spot_img
13.4 C
Vaslui
08-iun.-2023

Dumitru Buzatu, Victor Cristea și Doina Silistru își primesc înapoi pensiile speciale de parlamentari

spot_imgspot_img
- Advertisement -
DE PARTEA LOR… Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor a fost declarată neconstituțională de către judecătorii Curții Constituționale. Astfel, foștii parlamentari, printre care și Dumitru Buzatu, Victor Cristea și Doina Silistru, își vor primi înapoi indemnizațiile.

DECIZIE… Judecătorii Curții Constituționale a României au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Foștii parlamentari își vor primi înapoi banii pe ultimele 15 luni de la perioada în care a fost sistată plata. Printre ei, se numără și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și doi foști parlamentari de Vaslui – Doina Silistru și Victor Cristea. Aceștia acționaseră în instanță Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate, însă instanțele de judecată au întârziat să dea o decizie până acum. Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar. Indemnizația specială pentru un mandat întreg este de 4.448 lei, iar pentru două mandate, de 8.896 lei.

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit surselor HotNews.ro, judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial. Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foști parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni de la perioada în care a fost sistată plata.

Dumitru Buzatu: „Am contestat sistarea unui drept cîștigat”

În Vaslui, trei foști parlamentari atacaseră legea și așteptau decizia Înaltei Curți de Justiție și Casație. Este vorba despre președintele Consiliului Județean Vaslui, Doina Silistru și Victor Cristea. Dumitru Buzatu explica, la începutul acestui an, pentru Ziare.com, că nu este vorba despre o pensie specială, ci de o indemnizație cuvenită celor care au ocupat fotoliile de parlamentari. „Am contestat hotărârea de sistare a acestui drept cîștigat. A fost deschisă o acțiune în raport cu indemnizația pentru mandatele de parlamentar. În momentul acesta a fost sistată indemnizația în totalitate și problema care s-a pus aici – a fost și subiect politic povestea aceasta – a fost eliminarea tuturor așa-numitelor ‘pensii speciale’. De fapt, aici nu e vorba de pensii, ci de o indemnizație raportată la funcția îndeplinită, una electivă, cea de parlamentar. Știu că celelalte încă sunt în discuție, au fost amânate: cele pentru primari și cele pentru președinții consiliilor județene. Nu am luat niciodată, eu am luat pentru câteva luni, cred că 3-4 luni pentru cele 3 mandate de parlamentar pe care le-am avut la începutul carierei mele politice. În ceea ce privește mandatele de primar și cele de președinte al Consiliului Județean, nu s-a pus problema aplicării acestei legi”, a declarat Dumitru Buzatu.

Deputatul Mihai Botez: „este o palmă dată fiecărui român care își plătește taxele și impozitele

Deputatul USR Mihai Botez a criticat decizia Curții Constituționale a României, dar și procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale: „CCR a decis că eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari este neconstituțională. Este o palmă dată fiecărui român care își plătește taxele și impozitele, și care în loc să primească infrastructură sau un sistem medical modern, finanțează pensii speciale. Acesta este locul în care o Curte Constituțională controlată politic ne-a adus. La TV, pesediștii și peneliștii spun că vor pensiile eliminate, iar în spatele scenei, își folosesc pionii pentru a-și menține privilegiile. Acum înțelegem și de ce PSD a insistat să fie trecut proiectul lor în 2020. Au făcut un proiect care să poată fi contestat ușor. Propaganda a mers, acum vor îngropa subiectul. PSD are întotdeauna grijă de oamenii săi, niciodată de cetățeni. Să fie clar – cum Parlamentul a putut să introducă un astfel de beneficiu (care nu are la bază o contributivitate!), atunci Parlamentul trebuie să fie capabil să îl scoată. Vom aștepta motivarea și vom redepune proiectul. Rușine foștilor parlamentari care au introdus această acțiune în justiție. Se pare că disprețul pentru românii care muncesc continuă și după pierderea mandatului”, a scris Mihai Botez pe pagina sa de Facebook. Pe aceeași rețea de socializare, PSD anunțat că decizia partidului rămâne aceeași: „fără pensii speciale pentru parlamentari! Am luat decizia de a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor demult și nu ne-am schimbat opțiunea! De aceea, așteptăm motivarea CCR și vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final, vom ajunge la rezultatul dorit!”, a transmis PSD, joi, pe contul de FB al formațiunii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Nenorociților in spitale nu sunt medicamente te pune sa te duci cu rețeta la farmacie si voi va lăfăiți. Nu mai zic cat investiți pe latura educație jegurilor .Romanul tot las ramane ar trebui sa iasă cu parii in strada.

  2. Rușine, RUȘINE, jeguri ce sunteți, demonstrați că a-ți făcut ceva în parlamentul României , pentru cei care vau votat, sunteți niște nulități la fel ca și cei din ccr, dar lupta nu sa încheiat, nu vă bucurați sar putea sa restituiti poporului român banii înapoi, aveți un pic de răbdare până la alegerile care se apropie, nu ne subestimați vă vom da o palmă care va ustura puternic

  3. Cei trei si multi altii ca ei sunt ,au fost si vor fi alesii neamului romanesc , deci merita tot ce voteaza in folosul lor. RUSINE IDIOTI ROMANI CARE VOTATI ASEMENEA NIMICURI SI NULITATI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.