spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Dumitru Buzatu, către Secretatul General adjunct al Guvernului: „vă rog să transmiteți asta la București” (FOTO)

- Advertisement -

SOLICITARE… Mircea Abrudean, Secretarul General adjunct al Guvernului, s-a aflat, marți, într-o vizită de lucru în județul Vaslui unde s-a întâlnit cu primarii UAT-urilor din județ și reprezentanții autorităților publice județene. Discuțiile s-au purtat pe marginea proiectului Planului Național de Investiții „Anghel Saligny”, însă au fost abordate și alte teme, precum modificările legislative privind achizițiile publice și energia electrică. Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, edilul Bârladului, Dumitru Boroș, primarii comunelor Ivănești, Zorleni și Grivița, dar și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu au fost printre cei care au intrat în dialog cu invitatul de la București. Șeful Consiliului Județean Vaslui i-a pus în vedere lui Mircea Abrudean că aproape jumătate dintre comunele din județ nu au fonduri pentru investiții din cauza formulei care stă la baza repartizării bugetare. Dumitru Buzatu i-a cerut lui Abrudean ca la nivel de Guvern să fie identificați indici de corecție, în așa fel încât și primăriile mici, cu mai puțin de 2000 de locuitori, să beneficieze de bugete care să le permită finanțarea proiectelor de investiții.

Potrivit Secretarului General adjunct al Guvernului, Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” va finanța doar partea de infrastructură tehnico-edilitară, respectiv lucrări de drumuri, apă, canalizare și gaze. „PNI va finanța doar partea de infrastructură tehnico-edilitară, adică lucrări de drumuri, apă, canalizare și gaze. Mergând pe modelul PNDL, va finanța tot ce înseamnă drumuri publice, drumuri județene, comunale, de interes local, variante ocolitoare ale localităților, poduri, podețe, pasaje, pasarele pietonale și tot ceea ce presupune partea de drumuri conform normativelor în vigoare. La partea de apă și canalizare, va finanța alimentarea cu apă, stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate. Cred că vom lua în discuție și sisteme de canalizare pluvială, pentru că sunt situații unde acest lucru este necesar. (…) Iar partea de distribuție a gazelor naturale și racordul la sistemul de transport al gazelor natura este, la fel, o prioritate pentru România, cu mențiunea că în prima fază vom da drumul la sesiunea de proiecte pentru drum, apă și canalizare, urmând ca gazele să intre în discuție probabil la finalul anului, din motivul că încă sunt în evaluare proiectele depuse prin POIM”, le-a transmis Mircea Abrudean primarilor din județul Vaslui.

Proiectele privind modernizarea infrastructurii, scoase de la CNI

Potrivit lui Mircea Abrudean, PNI ar putea finanța și parte din proiectele de infrastructură depuse deja la Compania Națională de Investiții (CNI), acesta sfătuindu-i pe primarii care au asemenea proiecte să le revizuiască și, mai ales, să actualizeze costurile. „PNI va funcționa pe principiul PNDL. Este o variantă eficientă. (…) Intenția noastră este să finanțăm proiectele de la CNI, să le preluăm prin PNI, doar că ele nu vor fi preluate automat. (…) Sfatul pe care vi-l dau și îndemnul meu este să revedeți proiectele depuse la CNI, în sensul în care au crescut foarte mult prețurile la materiale în ultima vreme. Probabil că devizele la materiale pe care le aveți acolo vor trebui actualizate și să fiți pregătiți cu proiectele pentru a fi depuse prin PNI. Pentru că PNI va prelua toată partea de infrastructură. Pe CNI nu mai rămâne nimic din infrastructură, decât lucrările în primă urgență care erau și sunt în diverse etape de evaluare, derulare, licitație unele dintre ele. CNI va finanța mai departe toate subprogramele pe care le cunoașteți deja, cultural, social, sănătate, sport, educație. Deci cămine culturale, dispensare, grădinițe, creșe”, a mai spus Abrudean.

Primarii vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a depune proiectele

Reprezentantul Guvernului i-a asigurat pe primarii vasluieni că Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” nu va avea coloratură politică, fiind „singura variantă de dezvoltare a infrastructurii”, iar edilii vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a depune solicitările de finanțare. „Încercăm să mergem înainte cu ceva ce a funcționat. Nu cred că e cazul să inventăm roata, că au făcut-o alții. Sigur, sunt anumite modificări în ceea ce privește modalitatea de aprobare a proiectelor pentru că, din momentul în care vom deschide sesiunea de proiecte, asta înseamnă 15 septembrie ca și dată orientativă, veți avea la dispoziție 30 de zile pentru a trimite solicitările de finanțare, (…) urmând ca apoi Ministerul Dezvoltării să centralizeze, să analizeze și să propună guvernului o listă de obiective care urmează să fie finanțate anul acesta, pentru că vorbim de un program multianual, în limita creditelor de angajamente, iar Guvernul va decide, prin hotărâre de Guvern, lista obiectivelor finanțate. (…) Este foarrte probabil ca Ordonanța de urgență să fie aprobată în această săptămână, pentru că este clar pentru toată lumea că este singura variantă de dezvoltare a infrastructurii, prin investiții masive în proiecte publice. Este vorba de un program național de investiții care nu are niciun fel de coloratură politică”, a mai precizat Mircea Abrudean.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui: „Avem comune care nu pot încheia bugetele”

Deși o parte a presei locale anunța ședința ca fiind una de foc, având în vedere că majoritatea primăriilor din județ sunt conduse de ediili social-democrați, întâlnirea a fost una mai mult decât civilizată, discuțiile purtându-se într-un registru de respect reciproc. Printre cei care au luat cuvântul și au adresat întrebări reprezentantului Guvernului s-au numărat primarii celor două mari municipii din județ, edilul orașului Negrești, precum și primarii comunelor Ivănești, Grivița, Zorleni și Viișoara. Aceștia au adus în discuții probleme locale cu care se confruntă, primind răspunsuri uneori mulțumitoare, alteori mai puțin satisfăcătoare. Printre cei care s-au înscris la cuvânt s-a aflat și Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, care i-a solicitat lui Abrudean ca la nivel de Guvern să fie găsiți niște indici de corecție, astfel încât toate primăriile să primească suficienți bani la buget. „Noi avem o situație extrem de complicată din cauza formulei de repartizare bugetară, care face ca 20 și ceva de comune să aibă bugete care nu pot fi închise. Încă vreo 25 de comune închid bugetele, dar le rămâne pentru restul cheltuielilor, inclusiv investiții, sume între 50.000 și 60.000 de lei, ceea ce constituie o mare dificultate pentru noi. În mai multe rânduri am sesizat lucrul acesta, și mai multor guverne, dar lucrurile au rămas la fel. Unul dintre antevorbitori a spus ceva despre școli, despre nevoia de a întreține aceste instituții, însă e foarte complicat. Noi, la nivel de Consiliu Județean, am adoptat o politică foarte simplă în ceea ce privește sumele care ne revin la rectificarea bugetară. Mai întâi îi echilibrăm pe cei care nu au nimic și le dăm un pic de aer pentru a putea și ei să funcționeze după care, în etapa a doua, încercăm să-i ajutăm și pe cei care au proiecte și necesită cofinanțare. Au fost cazuri pe care le-am sprijinit cu sume consistente, chiar și de peste un milion de lei pentru că prin proiectele lor atrăgeau fonduri nerambursabile de 3-4 milioane de lei. Ar fi fost păcat să nu-i sprijinim, dar acest lucru a creat o anumită nemulțumire pentru că în județul Vaslui sunt 86 de UAT-uri. E foarte greu să-l convingi pe cel căruia nu-i dai că e bine așa, să nu-i dai. Din acest punct de vedere, vă adresez rugămintea să transmiteți mai departe, poate se găsesc niște indici de corecție, astfel încât fiecărei comunei să i se aloce, din capul locului, o sumă rezonabilă, nu vorbim aici de exagerări. O sumă rezonabilă care să-i permită să funcționeze. Foarte multă lume a pus chestiunea aceasta pe seama faptului că există comune care au puțini locuitori, sub 2000. Nu asta este problema. Problema este găsirea unor indici de corecție, care, aplicați, să permită realizarea unor bugete satisfăcătoare”, i-a transmis Dumitru Buzatu lui Mircea Abrudean, secretatul general adjunct al Guvernului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Atat timp cat au bani sa facă zilele comunei,a orașului, nu merita un leu! Primarii sa mai reducă din personal și din salarii și vor avea bani!

  2. Mama ta de hoț, ai dat grămezi de bani către republica Moldova din bugetul județului și către biserici și mănăstiri și acum urli la guvern ca nu au comunele cum să închidă bugetele? Nu ai un pic de rușine, mă! Buzatu ești rușinea județului! Să vă fie rușine celor care votați PSD!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.