Dupã candidata PRO România de la Husi, care a “rescris” Crezul, acelasi partid publicã un “Calendar ortodox”, care a supãrat Patriarhia Românã!

GRAV… PRO România pãcãtuieste încã o datã, în campania electoralã! Dupã ce la alegerile locale, o candidatã la functia de primar al municipiului Husi a avut trãsnita idee de a trece pe materialele electorale, într-o variantã rescrisã dupã mintea ei, însãsi rugãciunea fundamentalã a crestinãtãtii, “Crezul”, iatã cã nici colegii de la nivelul superior nu se lasã mai prejos. Acestia au început sã distribuie oamenilor un “Calendar crestin ortodox”, pentru 2021, pe care au pus sigla PRO România. Patriarhia Românã a avut deja o reactie, preluatã si de Episcopia Husilor, prin care sanctioneazã public îndrãzneala politicienilor si îndeamnã oamenii sã nu se ia dupã calendarul “politic”, pentru cã, pe lângã alte pãcate, acesta e si plin de greseli.

Patriarhia Românã a aflat cu surprindere cã o entitate politicã aflatã în campanie electoralã a tipãrit, cu scopul de a le oferi cetãtenilor ca material electoral, calendare crestin-ortodoxe (false) care contin nu doar o siglã politicã, ci inclusiv greseli liturgice si tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinti români canonizati recent si ale unor sãrbãtori religioase, se aratã în mesajul transmis conducerea BOR. “Dincolo de faptul cã o asemenea initiativã concretizatã în tipãrirea unui material electoral mascat în calendar crestin ortodox constituie un rapt de continut, imagine si simbol crestin-ortodoxe, aceasta încalcã  Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizatã la data de 29 ianuarie 2001) conform cãreia Biserica Ortodoxã Românã are dreptul exclusiv de tipãrire a calendarelor ortodoxe si de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mãnãstiri si propriile magazine bisericesti. Reamintim cã, în perspectiva alegerilor locale si legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta sa din 21 iulie 2020, pornind de la pozitiile exprimate succesiv prin hotãrârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 si 25 februarie 2016, din dorinta de a face cât mai clarã atitudinea Bisericii Ortodoxe Române fatã de viata politicã si campaniile electorale, a reiterat apelul sãu cãtre liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului si nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si însemnelor bisericesti. Ca urmare, Patriarhia Românã recomandã credinciosilor ortodocsi sã caute  calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mãnãstiri si magazinele bisericesti, pentru a avea siguranta cã textul acestora este cel aprobat anual de cãtre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, este mesajul transmis de Patriarhia Românã, promovat si de Episcopia Husilor, pe pagina episcopiahusilor.ro.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ