spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

Dragos Plesuvu, cel mai bun exemplu cã “LA TINEri ESTE PUTEREA”

- Advertisement -

SE POATE…Dragos Plesuvu, un tânãr de 19 ani, din Husi, este dovada vie a faptului cã programele educationale, de dezvoltare personalã si profesionalã, pot schimba destine. Crescut de bunici si fãrã dragostea mamei, acesta a avut norocul sã fie cooptat în programul “LA TINEri ESTE PUTEREA”, desfãsurat de Coca-Cola HBC România în parteneriat cu Asociatia The Social Incubator. Când a auzit prima datã de proiect, nu avea BAC-ul luat si lucra ca barman într-un local din Husi. Dupã ce a participat la sesiunile de training din cadrul programului, a cãpãtat încredere în el, s-a apucat serios de învãtat si nu doar cã a luat BAC-ul, ci a reusit sã intre si la facultate.

Jurnalistul vasluian Cãtãlin Striblea l-a cunoscut întâmplãtor si a rãmas uimit de povestea tânãrului: “Dragos Plesuvu lucra într-un bar din Husi, Zodiac. Întâmplãtor, am fost odatã acolo. Ne-am întâlnit. Nu l-am retinut.  Poate era si un motiv. Cu 12 clase neterminate, acesta era nivelul maxim pe care îl poate accede. Avea un patron dur si care nu spunea pe fatã ce asteaptã de la el. Trebuia sã înteleagã. Dragos nici nu avea cum sã fie altfel. Ai lui se despãrtiserã de când era mic. Fratele lui a fost luat de tatã. El ar fi trebuit sã meargã cu mama. Ea nu l-a vrut si-a plecat în strãinãtate. L-au crescut bunicii. Cum au stiut si cum s-a putut. A fost un copil bun. ”Am învãtat foarte bine în clasele 1-4, bine în 5-8 si cam de nota 8 la liceu”. ”Pãi, – îi zic – nu era rãu nici la liceu”. “Pentru mine, bine înseamnã peste 9”. Bine sau nu, Dragos nu a intrat în BAC. ”Neîntelegeri cu proful de istorie”. Când nu ai un pãrinte, neîntelegerile astea te costã si un Bacalaureat. Nu e nimeni sã se batã pentru tine. Germania scria pe el, ca pe mai toti copiii de la Husi, în situatia lui. ”Pentru mine nu mai contau scoala, BAC-ul. Tot ce voiam era sã plec. Banii si fericirea sunt în altã parte”. Oare? Eu cred cã toate faptele bune lasã o urmã. Cã oamenii buni se întâlnesc la un moment dat. Cã lor li se întoarce tot ce au fãcut bun. Poate mai mult sau mai putin. Dar e ceva acolo. Un zâmbet lãsat anul trecut sau un ”bunã ziua” pe care l-ai dat de fiecare datã. Un gând al cuiva cu care ai vorbit o singurã datã. Dragos era în evidenta DGASPC de mic. Abandonat de pãrinti, bunicii i-au cerut tutela. Statul le-a acordat-o, dar l-a urmãrit de-a lungul anilor. Era bãiat bun, dar cu ghinion. Asta s-a închis însã când asociatia The Social Incubator a venit la Vaslui. Pentru cã anul trecut, Coca-Cola HBC România a început în România programul La TINEri Este Puterea, program implementat alãturi de asociatia The Social Incubator. Tipii ãstia aveau o idee la care nu se gândea nimeni. De fapt, se uitau la cineva care de obicei nu este vãzut. Eu am stat în acelasi loc cu Dragos o searã si nu l-am vãzut. De ce sã vãd cã barmanul meu are 18 ani? Si oricum nu mã interesa dacã are scoalã. Sã punã o bere stia oricum”, povesteste jurnalistul pe blogul sãu.

Dragos Plesuvu, viatã de student: “Mâncare mea zilnicã e supã la plic si ceva sandvisuri”

Cazul tânãrului nu e singular. “Sunt aproape 3200 de oameni care sunt ajutati anul acesta. 3200 de oameni în situatia lui Dragos care primesc pregãtire pentru a relua scoala, pentru a-si face studiile sau pentru a gãsi un loc de muncã. “Stii ce mi-au fãcut oamenii ãstia? M-au pus sã mã gândesc zilnic: De ce sã mã opresc aici? De ce sã mã opresc aici?”. Dragos repetã obsesiv: ”De ce sã mã opresc aici?”. Ana Andronic de la The Social Incubator l-a luat din bar si l-a pus sã se gândeascã la BAC. ”Numai eu stiu cum am învãtat între douã ture la bar pentru Bacalaureat. Tot Ana m-a învãtat si ce  vrea patronul meu de la mine. Voia sã mã implic. Sã aibã încredere în mine. Si când am luat BAC-ul, am zis iar: De ce sã mã opresc aici?”. Dragos e acum la facultate la Iasi. Face Litere. Stã în cãmin, poate se mutã în chirie. Bunicii sunt cei care îl tin la facultate. ”Nu am fost decât o datã în club, la Balul bobocilor. Mâncare mea zilnicã e supã la plic si ceva sandvisuri. Stiti, noi studentii suntem ceva mai sãraci”. Stiu, Dragos, si eu am trecut pe acolo. Chiar prin aceleasi cãmine si amfiteatre. Am fãcut foamea si în generatia mea, dar nu stiu cu adevãrat ce înseamnã sã fii sãrac. Nu stiu cum e sã te pierzi pe drum. Si nu stiu cine m-ar fi ajutat.  ”Cu ce te ajut, Dragos?”. “Puteti sã-mi faceti rost de un loc de muncã? De ce sã mã opresc aici? Am fãcut un calcul, pot sã muncesc cinci ore pe zi. As prefera sã o fac de la calculator, dar…”, spune Dragos. El e doar unul din câteva mii de tineri. The Social Incubator-a dus programul Coca-Cola HBC în Prahova, Vaslui si Bucuresti. Au adãugat anul acesta câteva judete: Brasov, Dâmbovita, Arges, Bistrita Nãsãud, Cluj, Satu Mare, Maramures“, povesteste jurnalistul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.