spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Edilul comunei Dragomirești, apel către parlamentari și CJ Vaslui: “ajutați-ne să nu închidem Liceul Vladia, altfel copiii vor rămâne cu opt clase”

- Advertisement -
SCUMPIRI… Criza de pe piața materialelor de construcții îngreunează proiectul de extindere și dotare a Liceului Vladia. Primarul comunei Dragomirești: “materialele s-au scumpit enorm, astfel că și cofinanțarea pe care trebuie să o asigurăm a crescut de la 400 mii lei la 3,1 milioane lei”.

SEMNAL DE ALARMĂ… Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești, face apel către toți factorii decizionali din județul Vaslui pentru a sprijini proiectul privind extinderea și dotarea Liceului Vladia. Din cauza scumpirilor de pe piața construcțiilor, cofinanțarea pe care trebuie să o asigure comuna a ajuns la 3,1 milioane lei, mult peste posibilitățile acesteia. “Bugetul comunei noastre este de 4,5 milioane lei anual, dacă am susține financiar acest proiect, ar însemna să închidem primăria, să nu mai avem bani de funcționare și, totodată, să periclităm celelalte proiecte pe care le avem în desfășurare și care, de asemenea, au nevoie de confinanțare. Facem apel la toți factorii decizionali, ca să nu pierdem acești bani de la AFIR – 2,2 milioane lei, pentru că sunt bani europeni. Îi rugăm să ne ajute, să ne îndrume, pentru a vedea ce posibilități are comuna Dragomirești să ducă la bun sfârșit acest proiect. Facem apel și la Consiliul Județean și la parlamentarii și secretarii de stat, pe care îi are județul Vaslui, să ne sprijine cu un sfat, cu o îndrumare, cu orice consideră ei că e nevoie, doar să nu ajungem să închidem liceul. Pentru că dacă nu obținem această finanțare, de la toamnă, liceul nu va mai funcționa. Iar copiii vor rămâne cu opt clase, pentru că nu au posibilități să urmeze un liceu din oraș și nu pot să facă naveta, distanța până la Vaslui este foarte mare. “, a spus primarul Dănuț Iacob.

Proiectul pentru modernizarea și extinderea Liceului Vladia a fost început în 2016, cu finanțare de la AFIR în valoare de 500 mii euro. “La acea vreme, cofinanțarea noastră era de 100 mii euro, adică, în jur de 400 și ceva de mii. Am scos la licitație lucrarea, a câștigat un constructor de la Brăila, a venit să se apuce de lucru, dar între timp ISU ne-a spus că nu poate să ne acorde avizul din cauza unor cerințe pe care clădirea veche nu le putea îndeplini. Am făcut o grămadă de scenarii de incendiu, cred că am avut vreo 18 încercări la ISU, până la urmă am reușit să obținem avizul, evident, cu cheltuieli destul de mari. Asta se întâmpla în octombrie 2021. Împreună cu toți consilierii, contabilul primăriei, am refăcut calculele, am încercat să actualizăm prețurile și a rezultat o cheltuială neeligibilă de 1,8 milioane lei (inclusiv cofinanțarea). Am luat în calcul eventuale împrumuturi și am hotărât să mergem înainte. Am scos lucrarea la licitație și nu s-a înscris nimeni, pentru că suma nu era atrăgătoare. Consultanții și proiectanții ne spuseseră, în prealabil, că ar fi un noroc, un miracol, să se înscrie cineva la licitație, pentru că suma nu acoperă toate cheltuielile la această lucrare. Am fost nevoiți să reluăm calculele, pentru că s-au triplat prețurile la materialele de construcții și la mâna de lucru. Împreună cu consultanții și proiectanții, am actualizat devizul și a rezultat că avem nevoie de 3,1 milioane lei pentru cheltuieli neeligibile. Gândiți-vă că 500 mii euro înseamnă în jur de 2 milioane și ceva, iar partea noastră noastră a ajuns de la 400 și ceva de mii lei la 3,1 mil. lei, adică aproape două treimi din totalul sumei”, a povestit primarul comunei Dragomirești.

“Copiii nu pot să facă naveta, pentru că distanța este foarte mare, sunt undeva la 50 de km până la Vaslui sau Bacău”

Săptămâna aceasta, edilul a prezentat devizul actualizat al proiectului în Consiliul Local, lăsându-i pe consilieri să decidă dacă, cumva, consideră că ar fi mai bine să susțină financiar proiectul cu 3,1 milioane de lei în detrimentul tuturor celorlalte proiecte aflate în desfășurare. “Contabilul a dat un raport negativ acestui proiect de hotărâre, era evident, pentru că reprezintă mai mult de jumătate din bugetul comunei Dragomirești. Pe bună dreptate, consilierii au votat pentru respingerea proiectului, pentru că nu putem susține financiar această cofinanțare. Dacă votau pentru aprobare, ar fi însemnat ca mâine să stingem becurile la Primăria Dragomirești, să nu mai avem bani de funcționare și, totodată, să periclităm celelalte proiecte pe care le avem în desfășurare și care, de asemenea, au nevoie de confinanțare. Mă refer la proiectele de modernizare a școlilor din Popești, Rădeni, Poiana Petrei, Doagele, proiectul de asfaltare a drumurilor de interes local și Căminul Cultural Dragomirești. Partea de cofinanțare a acestor proiecte ajunge la 1,6 milioane lei. Bugetul comunei Dragomirești, o comună medie, este de 4,5 milioane lei anual. În momentul de față nu avem decât două variante de lucru: să atragem o sursă de finanțare sau să renunțăm la proiect, însă, și dacă această a doua variantă nu înseamnă că vom scăpa de anumite repercursiuni. Noi apelăm la toți factorii decizionali, ca să nu pierdem acești bani de la AFIR – 2,2 milioane lei, pentru că sunt bani europeni. Îi rugăm să ne ajute, să ne îndrume, pentru a vedea ce posibilități are comuna Dragomirești să ducă la bun sfârșit acest proiect. Vom apela la Consiliul Județean să ne ajute, însă nu știm ce sorți de îzbândă vom avea, pentru că au și ei niște obiective de investiții de finalizat și, totodată, cred că și pentru ei este foarte greu să garanteze o asemenea sumă. Județul Vaslui are, însă, și parlamentari și secretari de stat, fac apel la ei să ne ajute cu un sfat, cu o îndrumare, cu orice consideră ei că e nevoie, doar să nu ajungem să închidem liceul. Pentru că dacă nu obținem această finanțare, de la toamnă, liceul nu va mai funcționa. Până acum, cei care oferă acreditările ne-au păsuit pentru că avem acest proiect în derulare, însă, odată ce nu-l vom mai avea, nu ne vor mai da acreditare. Iar copiii vor rămâne cu opt clase, pentru că nu au posibilități să urmeze un liceu din oraș. Marea majoritate a locuitorilor din Dragomirești lucrează în agricultură, au venituri foarte mici, copiii nu pot să facă naveta, pentru că distanța este foarte mare, sunt undeva la 50 de km până la Vaslui sau Bacău. Îi vom condamna să rămână cu opt clase”, a spus primarul Dănuț Iacob.

“Dacă nu ducem la bun sfârșit proiectul, într-un an sau un an și ceva, atunci comuna rămâne bună de plată”

În prezent, elevii învață în săli improvizate. “Am transformat Căminul Cultural și niște magazii în săli de clasă. Nu sunt deloc condiții prielnice studiului, elevii trebuie să învețe o meserie, să-și poată întreține apoi familiile pe care și le vor întemeia. Lucrurile sunt mai complexe decât par la prima vedere. Dincolo de necesitatea unui astfel de liceu în comună, trebuie să încercăm să nu complicăm și mai mult lucrurile. Liceul trebuie să se termine în acest exercițiu bugetar, în 2023 trebuie finalizat, dacă nu îl ducem la bun sfârșit într-un an sau un an și ceva, atunci comuna rămâne bună de plată și cu plata de finanțare de 2,2 milioane lei, deci, atunci vom avea de plătit 5 milioane și ceva de lei. Dacă obiectivul nu se termină în termenul scos la licitație, nu se face recepția la el, atunci toată suma este neeligibilă. Vă dați seama câte riscuri sunt doar din dorința de a face ceva. Singura soluție potrivită este ca toți factorii să ni se alăture, toți cei care au o idee despre cum ne pot ajuta, cu o idee, un sfat, să ne ajute. Eu, primarul comunei Dragomirești, le voi fi recunoscător, le voi mulțumi din suflet și voi aduce la cunoștință cetățenilor că acel cineva sau acele entități au ajutat comuna Dragomirești”, a mai declarat edilul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Buna ziua.De ce nu se apeleaza la donatii?Spre exemplu omul de afaceri si politicianul Bichinet care este localnic si provine de pe acolo,posibil sa faca un bine de acest fel.Exact cum a facut Adrian Porumboiu la Munteni de jos.Este o propunere.Va multumesc.

  2. Pai în primul rand , umblați la salariile din primărie, înghețați pe acolo cât se poate ,nu mai umblați toată ziua cu mila .Asumați va ,nu pentru asta ați candidat la funcția de primar?!
    Proiectul a fost conform ,pentru o finanțare?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.