spot_imgspot_img
4.4 C
Vaslui
27-feb.-2024

Două focare de pestă porcină descoperite în două gospodării din satul Pribești, comuna Codăești (FOTO)

- Advertisement -

ALERTĂ… Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că au fost descoperite două focare de pestă porcină africană, virusul fiind depistat la porcii din două gospodării din comuna Codăești, satul Pribești. Potrivit unui comunicat de presă transmis de ANSVSA, fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la un porc de 60 de kg dintr-o gospodărie și la trei godaci dintr-o altă gospodărie. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare din cadrul DSVSA Vaslui au intervenit de urgență, fiind luate toate măsurile de prevenire a răspândirii acestui virus.”Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport si a fost dispusă uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate”, a precizat primarul comunei Codăești, Anișoara Lupu.

În data de 12.09.2022, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, a confirmat prin buletin de analiză, două cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici din două gospodării aflate pe raza localitații Pribești, din comuna Codăești, județul Vaslui. După confirmarea diagnosticului, au fost întreprinse următoarele măsuri: La solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectul Daniel-Garincha Onofrei a convocat, ieri, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în confirmare la porcii domestici. S-a precizat că un cetățean din Pribești care crește un porc de 60 de kg și altul care avea trei godaci cumpărați pentru a avea de Crăciun carnea tradițională, au adus la animale iarbă din pădure, care cel mai probabil a fost infestată cu virusul PPA, de la porcii mistreți.

„Sfătuiesc pe acestă cale cetățeni, crescătorii de porcine, să identifice animalele deținute în gospodărie conform legislației sanitar veterinare în vigoare, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Din păcate oamenii cresc în gospodării porci necrotaliați și, în caz de PPA, cum este acum la Pribești, proprietarii nu primesc despăgubiri, deoarece nu sunt crotaliate suinele. Doar proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiți conform legii”, a precizat medicul veterinar Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Primăria Codăești la înălțime: a luat toate măsurile pentru a împiedica răspândirea PPA în comună!

Primarul comunei Codăiești, Anișoara Lupu, a venit cu precizări clare privind măsurile luate ca PPA să nu “invadeze” comuna.

“Referitor la cele două focare de pestă porcină, eu am aflat seara, foarte târziu, de la medicul veterinar al comunei. Am fost a doua zi dimineață la Vaslui, la Centrul Local de Combatere a Bolilor al județului, unde împreună cu prefectul s-au hotărât exact toți pașii pe care trebuie să-i facă Primăria. S-a mers, s-a discutat cu gospodarii unde s-a descoperit pesta porcină, ei au înțeles situația, deși plângeau că au rămas fără purcei de Crăciun. Au venit cei de la DSVSA Vaslui, au sacrificat animalele și s-a rezolvat, au fost luate de ei, pentru a fi îngropate la DSVSA Vaslui. Au fost dezinfectate gospodăriile, s-au stabilit exact pașii pentru prevenire, vecinii nu se vizitează, ca să nu răspândească virusul”, a precizat Anișoara Lupu, primarul comunei Codăiești.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Criminalii au ordin de la stapanire sa va omoare animalele , se vrea sa cumparati toti carne de la supermarket , producatorul independent trebuie starpit , asa vrea Banca Mondiala adica mafia financiara jidaneasca mondiala.

    Nu exista nici o pesta , aparati-va animalele si viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.