spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

După eșecul șefilor de Vămi, e rândul vameșilor: se recrutează 126 de inspectori vamali, care trebuie să învețe legislația în 13 zile!

- Advertisement -

APE TULBURI… După răsunătorul eșec al concursului dat pentru funcțiile de conducere în vămile Regionalei Iași, la care pretendenții – oameni cu maximă experiență în sistem, în frunte cu actualul șef, Marius Costache, s-au făcut de râsul lumii cu note de la 1.00 la 4,00, Direcția Regională Vamală Iași iar recrutează personal! De data aceasta vrea să angajeze la modul cât se poate de serios 126 de persoane pe posturi de execuție, cele mai multe dintre ele, 34, fiind pentru Vama Albița. Numai că datele privind concursul în sine stârnesc semne de întrebare. De pildă, anunțul privind disponibilitatea celor 126 de posturi a fost făcut pe 29 iulie, iar proba scrisă a fost fixată pe 11 august, în ciuda faptului că bibliografia pe care candidații sunt obligați să o învețe are sute de pagini cu legi, prevederi și acte normative, pe care cine le-ar reține din scoarță-n scoarță într-un timp de numai…13 zile?! Iată, de pildă, ca un contraexemplu, cazul lui Marius Costache, actualul șef al „Regionalei” Iași. Dacă acesta s-a pregătit la locul de muncă vreme de mai bine de 20 de ani, iar la o probă scrisă din legislația vamală a luat nota 3.52, acești candidați din afara sistemului, cărora li s-au dat numai 13 zile să învețe toată legislația vamală, oare ce note vor lua?! Ar fi cel puțin nostim să ia note mai bune decât însuși șeful Regionalei Iași, Marius Costache, căruia legislația propriei profesii i s-a părut „foarte grea”, deși gurile rele spun că bibliografia primită de candidații la posturile de conducere ar fi fost mult mai ușurică și mai… răsfirată decât cea dată la cei care, iată, râvnesc la posturi de execuție.

Iar se agită spiritele în Direcția Regională Vamală Iași, întrucât au fost scoase la concurs nu mai puțin de 126 de posturi de execuție pe perioadă determinată, în toate punctele de la granița de est a Uniunii Europene. 34 dintre ele sunt la Vama Albița, unde este nevoie de inspectori vamali la compartimentul de supraveghere și control, la compartimentul echipe canine, “echipamente control nedistructiv” și, respectiv, „informatizare”. Cam aceleași personal este necesar și în celelalte puncte vamale ale „Regionale”. Condițiile celor dornici să devină vameși sunt, aparent, simple (să aibă studii superioare cu licență, 5 ani sau un an vechime, în funcție de postul vizat, principal sau asistent, să aibă carne de conducere categoria B și un aviz psihologic), însă la bibliografie treaba se complică. Candidații au de tocit pagini întregi din Constituția României, Ordonanțe, Legi, Hotărâri ale Guvernului, până la pasaje consistende prin Codul Fiscal sau Regulamente ale Uniunii Europene. Și poate că „exigența” aceasta față de selecția riguroasă a viitorilor vameși ar fi chiar binevenită și credibilă, dacă examenul, în desfășurătorul lui, nu ar avea un „calendar” fixat mai mult… la caterincă! Concret, anunțul posturilor a fost făcut pe 29 iulie, până pe 5 august eventualii candidați au fost obligați să își depună dosarele, iar pe 11 august, ora 10.00, nici una, nici două, a fost pusă proba scrisă!

„Cei care vor lua acest examen am putea crede că sunt cei care știu subiectele”

Va fi interesant ce note vor lua candidații care au avut, iată, doar 13 zile la dispoziție să afle de concurs, să își pregătească dosarele, apoi să alerge într-un suflet să își scoată cazierele și avizele psihologice, să depună toate documentele la sediul „Regionale”, și, peste toate, să mai și învețe din scoarță-n scoarță, sutele de pagini din tematica dată. Cârcotașii spun că va fi de-a dreptul nostim dacă aceștia se vor dovedi mai vrednici decât cei din lotul aspiranților la funcțiile de conducere din Direcția Regională Vamală Iași, care, în ciuda reputației de experți în vamă și vămuiri, s-au căznit să scoată cu mare chin note de 1.28, 3.52 sau 4.72. „Cei care vor lua acest examen am putea crede că sunt cei care știu subiectele, tocmai ca să aibă timp să le învețe pe de rost măcar pe acelea. În 13 zile să îți faci dosarul și să răstorni toată bibliografia de concurs e ceva care seamănă cu bătaia de joc. Practic, e imposibil. Dar dacă unii vor ști subiectele, sigur că vor intra, nu-i așa? Altfel nu este nicio posibilitate. E un concurs organizat de fațadă, ca să fie, oamenii sunt deja stabiliți. În caz că nu e această variantă, înseamnă că aceste concursuri se organizează fără seriozitate, fără simț de răspundere și doar ca să pună niște oameni pe drumuri. Știu că m-am înscris degeaba. Măcar o lună și jumătate ar trebui să fie între data în care se face anunțul și data la care se dă examenul”, a spus, dezamăgit, unul dintre candidații la funcția de inspector vamal pentru vama Albița.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Bateți câmpii, voi de la ziar!
    Unde s-a mai auzit d3 examene trucate, de subiecte cunoscute dinainte, hm? În ce lume traim?
    Nu este posibil așa ceva, totul este transparent, mai ales aoci, la Vama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.