spot_imgspot_img
spot_img
9.3 C
Vaslui
02-dec.-2023

Duelul “finanțatorilor” pe bani publici: Buzatu își face club sportiv și atacă CSM-ul lui Pavăl

- Advertisement -

SURPRIZĂ… Consiliul Județean Vaslui a deschis, în acestă săptămână, procedura de transparență decizională privind înființarea Clubului Sportiv Județean (CSJ), instituție publică care se va afla în subordinea CJ Vaslui. Pentru început, noua entitate sportivă va avea patru angajați, respectiv un director, care va fi numit prin hotărâre a CJ, și trei inspectori, câte unul pentru cele 3 compartimente: Juridic și resurse umane, Financiar-contabilitate și achiziții publice, respectiv Administrativ, tehnic și coordonare sportivă. Deși e abia la stadiul de concepere, noii „jucării” sportive a lui Dumitru Buzatu i-a fost găsit și sediul, într-un birou de 11 mp, situat la etajul II al fostei Case a Armatei din municipiul Vaslui. Clubul Sportiv al Consiliului Județean Vaslui își propune să aibă secții de fotbal, handbal, baschet, volei, rugby, atletism, ciclism, automobilism sportiv, motociclism, modelism, karting, gimnastică, tenis de masă, tenis, șah, arte marțiale și lupte. Prin oraș au început deja să circule unele zvonuri, conform cărora această entitate sportivă va fi înființată cu scopul principal de a prelua echipa de fotbal Rapid Brodoc și de a-i asigura finanțarea în sezoanele următoare. Deloc întâmplător, în spatele acestei echipe de fotbal se află un consilier local, membru al Partidului Social Democrat.  

În județul în care zeci de școli construite din vălătuci și chirpici riscă să se dărâme la un cutremur mai serios, în județul în care sute de kilometri de drum sunt, în continuare, din piatră și pământ, în județul în care investitorii străini lipsesc cu desăvârșire, conducătorii lui nu mai știu ce să facă să-și ajute apropiații și prietenii cu locuri de muncă călduțe, plătite generos din bugetul public. Ultima găselniță o reprezintă înființarea de cluburi sportive, fie ele municipale, sau, mai nou, județene. Exact! Pentru că după Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, și pe Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, l-a apucat, subit, grija de sănătatea copiilor și tinerilor din județ. Nu chiar subit, pentru că Dumitru Buzatu a mai finanțat cluburi sportive în trecut, dar nu pe cele din județul pe care îl păstorește, ci pe cele din Republica Moldova. Ne reamintim că nu mai departe de anul trecut, instituția condusă de aceasta a alocat peste 100.000 de euro pentru construcția unei săli de haltere în raionul Nisporeni. Iată că după modernizarea infrastructurii sportive de peste Prut, președintele Consiliului Județean Vaslui s-a gândit și la vasluienii lui, la copiii și tinerii acestui județ, dorind să înființeze Clubul Sportiv Județean.

Câteva date tehnice despre proiect…

Pe hârtie, intenția Consiliului Județean Vaslui e de-a dreptul lăudabilă. Conform anunțului publicat pe site-ul instituției, „implicarea Consiliului Județean Vaslui în susținerea și dezvoltarea sportului de performanță va fi de natură organizatorică, patrimonială și financiară, prin stabilirea structurii și a regulamentului de organizare și funcționare pentru o nouă structură sportivă. Scopul principal al înființării acestui club sportiv este evidențierea și crearea unui spirit comunitar prin apartenența la un club. Prin înființarea unui club sportiv județean cu statut și identitate proprie, se încearcă crearea unui sens și a unei coeziuni în cadrul comunității sportive a județului, dar și în rândul cetățenilor județului iubitori de sport. Clubul Sportiv Județean Vaslui, ca instituție publică de interes județean în subordinea Consiliului Județean Vaslui, cu personalitate juridică, va fi finanțat din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul local al județului Vaslui, precum și din alte surse, conform prevederilor legale în vigoare, însă categoriile de cheltuieli specifice și, după caz, cuantumurile acestora, ce se pot efectua pentru realizarea activității sportive, participanții la acțiunile sportive, precum și alte aspecte financiare ale activității sportive vor fi stabilite prin normele financiare pentru activitatea sportivă a clubului, aprobate prin hotărâre de Consiliul Județean Vaslui”, se arată în anunțul de pe site-ul Consiliului Județean. Așadar, selecția sportivilor de la CSJ Vaslui care vor participa la diferite competiții locale și naționale se va aproba în timpul ședințelor de Consiliu Județean, unde “the big boss” este Dumitru Buzatu. Tot din documentele publicate pe site-ul Consiliului Județean Vaslui aflăm că, pentru început, Clubul Sportiv Județean va avea patru funcții contractuale, una de conducere și trei de execuție, pentru care impactul bugetar va fi de 23.501 lei în fiecare lună. Este vorba despre un director, numit prin hotărâre de CJ, care va avea în subordine un Compartiment Juridic și de Resurse Umane, un Compartiment Financiar-Contabilitate și Achiziții Publice și un Compartiment Administrativ, Tehnic și Coordonare activitate sportivă.  Asta imediat după înfiinare pentru că odată cu trecerea timpului, „în cadrul clubului sportiv, pe lângă secțiile sportive, se pot constitui colective tehnice, având în componență antrenori, alți specialiști și tehnicieni, respectiv instructori, organizatori, metodiști, medici, psihologi, sociologi, informaticieni și alții asemenea, care pot contribui la obținerea performanțelor deosebite la acțiunile sportive naționale/internaționale, precum și la dezvoltarea concepțiilor de pregătire și participare la competiții a sportivilor”, se mai arată în documentele CJ Vaslui.

Emblema simbolizează „energia, mișcarea perpetuă și armonia ce o imprimă sportul asupra dezvoltării oamenilor”

În referatul de aprobare la proiectul privind înființarea Clubului Sportiv Județean Vaslui este descrisă și stema noii entități sportive: „Emblema Clubului Sportiv Județean Vaslui este formată dintr-un cerc în interiorul căruia se află o minge, creând imaginea unor cercuri înscrise, peste care este atașată stema Județului Vaslui, stabilind apartenența structurii sportive. Sub aspect cromatic, culorile utilizate în cadrul emblemei sunt: roșu, alb, albastru, gri/argint și galben/aur. Aceste culori vor sta la baza realizării elementelor de identitate vizuală a clubului sportiv (echipament sportiv, fanion, materiale de promovare, altele). Stema Județului Vaslui care se sprijină pe arcul inferior al siglei împreună cu textul ”VASLUI” înscris cu alb și litere majuscule pe fond roșu în arcul inferior al siglei, dă nota de apartenență a clubului, în sensul că este un club sportiv al Județului Vaslui sub patronajul Consiliului Județean Vaslui. Cercul, formă geometrică, simbolizează energia, mișcarea perpetuă și armonia ce o imprimă sportul asupra dezvoltării oamenilor. Emblema conține și anul de înființare al clubului sportiv (2023), înscris într-un brâu/centură de culoare albă, marcând identitatea temporală a acestuia. În arcul superior al cercului pe un fond roșu se află înscris cu litere majuscule textul ”CLUB – SPORTIV – JUDEȚEAN”.

Lipsa orelor de educație fizică din școli, unul dintre motivele înființării Clubului Sportiv Județean

Dacă vă întrebați ce i-a venit, tocmai acum, lui Dumitru Buzatu să înființeze Clubul Sportiv Județean, răspunsul e dat tot în referatul de aprobare al proiectului. „De-a lungul timpului, Județul Vaslui a lansat spre marea performanță sportivi care au făcut cinste locului de unde au plecat, aceștia având rezultate deosebite în sporturile pe care le-au practicat, dovedind că în județul nostru există o bază de talente, dar și profesori și antrenori capabili să le descopere și să le promoveze. Este cunoscut faptul că, pentru comunitate, o importanță deosebită o reprezintă sănătatea copiilor și a tinerilor care are la bază, în afară de o alimentație adecvată, practicarea educației fizice și a sportului. Toate acestea vor asigura o populație sănătoasă din punct de vedere fizic și, printr-o educație adecvată, și din punct de vedere spiritual. Din păcate, orele de educație fizică și sport din programa de învățământ sunt foarte puține pentru a asigura acest deziderat al comunității ceea ce face ca implicarea autorităților publice locale în acest proces să fie mai mult decât necesară. Astfel, se impune implicarea Consiliului Județean Vaslui în susținerea și dezvoltarea sportului de performanță, implicare care va fi de natură organizatorică, patrimonială și financiară, prin stabilirea structurii și a regulamentului de organizare și funcționare pentru o nouă structură sportivă. Scopul principal al înființării acestui club sportiv este evidențierea și crearea unui spirit comunitar prin apartenența la un club. Prin înființarea unui club sportiv județean cu statut și identitate proprie, se încearcă crearea unui sens și a unei coeziuni în cadrul comunității sportive a județului, dar și în rândul cetățenilor județului iubitori de sport.”

Dincolo de aceste explicații…

Motivele oficiale ale înființării acestui noul Club Sportiv Județean sunt de apreciat, numai că Vasluiul are deja un Club Sportiv Municipal, unde autoritățile locale „pompeze” în fiecare an peste un milion de euro, tot pentru „crearea unui sens și a unei coeziuni în cadrul comunității sportive”, tot pentru „obținerea de performanță”. Aflată sub patronajul primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, această entitate sportivă are deja echipă de handbal în Liga Națională, echipă de fotbal aproape promovată în Liga a III-a, dar și secție de atletism, unde au fost legitimați cei mai buni atleți din județ. Întrebările firești care se pot pune în aceste condiții sunt: de ce ar vrea acum și Consiliul Județean Vaslui să-și facă propriile echipe de handbal, fotbal sau propriul lot de atletism? Vom ajunge oare în situația ca clubul sportiv al lui Vasile Pavăl să se dueleze în competițiile locale și naționale cu clubul sportiv al lui Dumitru Buzatu? Cât de mari sunt orgoliile acestor politicieni, de fiecare se vrea șef pe clubul său, însă fără ca niciunul dintre ei să scoată vreun leu din buzunar? Dacă au atâția bani publici la dispoziție și vor binele comunității, de ce nu sunt în stare acești oameni să-și dea mâna și să facă un singur club puternic, care chiar să conteze la nivel național? Pentru a realiza și mai bine cât de mult se pricepe politicul să „stimuleze” performanța sportivă  trebuie doar să ne uităm la cifrele Clubului Sportiv Municipal, finanțat de Primăria Vaslui. Anul acesta, CSM Vaslui a avut un buget de 8,7 milioane de lei, cu aproape 2 milioane de lei mai mult față de cel de anul trecut. Bani mai mulți, performanțe mai mari, și-a propus conducerea primăriei, trasând pentru echipa de handbal, de exemplu, o clasare pe locurile 9-10 la finalul sezonului. Banii s-au dat, salariile s-au încasate, însă CSM Vaslui s-a luptat și anul acesta pentru evitarea retrogradării, așa cum o face aproape an de an. Ați auzit ca cineva să fie tras la răspundere pentru neîndeplinirea obiectivului? Deocamdată nimeni, pentru că finanțarea clubului s-a făcut din buzunarele tuturor vasluienilor. La fel se întâmplă și cu echipa de fotbal, care de câteva sezoane bune se tot chinuie să promoveze în Liga a III-a. Este adevărat că în acest sezon sunt cele mai mari șanse ca acest obiectiv să fie atins, însă ratările din sezoanele precedente nu au fost în niciun fel sancționate! Singurii care obțin performanțe, în prezent, la CSM Vaslui, sunt sportivii secției Atletism, secție care, culmea, este Cenușăreasa clubului! Revenind la motivele pentru care Consiliul Județean Vaslui își dorește înființarea propriului Club Sportiv, deja prin oraș au început să circule mai multe zvonuri, care au în prim-plan echipa de fotbal Rapid Brodoc. Unele surse spun că în spatele „grijii pentru comunitate” și a „dezvoltării performanței” se ascunde un alt motiv, mult mai pragmatic: prealuarea echipei Rapid Brodoc de către Consiliul Județean Vaslui. Înființată și promovată în liga a III-a de consilierul local PSD, Cezar Bahrim, trupa din suburbia municipiului Vaslui are probleme financiare, pe care ar reuși să le depășească doar prin a fi preluată ori de un finanțator privat puternic, ori de vreo primărie sau chiar de Consiliul Județean. Cum sponsorii nu prea aruncă cu bani în această perioadă, iar municipiul reședință de județ are deja echipă de fotbal, CSM Vaslui, în cărți nu a mai rămas decât o singură variantă: ca Rapid Brodoc să fie preluată de Consiliul Județean. Instituția condusă de Dumitru Buzatu nu putea să își tragă doar o echipă de fotbal, pentru că bătea prea tare la ochi, așa că s-a luat decizia înființării Clubului Sportiv Județean. Pe surse am aflat că acest plan a fost conceput pe filiera Cezar Bahrim – Alexandru Barbu, ultimul fiind și consilierul lui Dumitru Buzatu. În luna august, anul trecut, același Alexandru Barbu cerea în ședința de Consiliu Local Vaslui, ca primăria condusă de Vasile Pavăl să aloce bani echipei Rapid Brodoc pentru deplasările prin țară. “Astfel, sprijinim tinerii și activitățile sănătoase de tineret, iar asta ar trebui să fie un plan pe mai mulți ani pe care Consiliul Local, Executivul, se angajează că îl face”, spunea Barbu în timpul ședinței respective. Mai mult, dacă mai adăugăm și faptul că Rapid Brodoc este antrenată, în prezent, de Romică Dorin, fiul consilierului județean Emil Dorin, o piesă importantă în Consiliul Județean, cu care Dumitru Buzatu și-a asigurat majoritatea în legislativ, lucrurile devin tot mai clare. Dincolo de toate aceste combinații cu iz politic, vasluienii nu au cum să uite că județul a avut o echipă de fotbal care prin rezultatele obținute a fost cel mai bun ambasador al nostru în lume. În perioada de glorie a FC Vaslui, niciun politician nu s-a oferit să-și arate sprijinul, nici măcar atunci când la club băteau clopotele falimentului. Din respect pentru ceea ce a fost FC Vaslui, finanțatorii de la Primăria Vaslui sau de la Consiliul Județean puteau măcar să preia culorile „galben-verde”, care ne-au făcut cunoscuți în cele mai prestigioase competiții fotbalistice ale Europei. Nu doar că nu s-a întâmplat asta, însă acum, toți acești „patroni” pe bani publici, își votează și înființează propriile cluburi sportive, pentru a-și răsplăti apropiații cu tot felul de sinecuri, dar și pentru a mai acumula ceva puncte la capitolul imagine. La toamnă, când Clubul Sportiv Județean va fi pus pe roate, iar Dumitru Buzatu va începe să aloce finanțele necesare pentru a duce județul pe noi culmi ale performanțelor sportive, vasluienii de rând, adică adevărații finanțatori ai acestei entități sportive, vor continua să facă naveta pe ulițe de pământ pentru a-și duce copiii la școlile construite din vălătuci, în secolul trecut!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

22 COMENTARII

 1. Bre nea buză….. arata-ne bre matale ce știi…. nu știu sa fac prea multe….. tovarasi… știu doar sa fac copii…… din alea xerox bre… lasă vrajala … ca nu mai tine mangleala…..

 2. Miluta, esti trecut de prost, daca tu crezi ca din hotia lui Buzatu vor iesi campioni🤫 Da, e un nou mod de a papa banii nostri si de functii pentru sacalii flamanzi de langa el,idiotule😠😠😠

 3. Dupa Talpan care face echipa din banii armatei, apare si betivul asta cu echipa pe banii nostri😠😠😠 iti rupi papucii si rotile pe drumuri din evul mediu, copii care dorm flamanzi, scoli fara minimum de necesitati, profesori cu salarii mici, spital unde vii cu pastile si medicamente de acasa, etc etc, iar jegul rosu isi bate joc de banul public!!! Fa mortaciune club din banii tai, ca nu te opreste nimeni, nu fura banii nostri😡😡
  Ce sa votam ca sa scapam de mafia asta, ca nu mai stiu. Ala de tine cupa in maiini, ala vindea bilete la bisnita la Modern, era vai mama lui, iar acum conduce judetul!!! Daca ati ati cati borfasi si analfabeti va conduc judetul, ati muri instantaneu, vai de capul nostru, pana si comunistii selectau pe cei care aveau functii de conducere🤕

 4. Profesorul Doctor Suprem Dumitru Buzatu ajuta copii din județ să iasă din noroaie și anonimat prin sport
  Felicitări tovarășe Buzatu pentru tot ceea ce faceți pentru județul Vaslui
  Sa ne trăiți 1000 de ani,o s ava facem un mausoleu că a lui Lenin in fața consiliului județean,demn de un conducător că dumneavoastră

 5. Porcul asta, în loc să fie mireasă la pușcărie, vrea să facă rugby! Iar poarca aia de la ziar este un gay părăsit. Alt pușcăriaș!

 6. Dar ce ar fi să nu vă mai dați voi, ăștia de la ziarul de scandal, cu părerea despre ce face dl Președinte Buzatu și să vă vedeți de treaba voastră pe care n-o aveți?
  Mergeți, mai citiți niște almanahe să vă mai culturalizați, voi nu aveți nici cultură sportivă, stați și boscorodiți ca baba aia nebună cu gâtul pe gard.
  Nu există articol care să nu fie agramat și să nu lingă clanța ăluia cu cocoașele în pandemie.
  Voi chiar nu vă vedeți cât sunteți de mici?
  Bine, nu toți…mai e și unul mare pe acolo 😃😃
  Mare și bou 😃😃
  Iar pe tine, Evlavius, cine te ajută să scrii articolele, Osânză sau Stafidita? 😃😃

 7. Ceva spălări de ban cu mașini de fitei???? Sa înșurubat iar hoția în zona bogata și plina de magnați de la Vaslui???? Piinea scumpa și circul scump la vaslui ca cu ăștia am depășit Monaco la PIB pe cap de musculițe….. bă baeti…. voi faceți ștoury….. alo delta foece….. alo baza…. baza…… bă baeti ….. mai aveți puțin….. și ajungeți pe marte înaintea americanilor…… cu ambițiile voastre …… bă elita forjei proletare…… voi chiar aveți hambitii….. uăi!!!!!

 8. Poate face asta și o echipa de formula 1 cu Red Bull de la barlad și poate câștigați la anul campionatul mondial la săritură pe calciie în adâncime. Hai ba ca se poate . La voi se poate totu . Și poate facem și o echipa de piloți la raliuri cu sponsor Red Bull. Bă voi puteți într un an ce nu a făcut capitalismul în 100 de ani….. davai socialismul….. omu nou….. epoca noua….. ceva kombinatii …… ????

 9. In loc sa ajuti cate un club in fiecare oras si sa intri conform legii 69, legea sportului, ca membru cotizant in ele, sa poti dezvolta sportiv toate zonele, faci un club la Vaslui care nu va ajuta cu nimic zonele Barlad, Husi, Negresti.
  Mai mult decat atat, vrei sa faci ceva si mai bun, atunci acceseaza un proiect european de refacere a tuturor stadioanelor si bazelor sportive din judet, pe care sa le aduci la standardele zilelor noastre!!!!!
  Asta e, din pacate nu se investeste corect, cu inteligenta necesara dezvoltarii miscarii sportive!!!

 10. Bă oameni buni cred că ăștia de la CJ au mâncat ceva stricat , țara fierbe iar ei fac echipă de fotbal. Bani tocați aiurea din bugetul țării, dați salarii și pensii, nu circ, golanilor care distrugeți țara asta!

 11. Care copii au asemenea lipsuri ?
  Toate școlile au săli de sport, unele modernizate la ultimele standarde, sunt o puzderie si de cluburi sportive si nu găsesc copii
  Bugetarii trăiesc in alta lume, decât panarame de astea mai degrabă sa le dea la profesori, nu 100, 200%

  • Când conduci un județ în care copiii ajung sa se sinucidă din cauza dorului pentru părinții plecați în străinătate, să câștige un trai mai bun, când conduci un județ în care alti copii sunt uciși de proprii lor părinți alcoolici, când conduci un județ în care rata abandonului școlar e printre cele mai ridicate din țară, atunci da, se merită să-i urăm felicitări iubitului nostru conducător! A ajutat și el un copil la viata lui, pe al sau, pe care l-a pus fie la cabinetul lui Birchall, fie prin secretariatul Guvernului! Așadar, BRAVO Dl Buzatu ca faceți lucruri bune ptr copii. SUCCES!

 12. Ar fi bine sa il puneti in poarta pe grasanul de timoftiuciuc de la vrn ca sa mai slabeasca ca abia merge pe jos.UN jeg de ZIARIST care manca bani multi de la antiobiotice iasi

  • Il loc sa intri ca membru asociat in cate un club din fiecare oras al judetului, si sa ii ajuti financiar ca fiecare zona sa prospere pe criteriu sportiv, tu faci un club?!?!?!?
   Intreb, cu ce i va ajuta pe cei de la Barlad sau de la Husi, sau de la Negresti????
   Asa ceva, numai la noi se poate intampla!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.