0.6 C
Vaslui
06-dec.-2022

Două noi poduri peste Prut vor fi construite în județul Vaslui

- Advertisement -
PODURI… Vor fi construite și reabilitate nu mai puțin de nouă poduri peste Prut, dintre care două vor fi construite în județul Vaslui, la Bumbăta și Fălciu.

INVESTIȚII… Republica Moldova își va consolida și mai mult legăturile cu România, în urma evenimentelor care au loc în Ucraina. În acest sens, în următorii ani, cele două țări vor construi și reabilita nu mai puțin de nouă poduri peste Prut, dintre care două vor fi construite în județul Vaslui, la Bumbăta și Fălciu. Anunțul a fost făcut ieri, pe Facebook, de Lilia Dabija, secretar general al ministerului Infrastructurii de la Chișinău, după o întrevedere cu omologii de la București. Ea nu a precizat sursa de finanțare pentru aceste investiții, care ar urma să fie finalizate până în 2026.

În perioada interbelică erau 27 de poduri peste Prut, care făceau legătura cu Basarabia. În 2014, mai rămăseseră funcționale doar nouă poduri: șase rutiere și trei feroviare. De la Revoluție și până în prezent, doar un pod peste Prut a fost reabilitat, cel care face legătura de la Galați la Giurgiulești, iar reparațiile au costat 1,8 milioane de euro, achitate integral de România. În următorii patru ani, alte trei poduri vor fi construite peste Prut, iar șase vor fi reabilitate, a anunțat Lilia Dabija, secretar general al ministerului Infrastructurii de la Chișinău, după o vizită în România. “Am revenit de la București cu vești bune – până în anul 2026 Republica Moldova și România vor avea 9 poduri construite peste râul Prut.

În cadrul vizitei de lucru pe care am avut-o la sfârșitul săptămânii trecute, am discutat cu secretarii de stat ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Scriosteanu și Foghis Adrian George, pe mai multe aspecte referitoare la reabilitatrea podurilor Ungheni (RO) – Ungheni (RM), Leușeni – Albița, Sculeni (RO) – Sculeni (RM), Cahul – Oancea. Am convenit, de asemenea, și asupra construcției altor trei noi poduri peste râul Prut: Costești – Stânca; Leova – Bumbăta; Leca – Fălciu. În privința construcției Autostrăzii Unirii, am informat colegii din România despre demersul Republicii Moldova, prezentat Comisiei Europene referitor la modificarea hărții rețelelor Trans Europene de Transport TEN-T, prin includerea în Rețea a Autostrăzii A8 Târgul Mureș – Iași – Ungheni, acesta fiind și punctul de conexiune a Republicii Moldova la rețeaua de Autostrăzi a Uniunii Europene, până la Chișinău și în continuare, până la Odessa (Ucraina). Mulțumim echipei de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România pentru dialogul foarte bun și colaborarea strânsă pe care le avem. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul acordat și pentru că ne sunt parteneri și prieteni buni, alături de care, sunt sigură, toate proiectele discutate vor fi derulate cu succes”, a afirmat oficialul moldovean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.