spot_img
17.3 C
Vaslui
05-oct.-2024
spot_img

E jale: parjolul a uscat fantanile! (foto)

- Advertisement -

SITUATIE EXTREMÃ… Sute de fântâni s-au uscat în judetul Vaslui si fãrã o ploaie zdravãnã, alte câteva mii vor seca în scurt timp. Situatia este una disperata. De luni bune, în zonã s-a instalat o secetã severã, iar oamenii sunt în pragul disperarii. Si-au vãzut culturile distruse, rând pe rând, iar acum nu mai au nici apã de baut. În multe localitãti, pompierii transportã, zilnic, tone de apã pentru populatie pi pentru animale.

În satele vasluiene, soarele nemilos a pârjolit totul în cale si a topit si apa din fântâni. Odatã cu ultimele picãturi s-au dus si sperantele oamenilor, care îsi îndreaptã zadarnic privirea cãtre cer. Nu plouã de luni bune, asa cã seceta face legea în judet. Ajutorul vine de la pompieri, care transportã în fiecare zi tone de apã în satele îndepãrtate, acolo unde cei mai neajutorati sunt bãtrânii rãmasi singuri. Cei care au cãrute strãbat kilometri întregi si de câte douã ori pe zi, pânã la cea mai apropiatã cismea si încarcã sute de litri de apã. Prima lor grijã e sã-si adape animalele, sã nu le moarã de sete. Sunt si persoane care profitã de neputinta celor vârstnici si le aduc câteva gãleti de apã pe zi, contracost. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui, din cele peste aproape 20.000 de fântâni din judet, mai bine de 1.400 au secat. În alte localitãti, primarii reusesc sã asigure necesarul de apã populatiei, cu mijloace proprii.

Apa, singura grijã a oamenilor de la tarã

În suburbia Bahnari, pompierii transportã câte cinci tone de apã la fiecare douã zile. Chiar si asa, nu e de ajuns. „Asa o secetã am prins când eram copil. Acum sunt bãtrânã, am 70 de ani si mã descurc foarte greu. Pârjolul ãsta ne-a pus la pãmânt. Nu avem nimic pe câmp, nici în grãdini, nici în livezi, iar acum ne-a uscat Dumnezeu si fântânile. Suntem distrusi. Mult nu mai rezistãm asa. Cum o sã vrea Cel de Sus! Noroc cã vine cisterna de la pompieri si ne aduce apã. Unde sã ne ducem? Eu nu am cãrutã. Tineretul cere bani sã îti aducã o gãleatã de apã. Nu am de unde sã dau. Stau si eu la mila pompierilor. Fac economie, folosesc apa cu portia, sã ajungã de pe o zi pe alta”, spune Tudora Mihalache. Mai la vale de casa ei sunt trei fântâni. Douã dintre ele sunt secate. Cealaltã mai are câtiva stropi de apã, dar e murdarã si miroase urât. Vecina ei, Maria Donose, are noroc. Un nepot îi aduce apã cu cãruta de la o fântânã îndepãrtatã, de douã ori pe zi. „E jale cu apa. Asta e grija noastrã cea mai mare acumm, apa. Zilnic cãrãm apã. Am vacã, am cal, am pãsãri, nu pot sã le las sã moarã de sete. Dar avem nevoie si de apã de bãut, de fãcut mâncare sau de spãlat. Eu sunt bolnavã, noroc de bãietii ãstia cã mã ajutã. Îmi aduc apã în fiecare zi. Când vine de pe deal, vaca e asa de însetatã, încât bea apã direct din butoi. E mare bãtaia lui Dumnezeu pe noi!”, e de pãrere femeia. Si la Viisoara, situatia este aceeasi. Tanti Maria abia a ajuns acasã cu butoaiele pline ochi. „Eu am fântâna lângã casã. Nu am mai scos o gãleatã de apã din ea de vreo douã luni de zile. În fiecare zi, dimineata si seara, punem caii la cãrutã si mergem la Gura Bustei, pe ses, la vreo 7 kilometri distantã si aducem apã. Prima datã dau apã la animale si apoi bem noi. Sunt oameni care nu au cãrutã si le dãm si lor câte o gãleatã-douã de apã, cã ne bate Dumnezeu! Suntem oameni, trebuie sã ne ajutãm între noi. Am sperat sã mai plouã, dar au anunta caniculã si în septembrie, mai ceva ca în august. Ce a fost am vãzut, ce o sã mai fie o sã vedem”, a spus Maria Burlacu. Pompierii din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã vaslui intervin cu cisternele în fiecare zi acolo unde li se cere ajutorul.

Interventii la solicitarea autoritãtilor

“La solicitarea autoritãtilor, transportãm zilnic câte 5.000 de litri în cele douã localitãti, apa fiind depozitatã în recipiente de capacitãti mari amplasate de cãtre primãrie în anumite puncte din sate. Din raportãrile fãcute de primãriile din judet, existã probleme mai serioase în localitatea Movila, comuna Deleni, unde autoritãtile asigurã apã cu propria autocisternã, si la Dodesti, unde apa se furnizeazã cu program. Si la Arsura au fost semnalate probleme, însã primãria din localitate face eforturi sã asigure necesarul de apã pentru populatie”, a declarat Ciprian Silav, purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui. Pe fondul secetei prelungite din acest an, din cele aproape 20.000 de fântâni din judet, 1.500 au rãmas fãrã apã, iar 12.000 au debitul scãzut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.