Drama lui Colţescu: Povestea arbitrului care a indignat Europa. În 2008, a vrut să se sinucidă

Toată etapa din Liga Campionilor a fost umbrită de scandalul cu tentă rasistă de la Paris, în care Sebastian Colţescu (43 de ani) a folosit apelativul „negru“ pentru a identifica un membru din stafful clubului Istanbul Başakşehir.

Sebastian Colţescu a comis, din păcate, o „sinucidere“ profesională, marţi seară, la Paris. Iar asta, într-o partidă istorică pentru arbitrajul românesc, datorită unei performanţe fantastice atinse de centralul Ovidiu Haţegan.   Ceea ce ar trebuit să fie o delegare de vis pentru brigada din România s-a transformat, din păcate, într-un coşmar uriaş. Meciul PSG – Istanbul Başakşehir a fost întrerupt, în minutul 14, şi nu s-a mai reluat. UEFA a anunţat deja că întâlnirea se va relua, astăzi, de la ora 19.55, dar fără brigada din România!   Scandalul care a dus la întreruperea definitivă a jocului a fost cauzat de faptul că Sebastian Colţescu a folosit apelativul „negru“ pentru a-l identifica pe camerunezul Pierre Webo, fost fotbalist, aflat acum în stafful formaţiei turce. Webo a luat foc, atunci când a auzit cuvântul folosit de Colţescu, iar imaginile de mai jos vorbesc de la sine:

În semn de protest faţă de gestul lui Colţescu, ambele formaţii au părăsit terenul. Nu înainte ca Demba Ba, atacantul senegalez al formaţiei turce, să se lanseze într-o tiradă la adresa lui Colţescu: „Când vorbim de un jucător alb, nu spui niciodată acest tip alb. Spui, pur şi simplu, tipul ăsta. Şi atunci de ce ai spus acum negru? De ce, când ai de-a face cu un om de culoare, foloseşti cuvânul negru?“. Acest incident a făcut înconjurul planetei şi a stârnit reacţii dure din Turcia, inclusiv din partea preşedintelui Erdogan, după cum „Adevărul“ a scris aici.

Cine e însă Sebastian Colţescu, autorul acestei gafe prin care şi-a compromis defintiv cariera şi a pătat şi imaginea arbitrajului românesc? „Adevărul“ prezintă povestea craioveanului de 43 de ani, în rândurile de mai jos.

A avut o ascensiune fulminantă

Născut la 6 mai 1977, inginer de meserie, Colţescu şi-a început cariera în arbitraj, în 1996. Debutul său în Liga I s-a produs în 2003, când a condus meciul Oţelul – FC Argeş, scor 1-2. Trei ani mai târziu, Colţescu a devenit arbitru cu ecuson FIFA, având o ascensiune fulminantă, în ciuda faptului că, nu o dată, a comis greşeli grave, pe plan intern.   De atunci, Colţescu a fost delegat la multe partide internaţionale, inclusiv din preliminariile Ligii Campionilor şi preliminariile Ligii Europa, principalele competiţii intercluburi de pe continent. Din păcate, cariera craioveanului a fost „pătată“ prima dată, în octombrie 2008, când a avut o tentativă de sinucidere!

A fost filmat când urla: „Lăsaţi-mă în pace! Nu intraţi!“

Episodul care a şocat lumea fotbalului românesc s-a petrecut într-un moment în care Colţescu era în stare de suspendare. El a fost oprit din delegări până la finalul turului, după gafele sale din partida Gaz Metan Mediaş – FC Braşov, scor 0-0, din etapa a V-a a Ligii I, care a avut loc la data de 22 august 2008. Lui Colţescu i s-a reproşat atunci că n-a acordat gazdelor două lovituri de la 11 metri şi că n-a eliminat doi jucători braşoveni.

Citeste mai mult: adev.ro/ql22ho
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ