spot_imgspot_img
spot_img
8.8 C
Vaslui
03-dec.-2023

După șapte luni, “bătuta pe loc” cu noul bazar a luat sfârșit!

- Advertisement -
PUNCT… Consilierii locali au votat, în sfârșit, noul regulament al bazarului, fără a avantaja pe vreun comerciant.

FINAL… După luni întregi de discuții inutile și certuri aprinse, consilierii locali vasluieni au aprobat ieri noul regulamentul privind procedura de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor din noul bazar. Ponderea cea mai mare privind repartizarea acestor spații o va avea nivelul chiriei oferite, astfel că cei care vor licita cei mai mulți bani vor primi 40 de puncte, adică punctajul maxim. Comercianții care vor face dovada că dețin, în contul entității pentru care lucrează, sume ce reprezintă contravaloarea a două chirii, vor primi alte 30 de puncte. Al treilea criteriu de departajare a ofertanților va fi cel privind protecția mediului, în sensul că vor fi punctați cu 25 de puncte toți cei care vor depune o declarație pe propria răspundere că în cazul câștigării licitației vor încheia un contract de prestări servicii privind ridicarea deșeurilor cu un operator economic agreat și că prin activitățile desfășurate în noul bazar nu pun în pericol mediul înconjurător. Abia pe locul 4 în privința ponderii, cu doar cinci puncte acordate, se va ține cont și de experiența similară în activitate. Comercianților cu o vechime mai mare de un an li se vor acorda cinci puncte, iar celor aflați la început de drum li se se va acorda doar un punct.

Trebuie spus că regulament adoptat, ieri, de legislativul local nu este chiar atât de nou, Direcția de Administrare Târguri Piețe și Oboare (DAPTO) din cadrul Primăriei Vaslui venind cu el în fața consilierilor încă din luna martie a acestui an. De mai bine de șapte luni însă consilierii locali au refuzat să-l voteze, pentru că regulamentul nu-i avantaja aproape deloc pe comercianții din vechiul bazar. De teamă să nu piardă voturi, social-democrații și liberalii au tot tărăgănat-o jumătate de an, promițându-le bazariștilor tot felul de soluții salvatoare. Unii au avansat ideea relocării, au îndemnat inclusiv la privirea dincolo de cadrul legal, altora le-a fost pur și simplu frică să se pună rău cu bazariștii și așa, timp de șapte luni de zile, acea investiție de peste 4 milioane de euro a stat părăsită, fără a produce nici măcar un leu pentru bugetul local. Singurii care au fost consecvenți și au spus de la bun început că regulamentul trebuie adoptat în forma propusă de DAPTO au fost cei patru consilieri de la USR, care au și votat în consecință.

„Astăzi s-a dezumflat gogoașa, domnilor!”

Deși se aștepta ca și la proiectul de ieri să fie discuții aprinse, mai ales că în sală au fost prezenți și câțiva comercianți din bazar, regulamentul a fost votat la foc automat de toți cei 23 de consilieri, dovadă că primarul Pavăl a luat taurul de coarne și le-a trasat colegilor săi de partid să o lase mai moale cu fumigenele pe care le-au tot lansat în ultimele luni. Evident că acest pas în spate al social-democraților nu putea rămâne nesancționat, iar primii care au reacționat au fost consilierii USR, prin Dănuț Bîicu. Acesta a postat, pe pagina lui de facebook, un mesaj extrem de dur la adresa colegilor săi din CL. „PSD face ce știe mai bine: promisiuni deșarte vândute în discursuri sforăitoare, dar pline de tonalități lacrimogene de chiar ajung unii să creadă că nu mai pot de grija vasluienilor. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul Regulamentului de atribuire a spațiilor comerciale aferente noului bazar. Dincolo de orice discuție referitoare la oportunitatea acestei investiții, de utilitatea ei, un lucru e cert: această investiție realizată din banii vasluienilor trebuie pusă la dispoziția acestora și a comercianților din vechiul bazar sau a oricărui agent economic care va dori să activeze în acest spațiu, licitând în mod corect și transparent. “Relocare” este gogoașa pe care PSD a servit-o comercianților din vechiul bazar, deși știau foarte bine că legea nu permite închirierea unui spațiu aparținând municipalității altfel decât prin organizare de licitație. Au refuzat sistematic să voteze, în ședințele de CL, regulamentul de atribuire, închipuindu-și, așa cum mereu o fac, că legea e interpretabilă sau că poate fi eludată. Au promis un proiect de regulament nou care a creat așteptări nejustificate în rândul oamenilor, le-au prelungit munca într-un spațiu impropriu, supuși intemperiilor și condițiilor vremii capricioase. Nu și-au dat jos în nici un moment haina de lup, chiar dacă vocile blânde de miei încercau (a câta oară?) să impresioneze cu neadevăruri servite pe post de promisiuni demagogice. Astăzi au fost nevoiți, în fața majorității din CL, să își recunoască fariseismul! Au trecut luni întregi de amânare, de tergiversare și asta doar pentru ambițiile lor de a cîștiga electorat cu orice preț, fie și prin promovarea de neadevăruri. Astăzi s-a dezumflat gogoașa, domnilor! Redați vasluienilor ce e al vasluienilor și amintiți-vă de vorba lui Ștefan: orașul acesta nu e al vostru, ci al urmașilor urmașilor noștri” a scris Bîicu pe rețelele de socializare. Consilierul USR a fost doar pe jumătate corect pentru că vinovați de această situație se fac, în egală măsură cu psd-iștii, și consilierii liberali. Dacă aceștia înțelegeau de la bun început că legea trebuie respectată iar regulamentul votat în forma propusă de DAPTO, acum poate că noul bazar era și deschis.

Cine va păzi noul obiectiv?

Cu noul regulament aprobat, e doar o chestiune de timp până când comercianții se vor muta în noua lor casă. Casă care, pe timp de noapte, sunt foarte mari șanse să rămână nesupravegheată. Primăria Vaslui a achiziționat, în luna martie a acestui an, servicii de pază pentru noul bazar, însă doar pentru 103 zile. La mijlocul lunii iunie, contractul cu firma de pază s-a încheiat, iar Executivul a căutat soluții mai ieftine de pază a acelui obiectiv. Așa că la sfârșitul lunii iunie, primarul Vasile Pavăl a venit în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre privind înființarea unui Compartiment de pază în cadrul Poliției Locale. Consilierii s-au conformat, au votat proiectul, însă degeaba. Din luna iunie și până în prezent Poliția Locală nu și-a pus la punct acest Compartiment, iar cu austeritatea care bate la ușă sunt șanse foarte mici să o mai facă pentru că ordonanța care se anunță va „radia” din statul de funcții ale instituțiilor publice toate posturile neocupate. Astfel, sunt șanse foarte mari ca noul bazar să fie păzit tot cu firmă privată de pază, ceea ce ar face total inutil votul consilierilor privind înființarea acelui compartiment la Poliția Locală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

 1. Sa vazut coruptia cu portbagaju plin de bani sa fcut bazaru …trebuie un control serios facut nouli bazar
  …..nu bazar maghernita cu denumirea de bazar….fara caldura iarna cu pavele de trotuar in spatiile comerciale

 2. DNA-ul se aude și înspre primarul Vasile Pavăl!!!
  Înțelegem că acum sunteți ocupat cu Buzatu, dar următorul musai trebuie sa fie Pavăl…întrebați.l pe Costan de la Corevas cum a falimentat firma din cauza construcției Pieței Centrale, fiind obligat să subcontracteze lucrările la firma băieților lui Pavăl.
  Nu are cum să-l toarne pe primar, mai ales că acum este șef serviciu investiții în Primăria Vaslui, unde a luat concursul cu ajutorul primarului

 3. Întrebați pe frații Hordila câtă șpagă i-au dat primarului Pavăl pentru autorizația blocului de lângă Carrefour Traian. S-au plâns că n-au scăpat fără 300.000 de € la buzunarul lui nea Vasile.

 4. Cineva din orientul îndepărtat venit in vizită la Vaslui, a declarat ca „Here is North Korea”….asa ca , pentru cei care spuneti ca Vaslui e capitala tineretului, eu zic sa mai cereti si parerea lumii, nu sa va mintiti intre voi si apoi sa ne mintiti si pe noi in ideea că vom crede….
  La ora 23 totul se inchide
  La ora 22 nu se mai vinde alcool decat la statiile peco, desi nu inteleg de ce ei nu se supun acelorasi reguli ca restul
  Nu avem teatru, decat cel din consiliul local
  Nu avem decat un club …
  Orasul are doar 50 mii de locuitori, plecati departe din dorinta de a trai mai bine, si cei plecati sunt tot 50 mii….
  Politia locala este pe post de bau bau, sau mai bine zis miau miau
  La capitolul strazi….mai bine tac
  Exista protejatii sistemului politic local, unul din ei isi face bloc acum la fosta fabrica de paine din piata veche, unde nu respecta nici o regula din acest domeniu , sa nu mai zic de bun simt, au blocat trotuarele si fac ce vor, doar pentru ca ei pot…

 5. Nu vati dat seama oameni buni ca taraganala asta de a nu se da în folosinta noul bazar este opera primarului care ia manipulat atit pe consilierii psd prin barbu cit și pe cei din pnl prin braniste. La noul bazar sunt mari probleme de constructii iar primarul fiind și el inginer constructor stia acest lucru de asta a tot lungito cu acest regulament.
  Ba ca este bolnav ba a chemat bazaristii în sedintele de CL ca sa puna presiune pe consilieri psd și pnl. Cu ajutorul lui braniste a lungito 7 luni iar pina se muta comerciantii mai dureaza 3-4 luni. Pina atunci problemele de constructii ale cladirii vor fi puse în circa timpului și a vremii. Ce nu stiati ca sa deteriorat clădirea nefolosita atita timp?

 6. Vine iarna, noul bazar are sistem de incalzire/ racire? NU!
  Daca pentru stabilirea acelor criterii au stat asa multe luni va dati seama cat de curand vom avea varianta ocolitoare la Vaslui sau bazin olimpic (asa le place sa-i spuna)!!!
  Eram curios, dupa atatea mld cheltuite pt strada Traian, cate locuri noi de parcare au fost create, sau mai bine zis, care este schimbarea efectiva in bine pentru circulatie (pp ca asta a fost idea investitiei).

  • Stai linistit ca mai dureaza cateva luni pana dau drumul. Numai procedura de licitatii dureaza vreo 2 luni. Dupa aia trebuie sa se semenze contractele de inchiriere ( au timp vreo 20 de zile ca sa semneze). Dupa aia mai trebuie sa le lasi un ragaz comerciantilor ca sa semneze contractele de utilitati si efectiv sa se mute. Nu stiu daca ii dau drumul in decembrie. Ianuarie, februarie poate. Mai ramane si problema cu ISU. Constuctorul a predat lucrarea catre DAPTO, dar cica nici acum nu are autorizatie de la ISU.

   • Si nici nu vor avea . S-au calicit la 300 de lei cat e un splinker dinala de pus in tavan( pentru a stinge apa in caz de incendiu) . La ce valoare are lucrarea tot au reusit sa faca o romaneasca. Si parca mai erau ceva probleme pe partea electrica…
    Iar cu mutatul , daca comerciantii nu vor mai dori sa prinda inca o iarna in vechiul bazar cred ca se vor grabi si prin decembrie vor fi relocati. Asta daca nu le pun bete in roate si astia din CL cu Pavel in frunte sau poate vor fi prea mari chirile si vor ramane

    • 300 de lei?300 de lei e un robinet maid e calitate ma cap sec ce esti..cum sa coste un sistem de sprinklere 300 de lei?sa ai grija sa porti o scara dupa tine ca la cat de…esti, dai in gropi sigur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.