Două state europene au ajutat SUA să-l asasineze pe generalul iranian Soleimani, acuză Teheranul. Ce riscă acestea

Pe lângă armata americană, Iranul susţine că alte două ţări europene ar fi pus umărul la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani în urmă cu un an.

Pe lângă Washington, Iranul vorbeşte despre rolul Marii Britanii şi al Germaniei în asasinarea generalului Qassem Soleimani. Procurorul general al Teheranului a acuzat compania britanică G4S că i-au informat pe americani cu privire la sosirea acestuia în Irak,  iar drona a fost manevrată de la baza aeriană a Statelor Unite din Germania.

Miercuri, 30 decembrie, autorităţile iraniene au anunţat reconstituirea completă a planului de asasinare a generalului Qassem Soleimani şi a lui Abou Mehdi Al-Mouhandis, ucişi la 3 ianuarie 2020 de o dronă americană pe Aeroportul Bagdad. Iranul atrage atenţia asupra responsabilităţii celor două ţări, în afară de SUA şi a 45 de persoane împotriva cărora se desfăşoară proceduri judiciare.

Într-un interviu acordat postului iranian de televiziune Khabar, Hossein Amirabdollahian, vicepreşedinte al Parlamentului iranian, a explicat că datorită investigaţiilor efectuate de autorităţile iraniene, a descoperit în care ţară era sala militară de comandă care de unde s-a manevrat drona care l-a asasinat pe generalul Soleimani şi statul care a dat informaţii americanilor cu privire la sosirea sa la aeroportul din Bagdad.

El a adăugat că sistemul judiciar iranian va dezvălui identitatea celor două ţări care au colaborat cu Statele Unite la momentul potrivit, de îndată ce toate procedurile legale necesare vor fi finalizate.   Justiţia iraniană indică Germania şi Regatul Unit   În aceeaşi zi, procurorul general al Teheranului Ali Alqassis-Mehr a acuzat compania britanică G4S, responsabilă pentru securitatea aviaţiei la Aeroportul Internaţional Bagdad, că este implicată în asasinarea lui Soleimani, potrivit postului de televiziune al-Mayadeen. Compania britanică a furnizat armatei SUA  data şi ora de sosire a aeronavei care îl transporta pe Qassem Soleimani, a afirmat procurorul, subliniind că «autorităţile iraniene lucrează în acest moment pentru a aduce această companie în faţa justiţiei”. În aceeaşi ordine de idei, Alqassi-Mehr a afirmat că rezultatele investigaţiei indică şi faptul că Germania este implicată, de asemenea, în asasinarea fostului comandant al forţei al-Quds a Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Citeste mai mult: adev.ro/qmabad
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ