spot_img
32.2 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, iar Jandarmeria va putea interveni pentru a stopa defrișările ilegale

- Advertisement -
SARCINI… Jandarmeria a primit atribuții de monitorizare și intervenție în situații în care sunt constatate tăieri ilegale, iar Poliția a primit și ea atribuții în paza pădurilor.

CONTROL MAI DUR… Legea care impune proprietarilor de păduri implementarea unui sistem de monitorizare video a zonelor forestiere pe care le dețin în proximitatea drumurilor forestiere a fost publicată în Monitorul Oficial. Conform acesteia, acoperirea cheltuielilor ocazionate de aceste noi obligații ale proprietarilor va fi făcută de către stat. De asemenea, se propune ca Jandarmeria să primească atribuții de monitorizare și intervenție în situații în care sunt constatate tăieri ilegale, iar Poliția a primit și ea atribuții în paza pădurilor.

Legea 257/2023 care va intra în vigoare începând de joi, impune introducerea obligativității supravegherii video a drumurilor forestiere prin sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare. Astfel, se dorește implementarea unui sistem de monitorizare video care să permită supravegherea și înregistrarea activităților desfășurate în păduri (inclusiv a celor din parcurile naționale), în special pe drumurile forestiere, unde tăierile ilegale au loc frecvent. Conform documentului, sarcina asigurării acestei supravegheri cu sisteme tehnice de monitorizare revine proprietarilor de păduri. În ceea ce privește asigurarea fondurilor necesare acestor investiții, ele urmează să fie asigurate din bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. De asemenea, este prevăzută introducerea acțiunilor de control în fondul silvic din partea Jandarmeriei Române, ca urmare a supravegherii video efectuate. Astfel, Jandarmeria Română va primi și atribuția de a monitoriza și interveni în cazul constatării unor activități ilegale în păduri, asigurând astfel aplicarea legilor și prevenirea infracțiunilor silvice. Față de propunerea inițiatorilor acestor modificări legislative, varianta finală a legii prevede și că “unitățile de poliție asigură sprijin de specialitate în organizarea pazei pădurilor”. Actul normativ are ca scop protejarea pădurilor, prevenirea tăierilor ilegale și asigurarea controlului eficient asupra activităților desfășurate în fondul forestier. Acesta se dorește a fi un pas important în direcția conservării biodiversității și menținerii echilibrului ecologic, având în vedere importanța pădurilor în buna funcționare a ecosistemelor și în purificarea aerului. Referitor la modul în care noile prevederi vor fi aplicate, legea obligă Guvernul ca, în termen de 60 de zile de la intrarea sa în vigoare, să adopte Normele metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.