28.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

După carburant, vasluienii au dat iama și la rafturile cu ulei și făină

ÎNAPOI LA RAȚIONALIZARE… Magazinele și supermarketurile trăiesc și ele cu frici, însă nu din cauza războiului din Ucraina, ci din cauză că ar putea rămâne fără produse, așa că unele dintre ele au impus limită la achiziții.

PROFIT DE PE URMA PANICII… O nouă isterie a cuprins de câteva zile România și, inevitabil, și județul Vaslui. De această dată, nebunia de la benzinării s-a mutat în supermarket-uri. Speriați că vine foametea și că prețurile la produsele de bază vor crește, vasluienii au început să cumpere ulei, făină și zahăr cu baxurile. Efectul a fost similar celui de la benzinării: magazinele au profitat și au mărit prețurile, în unele cazuri chiar și cu doi lei pe produs. „Am văzut că s-a iscat iar o mare isterie legată de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei și toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor românilor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, nici măcar nu a fost însămânțată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru. Îi rog pe toți românii să înțeleagă că tot ceea le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Sfârșitul pandemiei a coincis cu începutul conflictului armat între Rusia și Ucraina. Din nou frici, din nou stat la coadă. Carburant, alimente, iodură de potasiu și nelipsita hârtie igienică. În urmă cu șapte zile, românii au dat buzna în farmacii pentru a cumpăra, preventiv, iodură de potasiu, de teama folosirii armelor nucleare în conflictul din Ucraina. Și nu o pastilă-două, ci cutii întregi. Fuga în farmacii vine și ca o consecință a unui sistem sanitar nefuncțional, românii alegând să se trateze, în continuare, după ureche. Miercurea trecută, după ce și-au burdușit buzunarele cu pastile de care nu aveau nevoie, compatrioții noștri au dat iama în benzinării, de parcă s-ar fi dat benzina și motorina pe degeaba, la fel ca și tigăile la deschiderea vreunui magazin. Zvonul că prețul carburantului ar putea sări de 10 lei i-a scos pur și simplu pe români din casă. Cu cisterne, găleți, damigene, aceștia au luat-o la goană spre benzinării să mai prindă carburanți la prețul de 8 lei. Aproape toate orașele din țară s-au transformat în coloane de mașini care au blocat bulevarde, străzi și alei. Vasluiul a oferit la rându-i imagini aproape apocaliptice, cu arterele principale blocate de mașinile aflate în coloană. La OMV, spre exemplu, cozile s-au întins pe sute de metri, până la rondul de la Interex, iar circulația prin zona respectivă a devenit un adevărat coșmar. De ce? De teamă că a doua zi benzina va depăși acel prag psihologic, de 10 lei. Cu toții am supraviețuit și am constatat că nu s-a întâmplat asta a doua zi, dar cu panica omului nu te poți pune. O panică de înțeles, într-o oarecare măsură, dat fiind avântul prețurilor din ultima vreme. Totuși, analizând evoluția tarifelor, vom constata că niciodată un salt amețitor de la 8 la 10 lei pe piața carburanților nu s-a produs peste noapte.

O nouă isterie

În ultimele zile, o nouă panică a cuprins țara noastră, iar toată nebunia din benzinării s-a mutat de această dată pe rafurile din magazine, acolo unde sticlele cu ulei și pachetele cu făină au dispărut pur și simplu. Speriați că prețurile la produsele de bază vor crește, vasluienii au început să cumpere ulei, făină și zahăr cu baxurile. Efectul a fost exact ca cel din benzinării. Magazinele și supermarketurile au profitat și au mărit prețurile, în unele cazuri chiar și cu doi lei pe produs. De teamă să nu rămână fără stocuri, unele magazine au impus limită la achiziții. Toată această isterie, fie că vorbim de medicamente, carburant sau produse alimentare, ne arată cât suntem de vulnerabili în fața manipulării. Doi ani de pandemie și aproape două săptămâni de război au reușit să producă adevărate mutații comportamentale la nivelul maselor, oamenii reacționând așa cum nu își închipuiau vreodată că ar face-o. De pe urma zvonurilor și a fricii, unii băieți deștepți fac foarte mulți bani în această perioadă, asta și cu largul concurs al autoritățile statului care în loc să-i sancționeze drastic pe cei care se joacă de-a experimentele sociale, dorm în bocanci, însă nu pe gratis, ci tot pe banii noștri.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here