spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

DPS Vaslui atrage atenția asupra pericolului din iarbă: “există riscul transmiterii unor infecții în sânge”

- Advertisement -
PERICOL… O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă, reprezintă principalul vector al meningitei cu Borrelia burgdorferi – boala Lyme.

PRECAUȚIE… Vremea caldă din ultimele zile a dus la înmulțirea căpușelor. Este avertismentul medicilor pentru acest sezon. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui ne recomandă să fim prudenți atunci când ieșim la plimbare, în parc sau la iarbă verde.

O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă, reprezintă principalul vector al meningitei cu Borrelia burgdorferi – boala Lyme. Această boală se manifestă prin erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, apărută în jurul mușcăturii, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici, iar simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul mușcăturii. Conform conducerii DSP Vaslui, de la începutul anului 2022, la nivelul județului Vaslui a fost înregistrat un singur caz de borelioză. Având în vedere că activitățile în aer liber sunt din ce în ce mai frecvente, crescând astfel și  riscul mușcăturilor de căpușe, Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui recomandă populației următoarele:

Măsuri protective pentru om:

-evitarea zonelor cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare;

-în situația expunerii, purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă, pantofi deschiși la culoare, fără orificii sau decupaje;

-inspectarea corpului cu atenție și înlăturarea căpușelor nefixate pe piele;

-în situația în care s-au identificat capușe fixate pe suprafața corpului, se recomandă prezentarea la medic pentru a putea fi îndepărtate, reducându-se astfel riscul apariției unor reacții inflamatorii tegumentare, dar și riscul de transmitere a unor boli infecțioase. De asemenea, se recomandă prezentarea de urgență la medicul specialist;

-în cazul expunerii profesionale, se recomanadă purtarea echipamentului de protecție, instruire privind simptomatologia bolii și modalitățile de prevenire.

Măsuri privind zonele favorabile dezvoltării căpușelor:

-tăierea vegetației înalte (ierburi, tufișuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetației din vecinătatea sau de pe pereții caselor;

-controlul animalelor-gazdă: distrugerea/îndepărtarea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer, deratizare preventivă în focar,  tratarea animalelor de companie  și a celor domestice (oi, capre, vaci, cai și păsări de curte) cu acaricide adecvate, dezinsecția adăposturilor de animale, conform indicațiilor medicului veterinar;

-controlul chimic cu acaricide al populatiilor de căpușe, prin pulverizare pe zone restrânse (curți, verande, terase, pereții caselor) și pe zone cu vegetație propice dezvoltării căpușelor (parcuri, garduri vii, spații de joaca pentru copii, etc).

“Mușcătura de căpușă în sine, nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave. Riscul de infecție este mai mic dacă este detectată și îndepărtată imediat”, mai transmit reprezentanții DSP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.