spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Dumitru Buzatu insistă: vrea să adopte regulamentul de distribuire a arborilor către instituțiile din subordine

- Advertisement -
NEMULȚUMIT… În ședința de luna trecută, Buzatu s-a enervat pe consilierii județeni: “Spuneți dacă vă trebuie vouă (n.r. lemnele), ca să nu-mi mai bat capul degeaba, că eu nu mai depun proiectul ăsta pe ordinea de zi”.

PERSEVERENT… Președintele Consiliului Județean Vaslui insistă să aprobe proiectul de hotărâre care vizează distribuirea gratuită a masei lemnoase de pe marginea drumurilor județene către instituțiile din subordine. Respinsă de două ori până acum, propunerea va mai trece încă o dată prin votul consilierilor județeni, poate-poate astăzi va fi cu noroc. Luna trecută, majoritatea consilierilor din opoziție (PNL-USR) s-au abținut de la vot, lucru care l-a făcut pe președintele CJ, Dumitru Buzatu, să dea o altă interpretare acestui gest: “Presupun că aveți nevoie de ele (n.r. lemnele), vreți să le stocăm mai mulți ani la rând, în speranța că veți deveni majoritari și le veți achiziționa dumneavoastră, că noi urma să le dăm instituției noastre de asistență socială (DGASPC), ca să nu mai cumpere în această perioadă în care și prețul este ridicat… Spuneți dacă vă trebuie vouă, ca să nu-mi mai bat capul degeaba, că eu nu mai depun proiectul ăsta pe ordinea de zi”, a spus Dumitru Buzatu în cadrul ședinței de pe 25 octombrie. Liberalii și-au expus punctul de vedere în ședința din luna iulie, când au propus ca masa lemnoasă să ajungă și la cei de pe raza cărora se exploatează. Aceștia au sugerat, totodată, că poate să ajungă la școli, grădinițe, la alte instituții subordonate unității administrativ-teritoriale respective, inclusiv pentru cazuri sociale. Scoaterea la licitație a masei lemnoase nu reprezintă neapărat o soluție pentru actuala configurație politică. Consiliul Județean a încercat de mai multe ori să facă acest lucru, însă proiectele au strâns cu greu votul a două treimi din consilieri.

Consilierii județeni se vor reuni astăzi, 24 noiembrie, pentru a dezbate și a supune votului 20 de proiecte de hotătâre. Unul dintre acesta a mai fost dezbătut de două ori până acum. Este vorba despre un proiect de hotărâre care vizează aprobarea unui Regulament de distribuire a masei lemnoase aflată pe aliniamentul drumurilor județene și pe amplasamentul imobilelor aflate în proprietatea publică și privată a Județului Vaslui. Mai exact, inițiativa reglementează distribuirea gratuită, către unitățile din subordinea CJ, a masei lemnoase provenite din tăierea arborilor de pe aliniamentul drumurilor județene sau de pe amplasamentul imobilelor aflate în proprietatea publică sau privată a județului. “Impactul socio-economic constă în susținerea instituțiilor publice subordonate Consiliului Județean Vaslui cu material lemnos pentru consum propriu. În cazul în care, după asigurarea consumului propriu sau distribuirea către instituțiile subordonate, rămâne disponibilă o anumită cantitate de masă lemnoasă, aceasta se valorifică”, se arată în Raportul anexat proiectului de hotărâre, document în care se mai precizează că “administratorul drumurilor județene are obligația de a lua toate măsurile de a înlătura de urgență cauzele generatoare de evenimente rutiere pe rețeaua de drumuri, este absolut necesară măsura răririi arborilor, precum și tăierea celor uscați și degradați (rupți,cojiți etc.) din plantația rutieră de pe aliniamentele drumurilor județene, care prezintă pericol atât pentru circulația rutieră, circulația pietonală, locuințele și locuitorii din zonă, cât și pentru rețelele aeriene tehnico-edilitare (electrice, telefonie fixă sau mobilă etc.), cu care se intersectează”.

Liberalii vor ca masa lemnoasă să ajungă și la cei de pe raza cărora se exploatează

Proiectul de hotărâre a mai fost supus dezbaterii și votului în ședința de pe 8 iulie, însă nu a primit necesarul de voturi. Consilierul liberal Gheorghe Veziteu a explicat atunci că, din punctul său de vedere, masa lemnoasă trebuie să ajungă și la cei de pe raza cărora se exploatează. De asemenea, a sugerat că poate să ajungă la școli, grădinițe, la alte instituții subordonate unității administrativ-teritoriale respective, inclusiv pentru cazuri sociale. Un alt liberal, Liviu Filip, a propus introducerea unei prevederi, și anume ca vânzarea și cumpărarea masei lemnoase să fie posibilă prin donații și sponsorizări către alte entități, inclusiv către unități administrativ-teritoriale. Vicepreședintele Ciprian Trifan a răspuns că prevederea poate fi inclusă doar sub formă de urgență: “aceste discuții au mai avut loc și ar trebui să mai taie o parte din cei care sunt marcați, pentru a nu pune în pericol pe nimeni. Această chestiune se poate scrie: în limita a 10 mc, în situații de urgență, va fi predat unității administrativ teritoriale de pe aria care face parte”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Pe marginea multor drumuri județene se afla foarte mulți nuci. Nucul este un copac protejat de lege.este interzisa tăierea acestora.se pot tăia în cazuri speciale și cu autorizație speciala. Veghează cineva ca acești nuci sa fie protejați?? Sau badia de la județ direcționează nucul către adrese necunoscute. Al doilea copac care se afla în număr mai mare pe lângă drumurile județene este plopul. Plopul din câte știu nu prea este folosit la încălzirea locuințelor și nici a oricărei clădiri din tara asta.este un lemn foarte slab și nu are putere sa facă asa ceva. Când vrei să-ți bați joc de cineva de la o școală din sat trimiți o remorca cu plop și sa mai fie și îmbibat cu apa ca să vezi tu ce căldură ai. Domnule buzatu lăsați mistocareala cu plopu la instituțiile statului ca nu merge. Ați auzit de un copac pe nume fag?? De acest copac are lumea nevoie. Dumnevoastră acasa puneți plop în șemineu??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.