spot_imgspot_img
16.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

DSVSA Vaslui își intensifică controalele, carnea de miel se comercializează doar în anumite condiții

- Advertisement -
CONTROALE… Inspectorii sanitar- veterinari fac verificări în piețe, abatoare și centre de tranșare, animalele destinate sacrificării trebuie să aibă certificate de sănătate.

MĂSURI SUPLIMENTARE… În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura vasluienilor un comerț cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare. La aceste acțiuni de control participă medicii veterinari și inspectori de specialitate. Anul acesta au fost impuse măsuri suplimentare, ca urmare a multiplelor cazuri de pestă porcină africană confirmate în mai multe comune din județ. Carnea de miel se va putea comercializa în condiții speciale, iar funcționarea locurilor de sacrificare a acestor animale este permisă numai în perioada 21 aprilie-1 mai 2021.

Potrivit reprezentanților DSVSA Vaslui, “controalele urmăresc verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc). DSVSA Vaslui a stabilit un program de lucru pentru perioada 22 martie – 1 mai 2021 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari/ inspectorii de specialitate vor efectua controale și verificări asupra modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, în perioada 22.03.2020 – 01.05.2020 este asigurată permanența activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică. La sediul acestora vor fi afișate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor. În zonele de restricție, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face cu respectarea prevederilor europene, care precizează că: în zona de protecție: ”nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta și că în zona de supraveghere: “nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei”.

Animalele destinate sacrificării trebuie să aibă certificate de sănătate

Potrivit reprezentaților DSVSA Vaslui, fermele/exploatațiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum și operatorii din domeniul alimentar care desfășoară activități de tăiere, procesare, depozitare, transport/distribuție și comercializare a cărnii de miel și a produselor derivate din aceasta vor trebui să dețină autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Conform acelorași surse, vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate certificate de sănătate (documente privind informațiile de lană alimentar) și care sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date conform legislației în vigoare, însoțite de documente sanitare veterinare de mișcare, crescute în ferme, localități și zone indemne de boli transmisibile. În plus trebuie avute în vedere respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale în vigoare. Inspectorii DSVSA Vaslui în colaborare cu reprezentanții IPJ Vaslui vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale pentru: verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor; verificarea documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor și documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar). Sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. Sacrificarea mieilor poate fi realizată și în spații amenajate și autorizate temporar, organizate în condițiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul.

Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 21 aprilie-1 mai 2021, între orele 07:00 – 17:00

În perioada 21 aprilie-1 mai, DSVSA Vaslui, între orele 07:00 – 17:00, DSVSA Vaslui va permite înființarea spațiilor amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, la solicitarea Asociațiilor crescatorilor de ovine, a administratiilor Piețelor, primăriilor , numai în condiții în care: în aceste spații amenajate temporar sunt respectate condițiile generale și specifice de igienă, sănătate și bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și de eliminare a deșeurilor, stabilite de legislația sanitară veterinară; există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiți corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante și post-mortem, care să poată dispune măsuri de restricție sanitar-veterinară asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare la nivelul centrelor de tăiere autorizate temporar.

Carnea de miel trebuie marcată

Conform DSVSA Vaslui, loturile de carne de miel vor fi livrate din abatoare autorizate doar însoțite de certificat sanitar-veterinar. “Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar, se obține numai la cererea directă a consumatorilor și numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman. Marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate specială de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană/a municipiului București. Depozitarea și comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spații adecvate, cu asigurarea temperaturii și stării de igienă corespunzătoare”, se mai arată în comunicatul DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.