spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Economisiți energia și primiți bonificații de la Guvern

- Advertisement -
BONIFICAȚII… În România, cei care vor face economie la energie în orele de vârf ar putea primi bonificații

PROPUNERE… Guvernul României așteaptă un plan coerent de măsuri din partea Uniunii Europene, iar la sfârșitul săptămânii trecute au fost discutate în Executiv câteva planuri pentru reducerea consumului de energie electrică. Astfel, dacă în Austria, cei care fac abuz de căldură riscă amenzi și chiar zile de închisoare, în România, cei care vor face economie la energie în orele de vârf ar putea primi bonificații.

„Deocamdată, nu avem o soluție tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care și noi ne-am gândit și facem apel la populație să reducem risipa și să fie bonificați cei care consumă mai puțin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că așteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia și gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă. În schimb, premierul susține planul discutat la nivel european de decuplare a tarifelor la energie electrică de cele la gaze naturale. „Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susținem propunerea de decuplare a prețului la energie de cel al gazelor, o soluție unitară în ceea ce privește taxarea, impozitarea, precum și o soluție unitară în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața Spot, astfel încât să nu existe fluctuațiile acelea de preț”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Măsurile propuse de Bruxelles

Discuțiile au fost declanșate după ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europne, a anunțat un plan european de economisire a energiei prin cinci măsuri de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor vulnerabile. Prima măsură constă într-o țintă de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf – „economii inteligente de energie electrică” („Smart Savings of Electricity”). A doua măsură constă în plafonarea veniturilor întreprinderilor care produc energie cu costuri mici. A treia măsură vizează, în același fel, profiturile „neașteptate” ale întreprinderilor de combustibil fosil. A patra măsură vizează ajutarea întreprinderilor din domeniul utilităților energetice să facă față volatilității piețelor, în contextul în care li se cer fonduri importante, ceea ce le amenință capacitatea de tranzacționare și stabilitatea pe piețe, prin facilitatea „susținerii lichidității statelor membre UE” („Liquidity Support by Member States”), destinată întreprinderilor energetice. A cincea măsură constă în plafonarea gazelor naturale rusești, „cu obiectivul foarte clar de a reduce veniturile Rusiei, pe care Vladimir Putin le folosește să finanțeze acest război atroce împotriva Ucrainei”, acuză Ursula von der Leyen.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. aceasta inflatie si crestere de preturi e vina liderilor europeni si cu sanctiunile lor. In romania multumiti PNL ca au liberalizat piata in plina pandemie, daca nu se intampla prostia asta inca aveam preturi de 2020 acum.

  2. Ma intreb cum o sa-si dea seama cine face economii la orele de varf? Eu trimit „manual” indexul la curent in fiecare luna. Ca sa primesc minunatele bonificatii ce o sa fac, o sa-l trimit din ora in ora sau cum? Unii acolo la Guvern chiar nu gandesc deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.