spot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
30-mai-2024

Dumitru Buzatu, despre datoria de un milion de euro a Negreștiului: “nu plătim prostiile alea din proiectul cu CNI”

- Advertisement -
INTERVENȚIE… Fostul primar al orașului, Vasile Voicu, l-a rugat pe președintele CJ să ofere sprijin pentru plata cofinanțării, însă nu a găsit înțelegerea pe care o aștepta. “Cei care au produs consecințele le și plătesc”, i-a răspuns Buzatu

REACȚII… Datoria de un milion de euro a Negreștiului către Compania Națională de Investiții (CNI) a fost discutată ieri în Consiliul Județean (CJ) Vaslui. Fostul primar al orașului, Vasile Voicu, în prezent consilier județean, l-a rugat pe președintele CJ să ofere sprijin pentru plata cofinanțării, însă nu a găsit înțelegerea pe care o aștepta. “Există acel proiect (n.r. apă și canalizare) care vine din urmă (n.r. din 2007) și trebuie mulți bani pentru cofinanțare către Compania Națională de Investiții. Vă rog din suflet, așa cum ați făcut-o și în anii trecuți, să aveți în vedere că Negreștiul are nevoie de sprijinul nostru, pentru că altfel va fi foarte greu. Orașul Negrești este un oraș cu venituri proprii foarte mici”, a spus consilierul județean Vasile Voicu. Dumitru Buzatu a fost tranșant: “noi știm că este nevoie de sprijin și avem toată disponibilitatea, dar nu ca să plătim prostiile alea din proiectul cu CNI, acolo nu, acolo plătesc ei tot, cei care au produs consecințele le și plătesc. După ce plătesc ei, dacă vom vedea că sunt în dificultate, atunci vom acorda sprijinul nostru. Niciodată nu poate cineva motiva solicitarea către noi pentru faptul că a fost amendat. Păi, prietene, trebuia să nu fi fost amendat”. Vasile Voicu i-a replicat că “nu este o amendă, este o cofinanțare”, moment în care președintele CJ a încercat să-l pună la punct: “Domnule Voicu, nu mă puteți convinge, că știu tot. Știți ce scrie acolo, nu? Că «vom face toate diligențele»“.

Primăria și Consiliul Local Negrești se află, în prezent, în proces cu Compania Națională de Investiții (CNI) pentru neplata unei cofinanțări de un milion de euro. Cele două instituții s-au angajat să plătească această sumă în cadrul unui proiect de apă și canalizare, însă nu a mai plătit nimic. Proiectul a început în 2007 și a fost tărăgănat mai mulți ani. “Nu cunosc cu exactitate toate problemele cu care s-a confruntat acest proiect, dar a fost suspendat până prin 2011-2012. S-a început atunci o nouă licitație, cred că au început lucrările, dar au fost tărăgănate până prin 2014, când iar a fost suspendat proiectul… În 2018 s-au reluat lucrările, iar în iunie 2020, cu vreo trei luni înainte să devin eu primar, s-a semnat recepția lucrărilor. La începutul acestui an am fost notificați de Compania Națională de Investiții că trebuie să plătim cofinanțare de 1 milion de euro, dar și niște penalități de 200.000 euro. Am răspuns că nu putem plăti o asemenea sumă, pentru că nu avem de unde să dăm. Ne-a acționat în judecată, procesul a început și au avut loc deja câteva termene”, a explicat primarul orașului Negrești. În proces a fost chemat și Consiliul Județean Vaslui, pentru că în 2007, când s-a aprobat proiectul de apă și canalizare, a semnat un protocol de colaborare în care se angaja că “va depune toate diligențele să sprijine investiția”. “1 milion de euro este o sumă foarte mare pentru bugetul nostru, nu avem de unde să plătim. Dacă decizia instanței ne va fi defavorabilă, datoria poate aduce administrația locală într-un colaps financiar nedorit”, a declarat primarul orașului Negrești.

Vasile Voicu, către Dumitru Buzatu: “Aș dori ca intervenția mea să nu vă dea de gândit, cum că aș cocheta cu «dreapta»“

Problema acestei datorii a fost pusă în discuție, ieri, în Consiliul Județean Vaslui de către fostul primar al orașului Negrești, Vasile Voicu. Acesta a început prin a-i atenționa pe colegii de partid să nu dea o interpretare greșită intervenției sale. “Aș dori ca intervenția mea să nu vă dea de gândit, cum că aș cocheta cu “dreapta”. Spre deosebire de colegul de la Huși (n.r. Liviu Iacob), care nu e bucuros când se dau bani pentru orașul în care locuiește, eu am fost bucuros și sunt bucuros când dați bani la Negrești. Aș vrea să amintesc tututor, și colegilor, și dumneavoastră, așa cum ați dat dovadă de imparțialitate și vă spuneam că nu a primit bani așa cum ați dat acum, dar mă bucur și vreau să vă rog să aveți în vedere că la Negrești este nevoie de un mare ajutor, există acel proiect care vine din urmă (n.r. din 2007) și trebuie mulți bani pentru cofinanțare către Compania Națională de Investiții. Nu vin cu un amendament, dar vă rog din suflet, așa cum ați făcut-o și în anii trecuți, să aveți în vedere că Negreștiul are nevoie de sprijinul nostru, pentru că altfel va fi foarte greu. Orașul Negrești este un oraș cu venituri proprii foarte mici”, a spus consilierul județean Vasile Voicu.

Dumitru Buzatu: “Șefa oficiului juridic de atunci îmi povestea furioasă că o să plătim noi. Când am citit contractul, s-a dezumflat”

Intervenția fostului primar al orașului Negrești nu i-a picat prea bine președintelui CJ, care a încercat să explice că, din punctul său de vedere, lucrurile stau puțin diferit: “Nu știu de ce faceți apel la alocările de anul trecut, pentru că au fost anul acesta milioane de lei față de orașul Negrești, pentru că suntem parteneri în cadrul proiectului de infrastructură. Mai avem o datorie, trebuie să vedem unde găsim sumele respective, ca să le alocăm să achite obligațiile în cadrul acestui proiect. De asemenea, noi știm că este nevoie de sprijin și avem toată disponibilitatea, dar nu ca să plătim prostiile alea din proiectul cu CNI, acolo nu, acolo plătesc ei tot, cei care au produs consecințele le și plătesc. După ce plătesc ei, dacă vom vedea că sunt în dificultate, atunci vom acorda sprijinul nostru. Niciodată nu poate cineva motiva solicitarea către noi pentru faptul că a fost amendat. Păi, prietene, trebuia să nu fi fost amendat. Nici nu poate fi utilizată suma de echilibrare ca să plătim amenzile pe care le iau alții. Noi discutăm de activitatea administrației publice locale și după ce își vor regla chestiunile, că este un litigiu în curs de judecare, după ce se va încheia, noi vom discuta cu dumnealor”. A urmat un dialog destul de tensionat între cei doi, dialog pe care îl vom reda întocmai în rândurile următoare:

Vasile Voicu: Nu este o amendă, este o cofinanțare…

Dumitru Buzatu: Domnule Voicu, nu mă puteți convinge, că știu tot. Știți ce scrie acolo, nu? (n.r. în contractul de parteneriat între UAT Negrești și Consiliul Județean Vaslui). Că <vom face toate diligențele>. Mai știți că doamna director de atunci și de acum, dar atunci era șefa oficiului juridic, era puțin furioasă și îmi povestea că o să plătim noi… Am invitat-o: <doamnă, ia aduceți contractul ăla să vedeți ce am scris noi acolo>. Când am citit, s-a dezumflat.

Vasile Voicu: Așa este. Cel care l-a formulat (n.r. contractul), l-a formulat în avantajul nicidecum al Negreștiului.

Dumitru Buzatu: Nu, cel care l-a formulat, l-a formulat corect. A face diligențele este ceea ce facem noi când o să acordăm sprijinul, dar nu înseamnă că o să plătesc greșelile tale (n.r. ale administrației locale din acea perioadă). Nu, le plătești singur.

Vasile Voicu: Este adevărat că conducerea Negreștiului de atunci a înghițit-o…

Dumitru Buzatu: Asta este…

Vasile Voicu: Problema este că suferă oamenii…

Dumitru Buzatu: Nu, eu cred că oamenii au beneficiat, pentru că am modernizat întreaga rețea de apă și canalizare prin acel proiect, dar și prin altele. Administrația suferă puțin, dar noi o să încercăm, cu ajutorul domnului Iacob și a domnului Veziteu, să alinăm puțin aceste suferințe la momentul respectiv, respectând și legea.

Fostul primar Ioan Cozma, condamnat în 2012 pentru fapte de corupție, implicat și în acest caz

Ioan Cozma

POVESTE VECHE… Potrivit actualului primar al orașului Negrești, proiectul de apă și canalizare, început în 2007, a fost asumat de doi negreșteni: unul la conducerea primăriei, la acea dată, și altul la conducerea Consiliului Județean Vaslui (CJ). Edilul nu îi nominalizează pe cei doi negreșteni, însă dacă ne uităm în istorie, vom vedea că în 2007 Primăria orașului Negrești era condusă de Ioan Cozma (n.r. a avut două mandate în perioada 2004 – 2012), iar la șefia Consiliului Județean se afla Corneliu Bichineț (n.r. un mandat – 2004-2008), urmat de un alt negreștean, Vasile Mihalachi (2008-2012). Cozma a fost condamnat definitiv, în 2012, de Curtea de Apel Iași la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie. Acesta a falsificat, împreună cu un alt angajat al Primăriei Negrești, o serie de documente dintr-un proiect în valoare de 62.000 euro, din care 49.860 euro a fost contribuția Uniunii Europene (UE). Proiectul prevedea construirea unei fabrici de cărămizi ecologice în oraș, comunitatea locală având ca partener o asociație de rromi. Neregulile au ieșit la iveală încă din 2005, când la Negrești a ajuns însuși șeful de atunci a Delegației Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele. În loc de fabrică și utilaje la standarde europene, cîțiva romi învârteau lutul cu mâinile. Ei au recunoscut că nu sunt angajați ai „fabricii de cărămizi ecologice”, ci beneficiari de ajutor social, dar fuseseră convocați de primar să facă chirpici. Întrucât investiția nu a mai fost finalizată, Ioan Cozma s-a văzut nevoit să dea banii înapoi Uniunii Europene de la bugetul local.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. .g4media.ro/CORINA CREȚU -anunta-ca-si-a-depus-actele-pentru-obtinerea-cetateniei-republicii-moldova-este-omagiul-pe-care-il-aduc-peste-ani-tuturor-celor-din-familia-mea….

  2. dl. Buzatu,a uitat sa toarne si stratul de uzura la D.J.Negresti spre Osesti…1,8 km…in cativa ani asfaltul va fi amestecat cu pamantul ,daca nu se intervine rapid!!!

  3. Treaba e ca,dupa 30 ani de PSD,care a tinut satele si orasul in mizerie,asta nou,de la alt partid,in doar doi ani….2 ANI,a asfaltat majoritatea satelor,a tras apa canalizare gaz,a implementat colectarea de gunoi si in satele adiacence,doar 2 ani…
    Am facut scoala in Parpanita,venea de la Oancea la Diaconu,de la Cozma sau Voicu la alegeri,votati-ma va asfaltez va dau apa etc,dar a dat doar mwe…iar asta nou,de 2 ani,deja nu mai recunosti Parpanita,asfalt apa gaz santuri betonate…si normal acum cirozarul de buzatu cauta sa il zboare de acolo,30 ani de furt cu Cozma Bichinet Musetoiu Nacu etc,vs 2 ani cu un gospodar.

  4. Parca pe la negrești sa mai rupt un milion de euro cu un proiect care se fabrica manual chirpici ecologici din pământ și paie. Milion cu milion se face mai multe milioane.

  5. E bine ca are bani pentru Moldoveni de peste prut poate vor avea si locuitori din Negresti sange in instalatie si sa îi dea m….cand va veni dupa voturi betiv ordinar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.