spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

DSVSA a dat cu cârciumarii de pãmânt

- Advertisement -

OPERATIUNEA SARMALELE… Supãrat cã la nunti restaurantele congeleazã sarmalele înainte de a le fierbe, Traian Petcu le-a atras atentia cârciumarilor cã vor aplica sanctiuni dacã nu respectã conditiile de depozitare a lantului de frig. Patronii preferã sã procedeze în acest fel din cauza faptului cã nu-si permit sã aibã mult personal angajat ca sã poate procesa mii de sarmale în ziua nuntii.

Directia Sanitar-Veterinarã pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a organizat o sesiune de instruire/comunicare a riscurilor pe care le reprezintã procesarea si servirea alimentelor în sezonul cald, atunci când creste riscul alterãrii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare. La aceastã întâlnire au participat 87 de persoane reprezentând unitãtile de alimentatie publicã din judetul Vaslui (restaurante, fast-food-uri, catering, pizzerii, cantine, etc). În cadrul acestei instruiri s-a atras atentia operatorilor din domeniul alimentar, cã sunt rãspunzãtori de respectarea normelor generale de igienã si de functionare în unitãtile de alimentatie publicã, pensiuni agroturistice, cantine, care proceseazã si servesc/comercializeazã preparate din produse de origine animalã si nonanimalã, de respectarea conditiilor de depozitare si a lantului de frig, prin asigurarea temperaturilor optime de pãstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru a se evita un potential risc de contaminare sau depreciere a produselor alimentare, etc. Instruirea a fost sustinutã din partea DSVSA Vaslui de cãtre medicul veterinar Traian Constantin Petcu – director executiv, medicul Gabriela Botoi, sef birou siguranta alimentelor de origine animalã, ing. Codreanu Adina si ing. Poenescu Gabriela din partea Biroului de siguranta alimentelor de origine non-animalã .”Inspectorii DSVSA monitorizeazã în permanentã respectarea de cãtre agentii economici a normelor sanitar-veterinare prin inspectii, controale, recoltãri de probe si s-a constatat cã produsele alimentare analizate în ultima perioadã se încadreazã în limitele legale.”, a precizat Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui.

Cu sarmalele înainte!

DSVSA a avut si o discutie mai aplicatã cu patronii de restaurante. Le-a cerut celor care organizeazã nunti sã nu mai tinã sarmalele în congelator, iar în ziua evenimentului sã le decongeleze. Din cauzã cã restaurantele lucreazã la cote de avarii, cu bucãtari putini, acestea încep operatiunea “Sarmalele” pentru nunti cu cel putin cinci zile înainte. “E foarte greu ca într-o zi cu doi bucãtari sã faci 1000 de sarmale, de aceea le congelãm” spun unii patroni de restaurante. Traian Petcu le-a atras atentia aupra acestui fapt, anuntându-i cã pe aceastã linie nu vor gãsi clementã. Ori vor face sarmale proaspete, ori sã se lase de nunti. Acesta a fost mesajul clar transmis de la DSVSA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.