spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Ei sunt cei mai buni!

- Advertisement -

MÂNDRIA VASLUIULUI Dotati cu multã perseverentã si dorintã de performantã, sapte elevi din municipiul Vaslui au urcat pe culmile educatiei în fata miilor de colegi, pãrinti si profesori. Ei sunt sefii promotiilor de liceu, exemple pentru toti cei care îsi doresc sã-si atingã telul în viatã prin muncã si dãruire. A fost un an în care a triumfat sexul feminin iar surprizele plãcute au venit, în egalã mãsurã, si din mediul rural. Cotidianul „Vremea Nouã” continuã campania de promovare a tinerelor talente si vã face cunostintã cu cei mai buni elevi pe care i-au dat liceele vasluiene, cu care ne-am mândrit la olimpiade nationale si internationale. De vreme ce o notã de nouã pentru un elev obisnuit este o realizare, pentru un aspirant la titulatura de sef de promotie poate fi o dezamãgire. Ei nu stau cu nasul în carte cât e ziua de lungã, ci învatã de plãcere si au demonstrat cã stiu sã se distreze dar totodatã sã aibã rezultate. De la fiecare dintre ei am avut ceva de învãtat. Viitorul le surâde, însã o bunã parte dintre cei mai buni elevi ai nostri si-au exprimat dorinta de a pãrãsi tara în curând, din cauza conditiilor de muncã.

Doar o notã de 9, în patru ani

În ordinea mediilor, cel mai bun rezultat apartine Cristinei Dumbravã, viitoare absolventã a Colegiului Economic „Anghel Ruginã” Vaslui. Mereu cu zâmbetul pe buze, tânãra recunoaste cã secretul mediei 9,99, obtinutã în toti anii de liceu, este compus din perseverentã, ambitie si plãcere. Ea a terminat Scoala nr. 7 Vaslui iar liceul în cauzã a fost singura ei optiune. A participat la un concurs international de chimie unde a luat locul doi si la un concurs national de fizicã, de unde s-a întors cu premiul întâi. De asemenea, a fost a patra pe tarã la un concurs national de poezie în 2012. În „aventura” licealã, Cristina a luat o singurã notã de 9, la Matematicã, pe care nu o va uita niciodatã. „Îmi amintesc cã în clasa a IX-a am luat nota 9 la un portofoliu. Am sã-i multumesc însã doamnei diriginte care îmi este profesor de chimie si profesorilor de limbã englezã care m-au implicat în mai multe proiecte si activitãti. Acasã învãt maxim douã ore pentru scoalã, în rest mã pregãtesc pentru Bacalaureat si admitere la facultate. Rezultatele bune vin din plãcerea de a învãta”, ne-a spus Cristina. Fruntasa sefilor de promotie pe liceu nu doreste sã rãmânã în tarã pe viitor. Ne-a spus cã vrea sã facã facultate de medicinã, cel mai probabil în Iasi apoi sã profeseze în Germania. Ar rãmâne aici pentru un singur motiv, iar acela ar fi ca statul român sã ofere conditii financiare multumitoare.

„Dacã tatãl nu mai lucrezã, nu pot merge la facultate”

Pe cea mai înaltã treaptã a Liceului Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui se aflã douã eleve. Ramona Chiricioaei si Bianca Durac nu au putut fi separate, ambele având cea mai bunã medie din liceu, si anume 9,98. Ramona a demonstrat cã elevii din mediul rural au dreptul la o educatie egalã si pot obtine rezultate de invidiat. A terminat Scoala Laza, tot ca sef de promotie si se aflã în fata celui de-al 12-lea premiu întâi. A ales liceul la recomandarea unor cunostinte care învãtau aici si a intrat la mate-info. Este pasionatã de fotbal, motiv pentru care a fãcut parte din echipa scolii. Pe tot parcursul liceului, a avut douã medii de nouã la Limba românã. Situatia familiei este una tristã, întrucât doar tatãl lucreazã în strãinãtate pentru a sustine opt copii, iar tânãra se teme cã nu va putea merge la o facultate dacã acesta nu va mai munci. „Când am stiut cã nu sunt pregãtitã si am luat o notã de nouã, am stiut cã atât merit, însã când am muncit mult, a fost o dezamãgire. Nu vreau sã mã vãd pe viitor în tarã pentru cã am muncit foarte mult si doresc sã-mi exploatez oportunitãtile. Dacã este sã plec si sã am o slujbã, vreau sã-mi ajut în primul rând familia. Noi suntem opt frati si doar tatãl lucreazã în strãinãtate. Mã tem cã dacã el nu ar mai lucra, nu as avea sustinere financiarã sã pot merge la facultate”, ne-a spus Ramona. De la acelasi liceu si cu aceeasi medie a terminat Bianca Durac. Ea a ajuns la „Emil Racovitã”, profilul filologie – intensiv englezã de pe bãncile Scolii nr. 6 Vaslui. Desi ar fi ajutat-o la admiterea în facultate, Bianca nu s-a axat prea mult pe olimpiade si are încredere cã poate merge mai departe pe propriile cunostinte. Fizica si matematica i-au pus probleme, singurele obiecte la care a luat nota 9. Vrea sã termine medicina, la Iasi, si viseazã sã plece peste hotare. „Vreau sã ajut oamenii si sã mã implic în cercetãri, ca sã pot lãsa ceva în urmã. Dacã tara îmi va oferi anumite beneficii atunci as rãmâne, însã mi-as dori sã plec. Notele nu reprezintã totul, conteazã mai mult ce ai învãtat. Vreau sã fac rezidentiat în Marea Britanie sau Germania”, ne-a spus Bianca.

Admisã la o universitate din Birmingham

Urmãtorul sef de promotie vine de pe bãncile Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui. Roxana Ciobanu a terminat cu 9,95 iar eforturile au rãsplãtit-o din plin. Nici mãcar nu a dat Bacalaureatul, dar a fost admisã la Taston University în Birmingham, Marea Britanie. Roxana a terminat Scoala nr. 5 Vaslui si, spune ea, a ales „Mihail Kogãlniceanu” pentru prestigiu si performantã, profilul Stiinte sociale. A participat la olimpiade nationale de istorie din clasa a VIII-a pânã în clasa a XI-a de unde s-a întors cu trei mentiuni. A participat la trei olimpiade nationale de Limbã românã si a câstigat o mentiune, în clasa a XII-a. A avut însã note de 9 la Chimie, Matematicã si Fizicã. Povestea Roxanei este condimentatã si cu momente mai putin demne de un învãtãmânt modern. Timp de patru ani a fãcut naveta de la Crasna, însã nu a împiedicat-o sã fie cea mai bunã din liceul ei. „Am fost admisã la o universitate din Marea Britanie, unde îmi doresc foarte mult sã ajung. Ca alternativã, as face Dreptul aici, în Bucuresti. În cazul în care fac Dreptul, as rãmâne în tarã însã dacã va fi sã plec, nu mã mai întorc. Profesorii de la liceu sunt profesionisti, care nu te împing de la spate iar dacã vrei sã înveti si sã fii bun, ai la cine apela. Probabil cea mai frumoasã amintire din liceu sunt prietenii pe care i-am fãcut aici”, ne-a spus Roxana.

Sef de promotie, din întâmplare!

Si anul acesta, Grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu” Vaslui s-a remarcat prin performantã. Eleva Valentina Burada, cu o medie generalã de 9,91 este un exemplu pentru toti colegii. Ea spune cã a ajuns din întâmplare aici, la profilul Filologie, însã a ajuns sã fie sef de promotie. A finalizat Scoala nr. 1 Vaslui, unde a fost, de asemenea, sef de promotie. Îsi aminteste acum cã media generalã i-a fost „sclintitã” de un 4 încasat la Geografie, pentru cã a suflat. A participat la mai multe olimpiade judetene si una nationalã, la Latinã. Anul acesta a fost la o distantã de 40 de sutimi de calificarea la faza nationalã de Filozofie. „Mã vãd în viitor în tarã chiar dacã totul merge prost aici. Ca sã meargã bine, e nevoie de indivizi de calitate. Cadrele didactice sunt contrastante, dar pentru cã sunt ai mei îi consider deosebiti. Nu cred cã o sã mai întâlnesc un om ca dirigintele meu. Filologia este pentru sufletul meu, am ales-o ca sã mã creez pe mine ca persoanã. Practic mã ajutã cum sã mã comport cu oamenii în societate. Îmi place si politica, m-am gândit sã dau la Stiinte politice, dar încã nu sunt convinsã”, a spus Valentina.

„E o mândrie sã fii cel mai bun, venind din mediul rural.”

Îi place sportul si a ales Liceul cu Program Sportiv Vaslui pentru conditiile bune de învãtare. Cu o fire directã si sigurã pe ea, Oana Maria Stângã este sef de promotie al liceului cu media 9,82. Ea este din Bogdãnesti si a demonstrat cã poti fi cel mai bun din scoala ta, chiar dacã provii din alt mediu. A fost prinsã în „offside” la Limba englezã, Chimie si Fizicã, unde cea mai micã notã a fost 6. Îsi doreste foarte mult sã ajungã la medicinã, la Iasi, dupã care sã poatã ajunge în Germania, prin bursã. Anul acesta a obtinut locul întâi pe tarã la olimpiada de pregãtire sportivã teoreticã iar în ceilalti ani a obtinut mentiune. „Este o mândrie sã fii sef de promotie venind din exterior. Dacã sunt luatã prin surprindere nu fac caz atunci când iau note mici însã mã afecteazã o notã micã atunci când mã pregãtesc mult. Îmi doresc sã ajung în Germania, prin bursã, si sã rãmân acolo. Nu cã în tarã nu ar fi bine, dar acolo sunt conditii mai bune. Nu sunt adepta cluburilor ori a iesirilor în oras, dar nici nu pot spune cã stau în casã cu nasul în carte. Cred cã profesorii mei sunt pedagogi în adevãratul sens al cuvântului pentru cã pe lângã profesia lor ne sunt si prieteni”, a spus Oana, care obtine cel de-al 12-lea premiu întâi anul acesta.

„Pot avea aceleasi rezultate la oricare liceu!”

Alexandra Cãlin este seful de promotie al Grupului Scolar Industrial „Ion Mincu” Vaslui, cu media 9.71 pe cei patru ani de liceu. Ea a terminat Scoala nr. 5 Vaslui si recunoaste cã a avut note mici la teze, în clasa a VIII-a. A optat pentru filologie si a vrut sã demonstreze pãrintilor cã poate învãta foarte bine în liceu si a arãtat asta devenind cel mai bun elev dintre toti. Acum îi pare rãu cã nu a ales mate-info, datoritã înclinatiei cãtre profilul real. A avut probleme la istorie si spune cã fiecare notã de 9 a fost un chin. Vrea sã continue la farmacie si nu se gândeste sã plece. „Aici am familia mea si nu-mi place ideea sã fiu departe de ei. Vreau sã dau la postlicealã aici în Vaslui, la farmacie. Am o pãrere bunã despre profesori care mi-au oferit rãspunsuri la toate întrebãrile mele. Dacã îmi puneam în minte cred cã as fi putut obtine aceleasi rezultate la oricare alt liceu”, a spus Alexandra.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.