spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
27-mai-2024

Drogatii cu etnobotanice, în atentia autoritãtilor

- Advertisement -

La Vaslui, închiderea magazinelor de vise a provocat mari probleme tinerilor dependenti de substantele etnobotanice. La un moment dat, se spunea cã în jur de 50% din tinerii din oras, cu vârste cuprinse între 15 si 25 de ani, sunt consumatori fideli ai acestor ierburi ale cãror efecte asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stãri halucinogene, insomnii, euforie, iar în supradoze, pot provoca chiar moartea consumatorului prin tahicardii, aritmii, sustin specialistii. Dupã închiderea magazinelor de vise, se estimeazã cã doar 5% dintre tinerii Vasluiului mai apeleazã la aceste substante, care sunt procurate pe cãi ilegale, la preturi de contrabandã.

Conform statisticilor provenite de la camerele de urgentã ale spitalelor din toatã tarã, în România, s-au înregistrat numeroase cazuri de intoxicatii severe în 2009, precum si câteva cazuri de deces. Tãri precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un numãr mare de substante identificate ca fiind psihotrope si psihoactive (numai în Polonia, au fost interzise 1200 de substante, în trei luni). Europarlamentarii români sunt decisi sã protesteze. “Singura mãsurã ce se poate lua este aceea de a interzice functionarea acestor magazine, dupã care trebuie sã ne concentrãm eforturile pentru a elimina comercializarea prin intermediul Internetului.”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

România, locul patru în Uniunea Europeanã la consumul de plante etnobotanice

La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai mare consum de plante etnobotanice, de 37%, se înregistreazã în Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda – 14% si România – 7%. “Apreciez enorm cã România ia initiativa de combatere a efectelor nocive provocate de consumul de plante psihotrope si psihoactive si sunt gata sã ofer sprijinul si expertiza mea în acest sens. Am cerut Comisiei Europene, printr-o scrisoare adresatã Comisarului european pentru Sãnãtate si Protectia Consumatorului, sã ia mãsuri pentru interzicerea producerii, comercializãrii si introducerii în spatiul comunitar a acestor substante nocive.”, a mai precizat Petru Luhan. Ce va însemna aceasta pentru tineri nu este greu de intuit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.