legii nr. 2/1989, comuna Poienesti este desfiintatã, satele componente fiind arondate comunelor Laza si Al. Vlahutã (satele Floresti si Dealu Secãrii). Tot atunci, toate documentele cu privire la populatia si terenurile celor douã sate sunt predate Primãriei Al. Vlahuta, unde se gãsesc si în momentul de fatã.
Pentru a putea aplica prevederile Legii nr. 18/1991, OCPI Vaslui actualizeazã planul cadastral al comunei Al. Vlahutã si alipeste terenul satelor Floresti si Dealu Secãrii la teritoriul administrativ al comunei Al. Vlahutã, dar nu actualizeazã si planul cadastral al comunei Poienesti (din acest motiv terenul aferent satelor Floresti si Dealu Secãrii se regãseste pe ambele planuri). Acest fapt, a facut posibil ca terenul satului Floresti (2341 ha) sã se regaseasca în Registrul cadastral al comunei Al. Vlahutã. Ca urmare a situatiei de fapt si a dorintei manifestate de cetãtenii satului Floresti, aplicarea legilor, pentru localitatea Floresti, întocmirea proceselor verbale de punere în posesie pentru terenurile agricole si forestiere, precum si titlurile de proprietate au fost si sunt întocmite si eliberate de cãtre primaria comunei Alexandru Vlahutã. Cu privire la domiciliul stabil al cetãtenilor, acestia detin acte de stare civilã eliberate de SPCLEP Bârlad, pe comuna Alexandru Vlahutã. „Având în vedere prevederile OUG 64/2010 cât si faptul ca Agentia Nationalã de Cadastru si Publicitate Imobiliarã a demarat proiectul ,,Registrul Electronic al Limitelor Unitãtilor Administrativ Teritoriale având ca scop furnizarea datelor spatiale necesare administrarii în mod unitar a teritoriului României, este de datoria autoritãtilor locale sã desfãsoare identificarea si recunoasterea limitelor unitãtilor administrative-teritoriale în vederea corectãrii limitelor. Sper ca actiunea sã fie un pas înainte în clarificarea limitelor dintre cele douã comune. Evident, acest lucru va însemana si o clarificare a apartenentei satului Floresti. Cu rezolvarea acestei situatii ne-am chinuit si în trecut. Referendumul din anul 2005 ar fi putut clarifica acest diferend, însã a fost invalidat datoritã neprezentãrii la vot a cetãtenilor din comuna Poienesti. Mã abtin sã comentez pe marginea explicatiilor ce ar putea fi date unui astfel de fapt”, a precizat Ciprian Iftimoaei, subprefectul judetului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.