3.2 C
Vaslui
26-nov.-2022

Ei au distrus Termica! Cine plãteste creditele?

- Advertisement -

PAGUBE Societatea Termica Vaslui a ajuns în faliment, din cauza manevrelor unor personaje care nu au fost puse sã plãteascã pentru reaua-vointã doveditã în administrarea bunurilor din proprietatea publicã. Începând cu 2010, statul român plãteste debitele restante ale fostei firme de termoficare a Vasluiului, pentru credite de milioane de euro, care s-au luat cu garantie de stat. Pentru cã nimeni nu s-a ocupat sã restituie vreun leu din aceste credite, statul a ajuns sã achite creditele, desi acum ar fi trebuit sã fie trase la rãspundere acele persoane vinovate de situatia în care a ajuns Termica. Vorbim de fostul primar Cristea, respectiv fostul director Marian Puescu, oameni care s-au retras din viata publicã (mai mult sau mai putin) cu averi impresionante, primul cu o vilã de sute de mii de euro si alte afaceri trecute la secret, iar cel de-al doilea cu vilã într-o statiune turisticã din Vrancea si afaceri complementare. Conform unor situatii financiare, fostul director de la Termica a contractat credite de aproape 100 miliarde lei vechi, pe care nu le-a achitat niciodatã, credite cu garantie guvernamentalã. Desi, ulterior, Marian Puescu avea sã fie implicat într-un mare scandal financiar, în care miza avea sã fie tocmai combustibilul cumpãrat cu bani din credit, anchetatorii de la DNA au decis sã-l scoatã basma curatã pe fostul sef al Termica!

Termica Vaslui apare pe o hartã a datornicilor, la care creditele restante si neachitate sunt plãtite acum din bugetul public. În total, în 2010, statul a plãtit 162 de milioane de lei pentru companii rãu-platnice, dintre care Termica Vaslui, CET Bacãu, Uzina Termoelectricã Giurgiu sau Uzina Termicã Târgoviste. În ceea ce priveste Termica, fosta societate de termoficare de la Vaslui a contractat credite interne si externe, în perioada în care era condusã si controlatã de cuplul Cristea-Puescu, în valoare de aproape 100 miliarde lei vechi, pentru achizitia de combustibil. Creditele aveau garantii guvernamentale, deci toatã lumea era linistitã, pentru cã nimeni nu purta responsabilitatea si se puteau face jafuri, fãrã ca sã fie cineva tras la rãspundere!

Marian Puescu: vile la Vaslui si Vrancea, plus alte afaceri

Ceea ce s-a întâmplat dupã ce au fost achizitionate mii de tone de combustibil, cu credite garantate de statul român, a dovedit foarte clar intentia de jaf. Fostul director Puescu a împrumutat, în martie 2003, douã societãti, apartinând omului de afaceri Dumitru Iordan, cu peste 400 de tone de pãcurã, combustibil plãtit din creditele plãtite acum de stat. La data de 25 februarie 2003, Puescu a aprobat transferul cãtre SC Intermet Invest SRL, apartinând lui Dumitru Iordan, a unei cantitãti de 300 tone pãcurã, încheind procesul verbal de împrumut 1374/25.02.2003. Puescu si Iordan au cãzut de acord ca aceastã cantitate sã fie înapoiatã la Termica pânã la data de 31 martie a aceluiasi an. Ulterior, cei doi decid prelungirea contractului pânã la 1 octombrie 2004. Tot în martie 2003, alte 100 de tone de pãcurã au fost împrumutate cãtre firma Vasconstruct SA Vaslui, condusã tot de Iordan. Niciun gram de pãcurã nu a mai ajuns la Termica. Pãcura a ajuns la o serie de firme falimentare, printre care si Moldosin, care s-au dizolvat între timp. Dupã plecarea din functie, Marian Puescu a fost cercetat de procurorii DNA pentru o gaurã în bugetul societãtii de peste 11 miliarde lei vechi, contravaloarea cantitãtilor de combustibil împrumutate lui Iordan si cãtre societatea Moldosin. Desi a fost cercetat în mai multe dosare de coruptie, a reusit sã scape de fiecare datã nevinovat. Instantele de judecatã l-au fãcut scãpat pe Puescu, care a rãmas cu o avere impresionantã, din perioada în care a condus Termica. Este vorba de o vilã din Vaslui, care a fost vândutã, spun surse bine informate, cu 11 miliarde lei vechi, o altã vilã într-o statiune din judetul Vrancea si alte afaceri. La fel, fostul primar Cristea, care era ordonator de credite în cazul Termica, scapã fãrã nicio problemã, întrucât statul român plãteste aceste credite neperformante, din banii contribuabililor. Si Cristea o duce bine, dupã ani de zile de smenuri financiare: vilã de sute de mii de euro în Vaslui, plus afaceri ascunse, despre care se stiu foarte putine lucruri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.