Dupã preotii abuzatori de copii, Episcopia binecuvânteazã o femeie la conducerea Seminarului Husi!

SCHIMBARE-SOC… Premierã pentru învãtãmântul teologic din România! Seminarul de la Husi va fi condus de o femeie, o doamnã profesoarã care, conform colegilor de catedrã, este nu doar un model de dascãl, dar si un om credincios. Este vorba despre profesoara de Fizicã, Liliana Tacu. “Are puterea, credinta si capacitatea de a reface imaginea Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Gurã de Aur”. E un om serios, modest si bun. Faptul cã este femeie, da, poate sã fie mai neobisnuit, credem cã e o premierã în România, dar contãm tocmai pe acest lucru, pe felul cald, matern, de a lecui poate niste rãni, care, din pãcate, încã mai dor la Seminarul Teologic de la Husi”, au spus reprezentatii Episcopiei Husilor.

Dupã dezastrul recent, provocat imaginii unei institutii de învãtãmânt, care, ani la rând, a fost modelul pe judet, la promovabilitate si note mari obtinute la Bacalaureat, iatã cã la Seminarul Teologic “Sfântul Ioan Gurã de Aur” se fac schimbãri radicale! Poate cea mai mare surprizã este cea legatã de noua conducere a institutiei. Dupã ce preotul Andrei Zãgan a fost dat afarã nu doar din functie, ci si din Seminar, nemaiavând binecuvântarea de a le mai preda elevilor, succesoarul sãu nu este un alt preot, asa cum era de asteptat, ci… o profesoarã. Este vorba despre Liliana Tacu, profesoarã de Fizicã, titularã la Seminarul Teologic “Sfântul Ioan Gurã de Aur” de peste 10 ani, timp suficient pentru a dovedi cã este un dascãl serios, competent si respectat de elevi. De asemenea, profesoara Tacu predã si Informatica. “Eu am terminat Seminarul în urmã cu trei ani. Am avut-o profesoarã pe doamna Tacu. Este genul de profesor în fata cãruia ti-e rusine sã vii cu minciuni, cu scuze, cãci are un fel atât de serios si de corect, încât îti dai seama singur cã nu e frumos sã umblii cu lucruri mãrunte. Recunosc, eu am avut note foarte mici la ora dumneaei, cã nu-mi plãcea Fizica deloc, dar pot sã spun cã era o doamnã corectã. Chiar dacã am fost de vreo douã ori în prag de corijare, eu nu pot spune decât lucruri bune despre ea”, spune Vlad, unul dintre fostii seminaristi, în prezent student la Facultatea de Drept din Iasi.

Apucãturile bolnave ale lui Onilã si Jitaru au ruinat istoria unei scoli si au distrus multe suflete de copii!

Reprezentatii Episcopiei sustin cã, în urma unor evaluãri atente, alte schimbãri nu vor mai fi fãcute în rândul corpului profesoral de la Seminarul Teologic. “Toti profesorii care predau la Seminar acum sunt competenti, seriosi si implicati în munca lor didacticã. Alte schimbãri nu vor mai fi fãcute”, au conformat reprezentatii Episcopiei. De reamintit cã, în ultimii ani, Seminarul Teologic de la Husi a fost foarte afectat nu doar în planul imaginii, cât mai ales în privinta încrederii pe care copiii ar fi trebuit sã o aibã, într-o institutie de învãtãmânt teologic. Apucãturile bolnave ale fostului episcop de Husi, Corneliu Onilã, ale arhimandritului Jitaru, dar si toleranta inadmisibilã a celor care aveau cunostintã de abuzul asupra copiilor, dar tãceau, ca sã le fie bine în functii, au fost aproape sã ruineze o istorie frumoasã a acestui Seminar. Lucrurile însã sunt pe calea îndreptãrii, cãci fostul director, preotul Andrei Zãgan, a fost înlãturat din institutie, întrucât, se pare, era o… reminiscentã încã activã a nebuniei din vremea episcopilui Onilã, iar mãsurile pentru refacerea imaginii Seminarului vor continua.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ